Brödköerna växer i Åbo: "Folk grät då de trodde att matutdelningen läggs ner"
Kön ringlar utanför ungdomslokalen i Runosbacken i Åbo en torsdagsförmiddag. Många har ställt sig i god tid utanför dörren för att få mat, som delas ut gratis av församlingen i S:t Marie.
I kön står mestadels äldre människor, men också ett par barnfamiljer.
Den här gången delar man ut bland annat bröd, ketchup, fil, yogurt, glass, sallad, färdigmat och bananer. Maten doneras av matbutiker och fabriker. De som köar efter maten bjuds också på kaffe och bulle.
Den som vill kan också ta ett snack med kaplan Mikko Laurén - det psykiska stödet och gemenskapen är en viktig del av matutdelningen.
26 000 matkassar delades ut av församlingen i fjol
I fjol delade församlingen ut drygt 26 000 matkassar i stadsdelarna Runosbacken, Hallis och Jäkärlä. Behovet ökar hela tiden, berättar kaplan Mikko Laurén vid S:t Maries församling.
- Det är en stor mängd matkassar som vi delar ut. Vi delar ut mat fyra gånger i veckan och all mat som vi får går åt.
Församlingen samarbetar bland annat med organisationen Operation Matkasse.
Organisationen är verksam i Åboregionen och i fjol delade man ut 158 000 matkassar och 25 000 portioner varm mat åt behövande.
Totalt är det frågan om 1 146 ton mat, berättar organisationen på sin webbplats. Enligt organisationen har behovet av mathjälp ökat.
Folk har upplevt stora sorger och besvikelser"
Mikko Laurén har lärt känna många av de som står i brödkön och talar gärna med de som vill det. Många stegar också fram till honom för att växla några ord.
Stämningen är varm och de frivilliga jobbar i snabb takt.
- Folk är verkligen desperata. De har upplevt stora sorger och besvikelser och kan vara sjuka och bittra. Men det finns också glädje, så känslorna varierar, säger Laurén.
Trots att matutdelningen ordnas av församlingen, så är alla välkomna oberoende av bakgrund eller religiös övertygelse.
- Behovet är jättestort, större än vad allmänheten förstår. Det finns många människor som inte klarar sig på sin pension eller som lever på grunddagpenning. Den räcker inte till om man bor i Åbo, säger Laurén.
Den sociala biten en viktig del av mathjälpen
Enligt Mikko Laurén är tröskeln hög då man ställer sig i kön den första gången. Men efter det känns det lättare och många knyter vänskapsband i kön.
Tips om arbetsplatser utbyts också. Det är lätt att utbyta tankar med någon som är i samma livssituation.
Mikko Laurén påminner om att det är helt vanliga människor som ställer sig i kön. Det är frågan om människor som är i en svår livssituation.
Pensionärer, personer med invandrarbakgrund eller människor som har förlorat sitt jobb.
- Människor kan ha höga medicinkostnader eller så har de exempelvis varit tvungna att renovera något i sitt hem. Något som har gjort att kostnaderna har ökat. Då kan vi hjälpa dem med mat, säger Laurén.
"Alla människor hittar inte ett jobb"
Goda nyheter inom industrin har duggat tätt i Egentliga Finland.
Men det finns många som inte kan ta del av medvinden, och många har det mycket knapert.
- Alla människor hittar inte ett jobb, eller så är tröskeln hög. Man är kanske tvungen att utbilda sig först eller lära sig jobbet på nytt om man har varit arbetslös en längre tid.
Matutdelningen har också en sysselsättande verksamhet.
En del av de cirka 80 frivilliga som delar ut maten har fått foten in i arbetslivet igen tack vare verksamheten, berättar Laurén.
- En del av våra frivilliga har själva stått i våra brödköer och sedan då de deltar i den här verksamheten och är med i vår gemenskap, så får de jobb, då de har blivit vana med att jobba här, säger Laurén.
"En del köar utan vantar och ordentliga kläder trots kylan"
Verksamheten drivs tack vare många ivriga frivilliga. En del av dem som har fått mathjälp, och som det går bättre för nu, tar kontakt med församlingen och vill hjälpa till.
En av de som jobbar som frivillig är Irja Pulli, som gick med i verksamheten efter sin pension.
- Då när verksamheten inleddes här så efterlystes frivilliga. En av mina bekanta frågade mig med. Visst märker man att folk har det svårt. En del har köat utan vantar och ordentliga kläder nu när det har varit kallt, säger Pulli.
Enligt henne märks det att behovet är stort, men i början av året har kön varit lite kortare. Butikerna har börjar sälja billigare de varor vars bäst före- datum går ut och det gör att vissa klarar sig på det, tror Pulli.
Folk grät då de trodde att verksamheten läggs ner
Enligt Mikko Laurén är verksamheten livsviktig för de som söker mathjälp.
- Jag går snart i pension. Då ordet om min pensionering spreds i brödkön så tog många kontakt med mig och grät. De sade att de inte klarar sig om verksamheten läggs ner. Men verksamheten fortsätter nog, den hänger inte på en människa, säger Laurén.
Laurén vill påminna Åboborna om att många av stadens invånare är utan arbete och bostad. Han hoppas att den här frågan skulle lyftas upp mer.
- Jag önskar att samhället skulle se till att ingen behöver stå i en brödkö. Men eftersom det inte är så, så är det fint att kyrkan delar ut mat, säger han.