Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Polisskolan-filmstjärnan Michael Winslow upplevde hunger och fattigdom: "Minnena av hungern lämnar mig aldrig"

Från 2018
Michael Winslow poserar framför en stor affisch med hand ansikte.
Bildtext Michael Winslow turnerar i Finland.
Bild: AllOverPress

Michael Winslow är mannen med de tiotusen ljudeffekterna. Numera är de faktiskt närmare trettiotusen, påpekar han själv.

Skådespelaren Michael Winslow har medverkat i ett trettiotal filmer, däribland Spaceballs och Gremlins. Mest känd är han ändå för Polisskolan-filmerna, i vilka han på 80- och 90-talen slog igenom stort som spelevinken Larvell Jones, som gjorde narr av såväl förmän som kriminella.

Han är den enda skådespelaren som var med i alla sju filmerna om polisakademin och har blivit en kultförklarad pop-ikon.

Finlandsturné

Just nu är Michael Winslow Finlandsaktuell och turnerar hela våren från mars till maj runt om i Finland med sin egen show. Det är den längsta turné en utländsk stå upp-komiker gjort här i landet.

– Jag har varit i Finland fem eller sex gånger förut och jag har alltid blivit väldigt väl emottagen här, berättar Winslow.

När han fick frågan om en egen längre turné i Finland tvekade han inte.

Svåra tider i bagaget

Men livet har inte alltid varit en framgångssaga för Michael Winslow.

Som barn flyttade familjen ofta och han hann sällan få nya vänner innan det var dags att flytta igen. Han var mycket ensam som barn och det här var också en orsak till att han småningom blev så bra på att imitera ljud.

– Jag kunde ha hur mycket låtsasvänner som helst som tittade på förestälningarna jag gjorde som barn, säger han med ett litet skratt.

Liftade till Los Angeles

Efter den första tiden som universitetsstuderande i Florida fick Winslow nog av tillvaron och liftade genom landet till Los Angeles för att följa sin dröm om att slå igenom som underhållare.

– I efterhand har jag insett att det här liftandet var rena vansinnet, konstaterar Winslow. Det var ett verkligt farligt infall som kunde ha slutat riktigt illa.

Väl framme i Los Angeles blev det inte mycket bättre. Michael Winslow blev hemlös och bodde på gatan i området Venice Beach med många andra konstnärer som försökte hanka sig fram.

Hungrig och hemlös

Att tala om de här minnena är svårt för Winslow. Ögonen tåras och han letar efter ord.

– Det var hemskt. Hungern var hela tiden närvarande. Hungern finns som det kanske starkaste elementet i minnena från de här tiden.

Han suckar och torkar tårarna.

– Man visste inte när man skulle få något att äta nästa gång. Och det vi åt var bara dålig mat och snabbmat. Bröd med majonnäs i olika former och vad vi råkade hitta.

Svårt att slå igenom

Att försöka skapa sig en karriär i Hollywood är inte lätt. I Michael Winslows fall var det väldigt svårt.

Efter ett tag fick han ändå ett litet genombrott, då han vann lite pengar så han kunde köpa en bil. I den bilen bodde han sedan. Han insåg då att det fanns väldigt många andra som också bodde i sina bilar på Venice Beach.

– Det var en svår tid. Jag kan fortfarande ha mardrömmar från de här tiderna, berättar han.

Se hela den gripande intervjun med Michael Winslow här:

Efter Nio: Michael Winslow, känd från Polisskolan-filmer, har upplevt hunger - Spela upp på Arenan

Michael Winslow medverkar i Efter Nio om hunger på må 26.3.2018 kl. 21.00 och på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln