Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stilla havets sopvirvel mångfaldigt större än befarat – storstädningen börjar i sommar

Från 2018
Uppdaterad 26.03.2018 12:40.
En sköldpadda har fastnat i plastskräp i havet.
Bildtext En havssköldpadda har fastnat i ett fiskenät.
Bild: Francis Perez

Plastskräp och mikroplaster ställer till med problem för djuren som lever i havet och kan också hamna på våra tallrikar.

Sopvirveln i Stilla havet kan sägas vara världens största soptipp. Den är 4-16 gånger större än tidigare befarat. Enligt en ny studie som publicerats i tidningen Nature täcker soporna nu ett område som motsvarar tre gånger Frankrikes yta.

På havsområdet mellan Hawaii och Kalifornien väller för tillfället åtminstone 70 000 ton plastskräp. Vikten motsvarar fem hundra jumbojetar – och mängden sopor bara ökar.

Sophavet kammades igenom

Den holländska organisationen The Ocean Cleanup, som gjort studien, samlade in uppgifter om skräpet med nya, grundliga metoder.

Sopvirveln undersöktes för första gången också från luften med hjälp av två flygplan. Med sammanlagt 30 fartyg och 652 sopuppsamlingsnät samlades över 1,2 miljoner plastprov som analyserades i laboratorium.

– Vi beslöt oss för att syna hela området. Då fartygen samtidigt färdas genom Stilla havets sopvirvel och tar prov på samma sätt så täcker man ett stort område och får en bra uppfattning om vad som finns där, säger The Ocean Cleanups grundare och vd Boyan Slat.

Grafik över var plastskräpet finns i Stilla havet.
Bildtext Sopvirveln är belägen mellan Hawaii och Kalifornien.
Bild: NOAA

Mikroplaster det värsta problemet

Av det undersökta plastskräpet var tre fjärdedelar olika plastprodukter med en längd på över fem centimeter. Ungefär åtta procent av skräpet var mikroplaster. Då plast sönderfaller är det nästan omöjligt att avlägsna det från havet.

– Mikroplasterna var tidigare större plastprylar. Solens strålning söndrar plasten i mindre delar som är allt svårare att städa bort. Det försvårar problemet, säger Slat.

Plastskräp som har samlats ur havet.
Bildtext Forskarna samlade in skräp som de stötte på med trettio fartyg.
Bild: The Ocean Cleanup

Enligt en annan studie kommer merparten av havens plastskräp från tio stora floder, varav åtta ligger i Asien och Afrika.

Det har uppskattats att 1,15-2,51 miljoner ton plastskräp hamnar i havet varje år. Havsströmmarna transporterar skräpet till mitten av oceanerna, där de stannar och sönderfaller till mindre partiklar. En del av skräpet flyter omkring, men en stor del sjunker också djupare.

Plast dödar djur och kan hamna på vår tallrik

En miljon sjöfåglar och 100 000 marina däggdjur dör årligen på grund av plastavfall. Varje år orsakar plastskräpet skador på 13 miljarder dollar för fiskeindustrin, sjöfarten och turismen.

Plastskräpet som flyter omkring är ett av de största föroreningsproblemen som hotar hav och näringskedjor. Till exempel består ”födan” för de havssköldpaddor som lever nära sopvirveln till 74 procent av plastskräp. 84 procent av det undersökta plastskräpet innehåller minst ett miljögift och då djur äter plasten hamnar gifterna också i deras kroppar.

Då plastskräp hamnar i havets näringskedjor kan det i slutändan hamna på våra tallrikar och i våra kroppar.

En fågel på en strand med mycket plastskräp.
Bild: Matthew Chauvin

Storstädning nästa sommar

FN har sedan 1982 haft en konvention om havsrätt. En del av den behandlar sopproblemet som drabbar haven. Det har ändå förekommit problem med verkställandet av konventionen och nedskräpningen av haven fortsätter.

I väntan på den internationella konventionens långsamma åtgärder har många företagare själv tagit itu med problemet. Icke-vinstdrivande The Ocean Cleanups arbete slutar inte i att konstatera att problemet existerar. Organisationen tänker börja städa upp sopvirveln nästa sommar.

Genom att utnyttja havsströmmar och bommar styrs plastskräpet i silon. Sedan samlas de upp och återvinns. Enligt uppskattningar kommer man att kunna städa upp ungefär hälften av plastskräpet under de kommande fem åren.

Artikeln baserar sig på Jenni Frilanders artikel för Yle Uutiset