Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland utvisar en rysk diplomat på grund av nervgiftsattacken i Storbritannien

Från 2018
Uppdaterad 27.03.2018 11:10.
President Niinistö under presskonferensen den 26.3.2018.
Bild: Lehtikuva/ EMMI KORHONEN

Finland utvisar en rysk diplomat för att visa sitt stöd för Storbritannien efter nervgiftsattacken mot den förra ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury.

President Sauli Niinistö säger att det är mycket allvarligt att kemiska vapen har använts i Europa för första gången sedan andra världskriget.

– Europeiska rådet konstaterade att Ryssland sannolikt var bakom attacken, så vi beslöt oss att gå med i den rätt så vida europeiska fronten och utvisa en rysk diplomat, konstaterade Niinistö.

Klyftan mellan öst och väst förvärrades

Finland har också fördömt kemvapenattacken och anser att det är ett allvarligt hot mot säkerheten i hela Europa.

– Klyftan mellan öst och väst som borde minskas förvärrades i och med attacken, trots att relationerna borde förbättras, sade Niinistö.

Europeiska rådet fördömde attacken under sitt möte i slutet av förra veckan och instämde i Storbritanniens bedömning att Ryssland ansågs ligga bakom attacken.

Enligt president Niinistö står Finlands beslut att utvisa en diplomat i proportion till hur andra europeiska länder utvisar diplomater.

Flera europeiska länder utvisar ryska diplomater

Många europeiska länder har under dagen utvisat ryska diplomater. Tyskland, Frankrike och Polen utvisade fyra diplomater, Tjeckien och Lettland utvisar tre, Nederländerna och Danmark två samt Rumänien och Estland som utvisar en var.

Svenska Yles reporter på plats på presskonferensen, Magnus Hertzberg, frågade hur dialogen med Ryssland nu kommer att utvecklas. Presidenten svarade att det är svårt att förutspå hur den utvecklas.

– Dialogen måste pågå och vi behöver det nu mera än tidigare, för att skillnaden mellan Ryssland och väst har blivit ganska stor, sade Niinistö.

Vem den utvisade diplomaten är meddelas inom kort sade presidenten i slutet av presskonferensen.

Presidentens kansli meddelade i ett pressmeddelande om åtgärden.

Finland har senast utvisat ryska diplomater i större skala 1992, då 11 diplomater utvisades. Skyddspolisen meddelade då att 11 diplomater måste utvisas, vilket dåvarande presidenten Mauno Koivstio godkände i samråd med dåvarande statsminister Esko Aho samt två andra ministrar.

De elva diplomaterna hade tidigare varit inblandade i den ryska underrättelsen ett eller annat sätt. Då sköttes utvisningen i kulisserna utan något större medieuppbåd, och uppgifterna kom fram då Iltalehti gick igenom hemligstämplat material som senare gjordes tillgängligt för offentligheten.

Artikeln uppdaterades med uppgifter från presskonferensen klockan 18.00

Artikeln uppdaterades med information om diplomatutvisningarna 1992 klockan 18.20.

Diskussion om artikeln