Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Patientdatasystemet Apotti tas i bruk i november– prislappen blir 330 miljoner euro

Från 2018
Uppdaterad 28.03.2018 09:55.
Hannu Välimäki, vd för Apotti.
Bildtext – Apotti påverkas inte av vårdreformen, säger vd Hannu Välimäki.
Bild: Lukas Rusk

Patientdatasystemet Apotti ska tas i bruk i Vanda i höst. Systemet är redan rejält försenat på grund av att dess upphandling fördes till marknadsdomstolen 2015. Apottis vd Hannu Välimäki uppskattar att det totala priset kommer att ligga på ungefär 330 miljoner euro, vilket ligger i nedre kanten av tidigare uppskattningar.

Apotti är ett nytt datasystem som ersätter flera äldre datasystem inom hela social- och hälsovården i Nyland.

En tanke med systemet är att det ska göra det lättare för personalen att få en helhetsbild av patientens vårdbehov – din data ska finnas tillgänglig om du söker social- eller hälsovård inom vilken som helst av kommunerna som tar i bruk systemet.

Personalen inom hälsovården får också tillgång till en del av din data som finns i socialvårdens register och vice versa.

Mejlans tornsjukhus i Helsingfors.
Bildtext Mejlans sjukhus, som ägs av Helsingfors och Nylands hälsovårdsdistrikt, kommer att ta i bruk det nya patientdatasystemet i slutet av 2019.
Bild: Lukas Rusk

Blir kanske billigare än beräknat

Projektet har fått en del kritik för att vara för dyrt. Systemet ska slutligen kosta kring 400 miljoner euro, vilket till exempel är en tredjedel av vad det kostade att bygga den dyra Västmetron i Esbo och Helsingfors.

Nu ser det däremot ut som att projektet blir aningen billigare än beräknat.

– Kostnaderna ska ligga på ungefär 330 miljoner när projektet är klart i 2021, säger Hannu Välimäki, som är vd för Apotti.

Projektet har inte stött på några större överraskningar sedan starten, men en vända i marknadsdomstolen försenade projektet en aning.

När kommunerna skulle köpa produktionen av datasystemet fördes upphandlingen till marknadsdomstolen 2015.

I november ska systemet tas i bruk inom hälsovården i Vanda och på Pejas sjukhus, som ägs av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS.

Systemet tas i bruk i resten av HNS sjukhus i oktober 2019 och 2020 ska systemet börja användas i Helsingfors, Grankulla, Kyrkslätt och Tusby.

Lagstiftningen kring datasäkerhet är olika

Hannu Välimäki menar att projektets nuvarande tidtabell håller.

Att bygga det nya patientdatasystemet har ändå inte varit helt lätt eftersom lagstiftningen kring datasäkerhet är olika för data inom hälsovården och socialvården. Apotti ska användas inom bägge sektorerna.

Pejas sjukhus i Vanda
Bildtext Apotti tas i bruk på Pejas sjukhus i Vanda i höst.
Bild: yle/Petra Thilman

Välimäki säger att politikerna pratade om att integrera socialvården och hälsovården när vårdreformen först planerades.

Han säger att det nu verkar som att i alla fall patientdatans integration inte kommer att ske på ett alltför djupt plan.

Patientdatasystemet är uppbyggt så att personalen inom socialvården har tillgång till en viss mängd data om patientens hälsovård och vice versa.

Ifall lagstifningen ännu ändras är systemet berett på att öppna upp datatillgången mer mellan sektorerna.

– Annars har det inte dykt upp några större överraskningar under projektets gång. Tusby gick med i systemet vilket betyder att kostnaderna ökade men samtidigt kommer Tusby också att vara med och betala, säger Välimäki.

Apotti stöder vårdreformen

Apotti kommer att stöda social- och hälsovårdsreformen, eftersom det är ett gemensamt system för Nyland, säger Välimäki.

– Det har bestämts att det kommer att bli Nylands system när vårdreformen blir verklighet.

De kommuner som inte är med har ännu möjlighet att gå med. Välimäki tror att en del kommuner säkert avvaktar.

– En del kommuner väntar på vad som ska hända med vårdreformen.

Om vårdreformen inte blir av så kan det vara att kommunerna ändå vill gå med. Vårdreformen påverkar egentligen inte Apotti, säger Välimäki.

– Vi behöver inte vänta på att reformen ska klubbas igenom när vi bygger systemet, säger Välimäki.

Diskussion om artikeln