Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Puigdemont inför domare i Tyskland – den tidigare katalanledaren ansöker inte om asyl

Från 2018
Uppdaterad 26.03.2018 15:47.
Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont flydde i oktober till Belgien där han fortfarande lever i exil
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Vad som ska hända med den i Tyskland gripne katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont borde delvis klarna idag. Domstolen, som ska ta ställning till om han kan utlämnas till Spanien, väntas ändå fatta sitt beslut först senare.

Den tidigare katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont befinner sig för tillfället i fängelset i den nordtyska staden Neumünster.

Hans fall kommer under dagen att behandlas av en domstol i Schleswig-Holstein, delstaten där han igår greps strax efter att han hade korsat den tyska gränsen på väg från Danmark.

Till en början kommer rätten att säkra sig om att den gripne verkligen är Carles Puigdemont och därefter tar man ställning till om han ska hållas i fängsligt förvar.

Att han släpps fri, vilket alltså är teoretiskt möjligt, gäller ändå som osannolikt.

Paragraf om högförräderi central

Om Puigdemont verkligen kommer att överlämnas till Spanien ligger i händerna på en högre delstatsdomstol.

Här ska man ta ställning till om Puigdemont sätts i så kallat utvisningshäkte, ett beslut som ändå knappast kommer att fattas idag.

Enligt nyhetsbyrån DPA kommer beslutet knappast ens att fattas under denna vecka.

Om katalanledaren kommer i utvisningshäkte betyder det att han ska överlämnas till Spanien inom sextio dagar.

För att Puigdemont verkligen ska kunna överlämnas krävs att han i Spanien misstänks för ett brott som också enligt den tyska strafflagen ses som ett brott.

I Spanien är Puigdemont misstänkt för bland annat uppror, en formulering som man ändå inte finner i tysk lagstiftning.

För rätten blir det här att ta ställning till hur de spanska misstankarna stämmer överens med formuleringarna i den tyska paragrafen om högförräderi.

I den tyska paragrafen står ändå att högförräderi mot staten alltid hänger ihop med våld eller hot om våld, något som alltså inte gäller i fallet Puigdemont.

Rätten kan ändå också komma att fatta sitt beslut gällande misstankarna om förskingring av allmänna medel.

Ingen asylansökan

Puidgemont meddelar idag genom sin advokat att han inte kommer att ansöka om asyl i Tyskland, vilket skulle ha varit en möjlighet att åtminstone skjuta upp en möjlig utlämning.

Från politiskt håll betonar man att frågan om Puidgemonts utlämning till Spanien endast är juridisk.

Tysklands nya justitieminister Katarina Barley poängterade redan igår att det är delstatsdomstolarnas sak att nu fatta besluten i fallet.

Också i övrigt har tyska politiker ogärna kommenterat fallet. Från vänsterpartiet Die Linke heter det ändå att Puigdemont borde försättas på fri fot och Katalonienkonflikten borde lösas genom en dialog mellan parterna.

Från det tyska polisfacket riktas idag kritik mot grannlandet Danmark.

Man frågar sig varför inte den danska polisen stoppade Puigdemont, trots att man på samma sätt som den tyska polisen hade en skyldighet att göra det.