Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya alkohollagen väcker kritik – varken användare eller tolkare vet hur lagen ska följas

Från 2018
Åminne folkpark i Malax.
Bildtext Åminne folkpark i Malax.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Den nya alkohollagen ställer till det för ungdomsföreningarna och också regionförvaltningsverkets personal sliter sitt hår. Frågan är hur UF-lokalerna ska kunna användas både vid alkoholförsäljning och när man vill bjuda sina gäster på alkohol.

Den nya alkohollagen innebär många frågetecken för till exempel ungdomsföreningarna som använder sina lokaler för flera olika sorters evenemang.

Ungdomsföreningarna använder sina lokaler för både för sina egna offentliga tillställningar där de säljer alkohol och för privata tillställningar som till exempel bröllop eller födelsedagsfester där gästerna bjuds på alkohol.

Alkohol får serveras av restauranger

I alkohollagen talas det om hur alkohol får serveras på bland annat restauranger, läktare och festivaler. Men allmänna lokaler som UF-föreningar nämns inte.

En av frågorna som Jonas Rönnqvist, verksamhetsledare på SÖU och styrelsemedlem för Åminne Folkpark, har är om en UF-lokal kan betraktas som en restaurang.

Jonas Rönnqvist på Svenska Österbottens ungdomsförbund
Bildtext Jonas Rönnqvist.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Problemet för oss i Åminne är inte i restaurangverksamheten, den fungerar som tidigare. Men problemet uppstår i lokaler som fungerar på flera olika sätt, säger Rönnqvist.

Överinspektör Johanna Holmäng- Jaskari på Regionförvaltningsverket håller med om att frågan om en UF-lokal kan betraktas som en restaurang är svår.

- Man kan tolka en UF-lokal som en restaurang och man måste kanske göra det om det ska vara möjligt att bevilja serveringstillstånd där, säger Holmäng-Jaskari.

Bara krögare får sälja alkohol?

Enligt lagen definieras en restaurang bland annat av att där pågår professionell verksamhet. Då uppstår frågan om de som är aktiva i ungdomsföreningen kan betraktas som professionella krögare.

- Var ska man dra gränsen för vad som är professionell verksamhet, säger Holmäng-Jaskari.

Men om man tolkar det som att en UF-förening inte är professionell restaurangverksamhet. Kan de då få ett serveringstillstånd?

- Bra fråga.

Och hur ska de bli professionella?

- Det kan hända att det är där cateringtillstånd kommer in i bilden. Om området godkänns som serveringsområde är det ju helt galet om inte innehavaren kan godkännas bara för att inte den är professionell.

Ölstop på krog
Bild: Janne Lindroos / Yle

Det är inte bara själva restaurangbegreppet som är förvirrande i den nya lagen. Rönnqvist nämner små UF-lokaler där allting sker i samma rum.

- Det är för slutna tillställningar som problemet uppstår. Där du säljer alkohol mot ersättning så kan du i princip inte bjuda på alkohol, säger Rönnqvist.

Cateringtillståndet kan lösa problem

Enligt Holmäng-Jaskari får man inte bjuda på alkohol om lokalen har ett serveringstillstånd som är i kraft.

Hon rekommenderar att UF-föreningarna ska ansöka antingen om ett tillstånd som är i kraft för en viss tid eller et så kallat cateringtillstånd, som är en nyhet i och med den nya lagen.

- Då gör man en anmälan senast tre dagar före tillfället när man vill sälja alkohol och resten av tiden är serveringstillståndet inte aktivt, säger Holmäng-Jaskari.

Kan man i samma lokal ena dagen sälja alkohol och nästa dag bjuda på alkohol under en sluten tillställning?

- Jag skulle säga att det går, så länge man inte har ett tillstånd som är i kraft.

Snabba ryck

Den nya alkohollagen kom till efter flera års planering, men godkändes på bara några veckor.

- Hela lagpaketet tillkom med helt skrattretande kort varsel. Jag tror att förordningarna godkändes dagen innan de trädde i kraft och lagen godkändes tre dagar innan den delvis trädde i kraft. Vi har inte haft några som helst möjligheter att förbereda oss, säger Holmäng-Jaskari.

Måste prioritera

Den nya alkohollagen trädde i kraft den första mars och fortfarande är delar av direktiven och tolkningarna inte översatta till svenska, eller så är den svenska översättningen betydligt kortare än den finska texten.

Holmäng-Jaskari säger att det också är en prioriteringsfråga.

Skärmdump från Regionförvaltningenssidor där texten om servering av alkoholdrycker på privata tillställningar är mycket längre på finska än på svenska.
Bildtext Skärmdump från Regionförvaltningenssidor där texten om servering av alkoholdrycker på privata tillställningar är mycket längre på finska än på svenska.
Bild: Yle

- Inte så att vi prioriterar det finska framom det svenska utan på grund av att resurserna är små måste vi prioritera tillståndsärenden. Vi måste sätta resurserna på hur vi ska tolka lagen och de delar som vi måste tolka genast. Mindre resurser har använts till skriftliga linjedragningar och översättningar.

Förlängda utskänkningstider

Andra frågor än UF-lokalernas serveringstillstånd som nu upptar Regionförvaltningsverkets personals tid är frågor om förlängda utskänkningstider.

- Det ändrade från att ha varit en ansökan till att nu vara endera en ansökan eller en anmälan. Anmälningsversionerna är helt nya och främmande för oss. Alla blanketter ska göras och översättas, anvisningar ska skrivas. För att man ska veta vad man ska skriva i anvisningarna måste man ha ett hum om hur lagen ska tolkas, säger Holmäng-Jaskari.

En bricka med champagne eller mousserande vin står på ett bord. I bakgrunden synd flera personer i festkläder.
Bild: Mostphotos

Hon säger att det kommer många frågor som personalen inte hittar svar på i lagen.

- När det är en helt ny lagstiftning och helt nya saker så är det jätteviktigt att vi från början skapar sådana processer och tolkningar som är enhetliga i hela landet. Det kräver att hela alkoholförvaltningen diskuterar sinsemellan och med Valvira, som har som främsta uppgift att styra vår verksamhet.

Regionala tolkningar

Enligt Holmäng-Jaskari finns det risk för regionala tolkningar.

- Vi försöker att det ska bli en enhetlig tolkning av lagen och det är delvis därför det känns som att det tar så länge

Holmäng-Jaskari berättar att regionförvaltningsverket får mycket förfrågningar om alkohollagen.

- Åtminstone här i Österbotten är det många som undrar särkilt om UF-föreningarnas verksamhet och vi undrar ju själv också. Vi vet inte själv heller och det är jättetråkigt att behöva svara att vi måste återkomma för att vi inte vet. Men det finns inga alternativ, säger Holmäng-Jaskari.

Diskussion om artikeln