Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Fredagslunch med minnen - en 40-årig tradition för herrarna på Salve

Från 2018
Uppdaterad 26.03.2018 13:07.
Sex män sitter runt ett dukat bord.
Bildtext Herrarna på det ”gamla” Salve år 2001. På bilden från vänster Nisse Häggblom, Tom Ahlgren, Gustav Lindroos, Sven Wasström, Caj Grönholm & Stig Hellbom.
Bild: Mageia Ab / Privat

I 40 års tid har fem herrar träffats för lunch varje fredag. Man minns sin barndom, tider då det allt var "på kort" och efterkrigstiden med optimism och framtidstro. I dokumentären Herrarna på Salve delar de med sig av sina minnen och sin gemenskap.

De 17 senaste åren har man träffats på restaurang Salve i Helsingfors. Herrarnas stambord och stolar från gamla Salve fick följa med, då den 120 år gamla sjömanskrogen bytte lokal hösten 2016.

Herrarna Caj Grönholm, Nisse Häggblom, Stig Hellbom, Sven Wasström, Gustav Lindroos och Tom Ahlgren, samtliga är över 80, blev kamrater unders sina uppväxtår i Tölö i mitten av 1940-talet.

Fyra av pojkarna bodde i samma kvarter och två till kom med i gänget i Svenska Reallyceum, eller ”Revan” som skolan på sin tid kallades. Nu sitter endast fem av dem kvar kring det runda bordet.

Arkivfoto från 1970-talet där två män äter medhavd matsäck ute i det fria.
Bildtext Herrarna på Salve brukar också ibland under sommarhalvåret äta lunch bestående av rökt böckling vid någon strand i Helsingfors. Bilden från Sveaborg nångång på 1970-talet. På bilden Nisse Häggblom (tv) och Sven Wasström (th).
Bild: Mageia Ab / Privat

I programmet minns herrarna sin ungdom i det efterkrigstida Helsingfors. Livet präglades av knapphet och allt från livsmedel till kläder var till en början ”på kort”.

Föräldrarna var på jobb och barnen fick sysselsätta sej själva genom att hitta på lekar och spel på gården. I ungdomen var populärt att gå på biograf och dans.

På 1950-talet fanns det gott om arbete och man behövde inte göra hundratals ansökningar för att få jobb. Ofta räckte det till att knacka på hos ett företag och arbetet kunde börja följande vecka.

Som man nu minns var femtiotalet ett årtionde med återuppbyggnad och optimism, en tid då allt var möjligt.

Att vänskapen hållit praktiskt taget livet ut har många förklaringar. Dels är det fråga om ett gäng ”likasinnade” som till exempel aldrig hade för avsikt att ta studenten.

Dokumentären är en positiv tillbakablick på några kamraters liv från det efterkrigstida Helsingfors till dagens värld.

Orginaltitel: Herrarna på Salve
På Arenan utan tidsbegränsning

En dokumentär av Mikael Martikainen
Produktion: Mageia Ab

Svartvit bild av en ung man som sitter vid sin bil på en skogsväg.
Bildtext Caj Grönholm och Tom Ahlgren skaffade i mitten av 1950-talet en gemensam bil, en Ford Tudor från år 1937. Bilen hade tjänstgjort i kriget och blev ett renoveringsprojekt för pojkarna.
Bild: Mageia Ab / Privat

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln