Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bruksgolfs nya vd efterlyser mera samarbete mellan golfbanorna

Från 2018
Porträttbild på Nina Sampakoski.
Bildtext Nina Sampakoski har varit vd för Bruksgolf sedan november.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Nina Sampakoski säger att de västnyländska golfbanorna borde samarbeta bättre. Hon har planer på ett veckoslutspaket med golfspel på flera banor och övernattning till exempel i Fiskars.

I Finland finns det många golfbanor. I Västnyland är golfbanorna också väldigt många och konkurrerar givetvis åtminstone delvis om samma golfspelare.

Nina Sampakoski som är vd för Bruksgolf i Pojo har planer på att börja med veckoslutspaket med övernattning i till exempel Fiskars.

I veckoslutspaketet skulle ingå golfspel på flera banor under ett veckoslut.

- I Raseborg finns tre banor, i Hangö en och så finns det golf också i Salo. Inom ett litet område finns många banor och vi tävlar egentligen om samma golfare.

Det är en väldigt öppen atmosfär här på landet

I höstas hann Nina Sampakoski bli bekant med många av de golfspelare som spelar på Bruksgolfs banor. Hon säger att hon blivit väl mottagen på sin nya post.

- Alla har önskat mig välkommen med öppna armar. Det är en väldigt öppen atmosfär här på landet, säger hon.

Hon säger att det spelas omkring 15 000 rundor om året i Bruksgolf. Bolaget har knappt tusen medlemmar och runt tusen spelrätter.

Nina Sampakoski säger att då hon första gången kom till Bruksgolf märkte hon att det är något annat än det hon vant sig vid till exempel i Pickala golf.

- Bruksgolf är idylliskt, pittoreskt, jättevackert och ett familjevänligt ställe.

- Jag skulle gärna se flera familjer och unga vuxna komma hit och spela golf.

Banan är 30 år gammal

I en femårsplan för Bruksgolf finns renoveringen av banorna.

- Vi behöver några nya greener och några diken måste fixas till. Banan är trettio år gammal och det har aldrig gjorts någon större renovering på den.

Bild av klubbhuset vid Bruksgolf.
Bildtext Klubbhuset i Bruksgolf i Pojo.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Nina Sampakoski säger att det är mer eller mindre omöjligt att förlänga golfsäsongen vid Bruksgolf. I fjol öppnade banorna i mitten av april.

- Vädret påverkar förstås datumet för öppnandet av banorna. Det är klart att vi skulle vilja öppna så tidigt som möjligt.

- Vädret är förstås ett problem som alla golfbanor i landet har.

Det får inte bli is på banorna

Golfbanorna är väldigt känsliga.

- Det får inte bli is på greenen. Om det sker kommer inte gräsets gaser upp och då möglar det.

Under vintern upprätthåller Bruksgolf också skidspår. Spåren går runt golfbanan.

- Det är ganska många som har utnyttjat möjligheten att skida här. Det är ganska trevligt att skida här för det finns både upp- och nerförsbackar.

- Om sommaren kan man förstås promenera runt här. På golfbanan får man naturligtvis inte promenera.

Nina Sampakoski säger att det finns en massa intressanta platser i närheten av Bruksgolf.

- Det finns också många producenter av närmat här i trakten och vi har en tanke att vi varje fredag i sommar skulle ha en hörna med lokalproducerad mat. Det skulle finnas en massa lokala delikatesser till salu här.

Från turism till golf

Efter en lång arbetskarriär i turismbranschen sadlade Nina Sampakoski om och blev servicechef vid Pickala golf. Hon jobbade fyra år vid golfbanorna i Sjundeå innan hon i november 2017 blev vd för Bruksgolf i Pojo.

Hon säger att hon är en kvinna i sina bästa år och då barnen inte längre är små kan hon satsa på karriären.

- Ett jobb med mera ansvar är alltid mera spännande, säger hon.

Under vintermånaderna är golfbanorna givetvis stängda men under sina första månader som vd för golfbolaget har Nina Sampakoski sett till att vissa reparationsarbeten blivit gjorda.

- Vi har lagat två nya toaletter vid restaurangen och så ska mitt arbetsrum flytta från första våningen upp på vinden i klubbhuset. Mitt kontor blir ett kabinett.

Ingen inbiten golfare

Nina Sampakoski har ett förflutet som handbollsspelare i Helsingfors IFK. Numera är hon ordförande för handbollssektionen i Kyrkslätt IF och lageldare för KyIF:s damlag i handboll.

- Min dotter spelar i KyIF:s lag för flickor födda 2003.

Jag går väl kanske sju, högst tio rundor per år

Hon säger att hon inte är någon inbiten golfare.

- Jag njuter visserligen av att gå på golfbanorna om det är vackert och snyggt. Om spelandet inte går som jag vill sätter jag bollen i fickan och går till nästa bana.

- Jag började med golf för ungefär tjugo år sedan och går väl kanske sju, högst tio rundor per år. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Radio Vega Västnyland

11:27

Diskussion om artikeln