Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Internationell konferens om monokultur i Helsingfors – Sannfinländare en av talarna

Från 2018
Ytterhögerns 612-fackeltåg marscherade till Sandudds begravningsplats för att lägga ner ljus på gravarna.
Bildtext Delvis samma krafter som ordnat fackeltåget 612 på självständighetsdagen står bakom konferensen. Arkivbild.
Bild: Yle/Dan Granqvist

En konferens som samlar nationalister över nationsgränserna ordnas i Helsingfors den 8 april. Bland talarna finns två amerikaner som betecknas som vita nationalister och en lokalpolitiker från Sannfinländarna. En finländsk talare drog sig ur på grund av övriga talares extrema åsikter.

Talarna kommer från USA, Storbritannien, Estland, Sverige och Finland.

Den gemensamma nämnaren för talarna på konferensen är vit nationalism och alt-right, det vill säga den alternativa högern som härstammar från USA. Vit nationalism handlar om att skapa en vit homogen stat.

Flera av talarna är aktiva på nätet med att publicera blogginlägg, videoklipp på Youtube och artiklar i olika nationalistpublikationer.

Bakom evenemanget står nättidningen Sarastus, som är en samlingsplats för högerextrema.

Chefredaktör för nättidningen är Timo Hännikäinen och han har bland annat varit med och ordnat det nationalistiska fackeltåget 612 på självständighetsdagen i Helsingfors.

En annan arrangör är Youtubekanalen Monokulttuuri FM (Monokultur FM). En av personerna som är med och arrangerar är distriktschef inom nationalistiska Suomen Sisu.

Sannfinländare: Ett fungerande samhälle förutsätter etnisk, språklig och kulturell enhet

En av talarna under evenemanget är sannfinländaren Nico Saramo. Han är suppleant i styrelsen för partiets ungdomsorganisation i Nyland och aktiv inom lokapolitiken i Mäntsälä.

– Jag kommer att prata om vilka åtgärder som krävs för att finländarna ska fortsätta som ett folk och Finland som nationalstat. Finländarnas andel av befolkningen sjunker. Som exempel har andelen vita i USA minskat, säger Saramo.

Är det enligt dig ett problem om det finns färre vita människor i Finland i framtiden?

– Jo, det är ett problem, om det finns färre finländare. Ett fungerande samhälle förutsätter etnisk, språklig och kulturell enhet, som varit fallet i Norden under en längre tid.

Amerikanska vita nationalister talar på konferensen

Amerikanerna Jared Taylor och Greg Johnson är talare på konferensen och redaktörer för olika nationalistpublikationer. De anses båda vara vita nationalister.

Sannfinländaren Nico Saramo är inne på samma linje. Han anser att finländare är vita.

– Jag tror på att finländare ska ha makt i Finland, svenskar i Sverige och tyskar i Tyskland.

Men enligt dig kan man inte vara finländare om man inte är vit? En person som invandrat från ett afrikanskt land och fått finländskt medborgarskap är alltså enligt dig inte finländare?

– Nej, att vara finländare förknippas med ens rötter och varifrån man härstammar.

Platsen för konferensen är hemlig och Saramo säger att han inte ännu vet var konferensen ordnas. Arrangörerna skriver att man har rätt att välja deltagare för att eliminera möjliga bråkstakar och "mullvadar".

Halla-aho: Sannfinländarna stöder inte segregering mellan raser

Saramo är suppleant i styrelsen för Sannfinländarnas ungdomsorganisation i Nyland. Styrelseordförande Suvi Karhu känner till Saramos medverkan och anser att han är fri att göra vad han vill.

– Sannfinländarnas ungdomsorganisation har inte något med det att göra, säger Karhu.

Hon säger att hon själv inte kommer att delta på konferensen.

Yle Huvudstadsregionen kontaktar också Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho per e-post för att fråga hur han ser på att en av partiets representanter stöder vit nationalism och talar på konferensen.

Halla-aho skriver att Sannfinländarna inte stöder segregering mellan raser, som vita nationalister anses göra. Han skriver också att partiet inte tar ställning till om en finländare bör vara vit.

Själv kommer Halla-aho inte att delta eftersom han inte anser att ämnesområdet är särskilt intressant och för att ett deltagande kunde ses som att partiet tar ställning.

Talare backade ur - stöder inte tanken om vit nationalism

Tidigare var tanken att också frilansjournalisten Marko Hamilo skulle tala på konferensen.

Hamilo har under de senaste åren skrivit för Sannfinländarnas tidning, gett ut en handbok för invandringskritiker och varit med och grundat webbtidningen Oikea media, en konservativ alternativpublikation.

Hamilo backade ändå från att tala på konferensen. Han motiverar i ett inlägg i nättidningen Sarastus sitt avhopp med tidtabellsmässiga orsaker och orsaker som hänger samman med personligt och kollektivt anseende.

Han skriver att användningen av hans namn och hans ansikte i marknadsföringen av evenemanget har gett möjligheten för motståndare att stämpla de nationalistiska krafterna på ett sätt som han inte godkänner.

Han skriver att han inte stöder Jared Taylors åsikter om de inbegriper att skapa ett enskilt rasrent samhälle för vita och andra.

Hamilo skriver att han förstår om moderata europeiska nationalister och invandringskritiker känner sig främmande inför vit nationalism.