Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland hade ingen annan möjlighet än att utvisa – för Theresa May är det stora stödet en fjäder i hatten

Från 2018
Bild på Eu:s flagga framför byggnad i London, text kommentar Daniel Olin och liten bild på mans ansikte
Bild: EPA-EFE/Andy Rain och Johanna Kannasmaa, collage Yle/Mira Bäck

För Finlands utrikespolitiska ledning fanns det ingen annan möjlighet än att sälla sig till den grupp av EU-länder som vidtar åtgärder. Massutvisningarna är samtidigt en seger för den hårt kritiserade brittiska premiärministern Theresa May, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

Inte sedan 1992 har Finland utvisat ryska diplomater i större skala. Mot den bakgrunden var måndagens utvisningsbeslut exceptionellt men inte överraskande.

I fredags när EU:s stats- och regeringschefer på toppmötet i Bryssel diskuterade nervgasattacken i Salisbury signalerade närmare tio EU-länder att de överväger att utvisa.

Finland hörde inte till en av dem.

Istället var statsminister Juha Sipilä ännu i fredags försiktig och sade att den process som inleds kan utmynna i ett utvisningsbeslut.

Processen blev den här gången kort.

Det klarnade snabbt att en majoritet av EU:s 28 medlemsländer är redo att vidta åtgärder.

För Finland som vill värna om goda relationer till Moskva fanns det ingen annan möjlighet än att på måndag sälla sig till denna referensgrupp.

Finlands beslut överraskar inte Ryssland

Men knappast kommer beslutet att få ögonbrynen att höjas i Kreml.

Finland har inte ifrågasatt EU:s sanktioner mot Ryssland till följd av Ukrainakrisen även om de drabbat den finländska ekonomin hårdare än de flesta andra EU-länderna.

Den utrikespolitiska ledningen har dessutom upprepade gånger gjort klart för ryssarna att Finlands ståndpunkt står i linje med EU:s politik.

Måndagens utvisningsbeslut grundar sig ändå inte på ett EU-beslut.

På toppmötet i fredags föreslogs det att EU-länderna skulle enas om ett beslut som kräver att alla medlemsländer vidtar åtgärder.

Förslaget fick ändå inte ett enhälligt stöd. Istället får nu varje EU-land själv bestämma om man vill delta i det gemensamma tydliga ställningstagandet mot Ryssland.

Finland vill inte höra till "fel" EU-klubb

Finlands utrikespolitiska ledning spelade sina kort väl.

Bara en dryg timme efter att EU-chefen Donald Tusk berättade att 14 länder beslutat om utvisningar trädde både presidenten och statsministern fram och bekräftade att också Finland är med ombord.

Av EU:s 28 länder har hittills 17 länder uppgett att de utvisar antingen en eller flera ryska diplomater.

Länder som Belgien, Portugal och Irland ska behandla ärendet senare i veckan. Hur de små EU-länderna som Malta, Luxemburg och Slovenien resonerar är ännu oklart.

Däremot gjorde Österrikes nya förbundskansler Sebastian Kurz redan i fredags klart att österrikarna inte kommer att utvisa. Det gör knappast heller Grekland och Cypern som har goda förbindelser och täta ekonomiska band med Ryssland.

Ungern och Slovakien har tidigare kritiserat EU:s sanktionspolitik och står av allt att döma utanför. Det gör också EU:s roterande ordförandeland Bulgarien.

Det säger sig självt att Finland inte vill höra till denna klubb av nej-sägare, även om beslutet inte var enkelt så var det oundvikligt.

Utvisningarna en seger för May

För den brittiska hårt kritiserade premiärministern Theresa May var måndagens starka stöd från både EU-länderna och USA en fjäder i hatten.

I sina brexittal har May upprepade gånger sagt att britterna lämnar EU men inte Europa.

Måndagens utvisningar visar att Europa inte vänt britterna ryggen.

Rättelse: Finland har nog utvisat ryska diplomater också efter 1992, det var inte senast som det tidigare stod i artikeln.