Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns revisionsnämnds förtroende blir en fråga för fullmäktige

Från 2018
Skylt vid Kimitoöns kommungräns.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Kimitoöns revisionsnämnds förslag om att utreda förtroendet för nämnden går vidare till kommunfullmäktige. Det beslutade Kimitoöns kommunstyrelse på måndagens möte.

Revisionsnämnden vill att ett utskott ska utreda nämndens förtroende.

- Fullmäktige får besluta om det ska tillsättas ett utskott. Kommunstyrelsens beslut var enhälligt, säger styrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP).

Ärendet bottnar i nämndens vice ordförande Janne Salonens agerande när han skrev ett inlägg på sin privata blogg om att kommunen hade köpt alkohol för kommunens pengar i samband med ett fullmäktigeseminarium på Örö.

Enligt nämndens ordförande Kristian Lindroos (SFP) har Janne Salonen (tidigare Fri samverkan, numera obunden) agerat på ett sätt som strider med nämndens etiska regler.

Örö-seminariet med bjudsprit får efterföljder – visselblåsaren krävs på förklaring

Marknadsundersökning om vården i kommunen

Kommunstyrelsen beslutade också att gå vidare med planerna på en marknadsundersökning kring privata aktörers eventuella intresse av att ta över delar av vården i kommunen.

Undersökningen av vilket intresse privata aktörer har av att ta över delar av vården i Kimitoöns kommun leds av kommundirektör Anneli Pahta.

En eventuell försäljning av vårdfastigheterna Almahemmet och Hannahemmet har redan diskuterats en längre tid, men enligt kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist handlar det här endast om en marknadsundersökning, det vill säga inte om något bindande avtal.

Diskussion om artikeln