Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Yle Vega sänder dokumentärer under påsken

Från 2018
Uppdaterad 29.03.2018 12:07.
Färgade påskägg.
Bildtext Påskägg
Bild: Yle/Jessica Edén

Vi sänder följande program:

Fredag 30.3 kl. 14.03 Vilse i landet Lagom
Lagom är ett användbart ord som på senare tid allt oftare fått stå i skuggan av ord som jag och mer och America first. Men tänk om det äntligen blivit dags för lite måttfullhet? Tänk om ordet lagom är den ledstjärna vi alla behöver idag? Göran Everdahl och Mark Levengood talar om det lilla ordet som är större än sitt rykte.
Läs mera
Lyssna på Arenan

Fredag 30.3 kl. 22.15 Richard Clayderman – Skönhetens apostel
På 80-talet var Richard Clayderman underhållningspianisten framom alla andra. Hans skivor köptes av miljoner som i den bildsköne pianisten såg drag av både Mozart och Mick Jagger. För där satt Richard vid den vita flygeln i permanentat hår och log sitt bländvita leende, samtidigt som hans beslöjade blick antydde att den romantiska musiken också bar på ett stänk erotik.
Vart tog han vägen och vem är det som lyssnar på hans vackra musik idag?
Läs mera
Lyssna på Arenan

Lördag 31.3 kl. 7.03 Älskade blandband
På en C-kassett kunde man banda sina favoritlåtar. Dessa blandband var antingen noga komponerade helheter eller slumpmässigt utformade tidsdokument. Men vad blev det av dessa ömtåliga kassetter och hur formade de en hel musikälskande generation?
Samhällsvetaren Karin Palmén, den kungliga hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson och kolumnisten Fredrik Virtanen berättar sina egna blandbandsminnen.
Läs mera

Söndag 1.4 kl. 9.15 "Det är ju bara ett spel” – om sexism i spelvärlden och vad man kan göra åt det
Dataspel handlar om känslor. Det kan vara en mycket intensiv upplevelse att spela. För att inte tala om de starka känslor som väcks då man tävlar i spel. Men hur uttrycks de här känslorna och varför finns det så mycket sexistiska men också rasistiska och homofobiska kommentarer?

Måndag 2.4 kl. 8.05 "På scenen känner jag att jag lever"
Erik Lindgren från Uppsala och Ekenäsbon Hanna Grandell lever med funktionsvariationer som är så pass lindriga att de balanserar mellan den så kallade "vanliga" världen och den där man har någon form av diagnos. För bägge har konsten kommit att spela en viktig roll när det gäller att bygga upp den egna identiteten och självförtroendet. En väg till en plats där de kan göra sina röster hörda.
Läs mera
Lyssna på Arenan

Måndag 2.4 kl. 17.05 Hell seger! Kampen för ett nazistiskt Norden
Redaktören Marko Hietikko följer Nordiska Motståndsrörelsens resa från en liten grupp fanatiker till en central del av Nordens största nynazistiska organisation. Förutom myndigheter och motståndare hörs även nazisterna själva. Finlands mest militanta nynazister - Nordiska Motståndsrörelsen – är en rörelse vars några hundra medlemmar och stödtrupper åtminstone i slagord och på demonstrationer är beredda att både kämpa och dö för sin frihet. De är en förebild för högerextremister runt om i världen.
Läs mera
Lyssna på Arenan

Måndag 2.4 kl. 18.03 Richard Clayderman – Skönhetens apostel
På 80-talet var Richard Clayderman underhållningspianisten framom alla andra. Hans skivor köptes av miljoner som i den bildsköne pianisten såg drag av både Mozart och Mick Jagger. För där satt Richard vid den vita flygeln i permanentat hår och log sitt bländvita leende, samtidigt som hans beslöjade blick antydde att den romantiska musiken också bar på ett stänk erotik. Vart tog han vägen och vem är det som lyssnar på hans vackra musik idag?
Läs mera
Lyssna på Arenan