Fjorton EU-länder utvisar ryska diplomater – utesluter inte ytterligare åtgärder
Hittills har 14 EU-länder beslutat att utvisa ryska diplomater som en protest mot giftattacken i Salisbury i Storbritannien, meddelar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Det rör sig om åtminstone 33 diplomater som nu blir tvungna att resa hem.
Nervgasattacken riktades mot den tidigare ryska agenten Sergej Skripal och hans dotter för tre veckor sedan.
EU-medlemmarna Tyskland, Frankrike, Italien, Danmark, Sverige, Nederländerna, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Kroatien och Rumänien hör till de länder som har fattat beslutet. Detsamma gäller Ukraina, Albanien och Norge.
Finland sällar sig också till gruppen och väljer att utvisa en rysk diplomat.
Och fler utvisningar är att vänta.
– Ytterligare åtgärder, däribland fler utvisningar, kan inte uteslutas under de kommande dagarna och veckorna, säger Donald Tusk.
Brittiska premiärministern Theresa May kommenterade för sin del utvisningarna i parlamentet i London.
– Jag har funnit stor solidaritet från våra vänner i EU, Nato, Amerika och bortom ... Tillsammans har vi sänt ett meddelande att vi inte tolererar Rysslands fortsatta försök att trotsa internationell lag och undergräva våra värderingar.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz meddelade däremot redan i fredags att Österrike inte har några planer på att utvisa ryska diplomater. Det gäller sannolikt också Grekland, Cypern och Bulgarien.
Irland och Belgien kommer att diskutera saken senare i veckan.
"Större än en bilateral fråga"
Vid EU-toppmötet i Bryssel i slutet av förra veckan fördömde EU:s stats- och regeringschefer nervgiftattacken mot Skripal.
EU enades om ett uttalande som slår fast att Ryssland högst sannolikt står bakom dådet. EU-ledarna beslutade även att kalla hem EU:s ambassadör från Moskva.
President Sauli Niinistö kommenterade Finlands beslut vid en presskonferens på måndag kväll.
– Klyftan mellan öst och väst som borde minska, förvärrades i och med attacken, trots att relationerna borde förbättras, säger Niinistö.
Sveriges statsministern Stefan Löfven säger i ett pressmeddelande att mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland.
– Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera, säger Löfven.
USA stänger konsulat
Även på andra sidan Atlanten, i USA och Kanada utvisar man diplomater. För USA:s del handlar det om den största utvisningen av ryska eller sovjetiska diplomater någonsin – hela 60 stycken får åka hem. USA stänger också det ryska konsulatet i Seattle.
Ryssland har meddelat att man inom kort kommer att svara både EU och USA med samma metoder, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.
Storbritannien har redan tidigare utvisat 23 ryska diplomater och Ryssland svarade med att utvisa lika många brittiska diplomater.
Forskare: Uppseendeväckande om USA inte agerat
I TV-nytt på måndag kväll kommenterade också forskaren och USA-experten Oscar Winberg den nuvarande relationen mellan USA, EU och Ryssland. Att USA valde att agera är ett tecken på att den rysk-amerikanska relationen inte kommer att bli varmare, snarare snäppet kallare.
Winberg påminner samtidigt om att det är långt ifrån första gången USA utvisar ryska diplomater. Under kalla krigets dagar var det mer kutym att USA skickade hem diplomater till Ryssland.
Också Barack Obama utvisade ryska diplomater under sin tid i Vita huset.
Däremot kan relationen EU och USA emellan möjligtvis värmas upp.
– Det skulle man väl hoppas. Här måste det sägas att det var nästan väntat att USA skulle agera. Om de inte hade reagerad skulle det ha varit ganska uppseendeväckande när det handlar om landets närmaste allierad Storbritannien, säger Winberg.
– Det är klart att det är betryggande för EU och Europa att se att USA fortfarande finns med.
Artikeln uppdaterades 26.3.2018 klockan 19.01 med uppgiften att även Albanien utvisar diplomater och 20.18 att Norge gör detsamma. Klockan 20.47 lades Oscar Winbergs kommentarer till.