Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Multitalangen Anton Kunnas satsar på stavhopp, men: ”Knepigt att veta vilken den optimala grenen är”

Från 2018
Anton Kunnas, IF Sibbo Vargarna
Bildtext Anton Kunnas har många järn i elden inom friidrotten.
Bild: Yle

Det finns otaliga friidrottare som framgångsrikt tävlat i flera grenar på toppnivå. Få har kombinerat samma grenar som 19-årige Anton Kunnas. I vintras tog han FM-medalj i stavhopp, på 400 meter och 800 meter.

Sibbo Vargarnas multitalang slog till på bred front i FM för 19-åringar i slutet av februari. I stav tog han silver på personliga rekordet 495.

Silver blev det också på 400 meter och på den dubbelt längre distansen slutade han trea.

– Jag har tränat mycket i vinter och jag kunde förvänta mig medalj i stav. Medaljerna i löpning var en överraskning, säger Kunnas till Yle Sporten.

Anton Kunnas hoppar personligt rekord 495 i stavhopp - Spela upp på Arenan

Hans kombination av grenar är udda, men har en logisk förklaring.

– Som 14-åring började jag löpa 800 meter och jag märkte att jag är bra på det. Sedan dess har jag löpt 800 meter och så småningom också 400 meter. Jag tror att jag har av naturen ganska bra mjölksyretålighet.

Stavhopp är nummer ett

Trots framgångarna på löpbanorna så poängterar Anton Kunnas att stavhopp är hans huvudgren. Orsaken är simpel.

– Stavhopp är den roligaste grenen. Jag gillar också löpning, men i stavhopp får man flyga med hjälp av en stav. Det är galet och roligt, säger han.

Hans personliga tränare Staffan Mickos är inte fullt lika övertygad. Mickos säger att hans adept har på lång sikt potential att nå framgångar i stavhopp, löpning, häcklöpning och mångkamp.

– Det känns lite knepigt att veta vilken den optimala grenen är. Tills vidare har Anton valt att satsa främst på stavhopp och om allt går bra har han på några års sikt alla möjligheter att nå den nationella toppen också i vuxenklassen, säger han.

Uthålligheten ett trumfkort

Tillsvidare är det i alla fall stavhoppet som gäller som paradgren. Yle Sporten träffar Kunnas i Pajulahti idrottscenter i samband med ett träningspass som leds av förbundets grentränare, australiern Steve Rippon.

Finlands statistiketta i vinter, Tomas Wecksten, deltar också och Kunnas vet att han har jobb framför sig om han ska nå liknande höjder som sin träningspartner.

– Jag har haft bekymmer med tekniken. Det finns massor att förbättra på. Det går förstås alltid också att bli både starkare och snabbare.

– Men jag är ganska snabb och jag tror att jag har ganska stor nytta av att jag inte väger så mycket. Jag hoppar med relativt stora stavar jämfört med min kroppsvikt. Jag är också ganska uthållig – det har hjälpt mig mycket i och med att en tävling kan pågå i flera timmar. Jag orkar prestera på topp också efter tio hopp, säger han.

Anton Kunnas, IF Sibbo Vargarna
Bildtext Den här bilden karakteriserar mig väl, säger Anton Kunnas.
Bild: Anton Kunnas privata arkiv

Hans tränare Staffan Mickos är inne på samma linje.

– Anton har mycket bra kroppskontroll och en unik förmåga att behärska olika tekniska utföranden. Det här har han extra mycket nytta av i stavhopp.

– Men han har en del att jobba med stavtekniken. Just nu främst avstampsfasen och dess förberedande.

Mickos nämner att Kunnas har kapacitet att till och med gå långt internationellt. Men det gäller att skynda långsamt.

– Jag har som mål att hoppa 510 i början av sommaren. Det är gränsen till U20VM som arrangeras i Tammerfors i år. Jag har potential att hoppa högre än vad jag hoppat i vinter.

– På sikt vill jag kämpa om medaljer i Kalevaspelen och komma med i landslaget. Stortävlingar som EM och VM är förstås en dröm för alla idrottare, men det finns mycket annat före det som jag kan koncentrera mig på. Jag tar hellre små steg än att sikta på de stora tävlingarna.

Mogen ung man

Anton Kunnas ger ett mycket moget intryck och det är nästan så man glömmer att man talar med en tonåring som har gymnasiet ännu rejält på hälft.

Staffan Mickos karakterisering av sin adept förstärker det intrycket.

– Han mycket välorganiserad och målinriktad samtidigt som han har en sund och vettig inställning till idrotten, skolan och vardagen i övrigt, säger han.

Kunnas medger att det inte alltid är lätt att kombinera skolan med elitsatsningen som bland annat innebär träningspass varje onsdag i Pajulahti.

– Lärarna vid Sibbo gymnasium har varit flexibla. Jag har kunnat prioritera idrotten framför allt annat. Det har varit jättebra.

Anton Kunnas

Ålder: 19 år
Förening: IF Sibbo Vargarna
Bästa idrottsminne: Segrarna i New York State Championships inomhus och utomhus. Jag fick också delta i Nationals, helt otrolig stämning i alla de här tävlingarna! (red. anm. Kunnas var utbyteselev i USA läsåret 2016-2017)
Motto: Yolo, man ska göra det som man själv tror på, inte vad andra människor tycker.
Förebild: Louis Cole (Resenär och Youtuber).
Favoritfilm: The Dictator.
Favoritmusik: Beror på humöret, just nu gillar jag Kygo.
Favoritbok: The Sports Gene av David Epstein

Diskussion om artikeln