Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-expert om fallet Daniels/Trump: Det intressanta är mörkläggningen, inte skvallervärdet

Från 2018
Porrstjärnan Stormy Daniels och Donald Trump.
Bildtext Stormy Daniels och Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trumps påstådda otrohet med Stormy Daniels är en härva som innehåller ingredienser av både skvaller, hot och mörkläggning. Men det viktiga är inte vad som hände för över tio år sedan, utan hur det hänger ihop med Trumps valkampanj, säger USA-expert.

På söndag kväll sändes en längre intervju i amerikanska CBS News där den före detta porrstjärnan Stormy Daniels berättade hur hon mutats och hotats till tystnad för att inte avslöja en affär hon hade med USA:s president Donald Trump år 2006.

Trumps advokat betalade precis inför presidentvalet 130 000 dollar till Daniels för att hon inte skulle avslöja affären.

Det intressanta i fallet Daniels/Trump är dock inte vad som hände dem emellan för tolv år sedan. Det relevanta är vad som hänt under Trumps presidentvalskampanj och i synnerhet mörkläggningen. Så här analyserar forskaren och USA-experten Oscar Winberg saken.

– Har det begåtts brott, och har det begåtts andra oegentligheter när man har försökt få tyst på henne?

Det är i varje fall en härva som kommer att fortsätta nystas upp. Följderna kan komma att bli allvarliga – om inte för Trump själv, så i varje fall för hans nära krets, bedömer Winberg.

Oscar Winberg
Bildtext Oscar Winberg
Bild: Yle

Hur kan presidentens politiska motståndare då tänkas utnyttja situationen?

– Det här passar ju perfekt in i bilden man har av Trump som en playboy, chauvinist, och en lång historia av att vara otrogen. Och om det är någonting som Trumps valseger satte igång i USA så var det en rörelse bland kvinnor.

Winberg tar som exempel den kvinnomarsch som tog plats i Washington ifjol direkt efter att Trump svurit presidenteden.

Mobiliseringen av kvinnor kommer enligt Winberg absolut att spela en viktig roll inför det stundande mellanårsvalet i november.

Kan man då dra några paralleller till Bill Clinton och Lewinskyaffären på 90-talet?

Den sexuella biten och mörkläggningen förstås. Skillnaden nu är ändå att skandalen har en direkt koppling till en valkampanj där man eventuellt brutit mot valfinansieringslagarna.

Clinton satt naturligtvis samtidigt också i Vita huset, medan det här är en gammal historia för Trump, tillägger Winberg.

Oscar Winberg intervjuades av Niklas Henrichson i TV-nytt den 26 mars 2018.

Diskussion om artikeln