Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mötet mellan EU och Turkiet gav inga resultat – EU-chefen Tusk besviken

Från 2018
Ansträngda relationer mellan EU och Turkiet
Bildtext Ansträngda relationer mellan EU och Turkiet.
Bild: EPA-EFE/VASSIL DONEV

EU och Turkiet lyckades inte gjuta olja på vågorna i de samtal som hölls på måndagen i den bulgariska staden Varna. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inte gav några konkreta resultat.

- Om du frågar mig ifall vi nådde några framsteg eller kompromisser, så är svaret nej, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan .

På mötet deltog även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Bojko Borisov, premiärminister för EU:s roterade ordförandeland Bulgarien.

Tusk: Vi vill se konkreta framsteg

På den gemensamma presskonferensen på måndagskväll berättade Tusk att han lyfte upp en lång rad frågor som väcker oro i Europa.

Allt från rättstatsprincipen och pressfriheten till Turkiets ansträngda relation till vissa EU-länder, liksom även det turkiska agerandet i Syrien.

- Min åsikt är tydlig, bara genom framsteg inom dessa frågor kan vi förbättra vår relation och återuppta medlemskapsförhandlingarna, säger Tusk som ändå menar att ledarna enats om att fortsätta upprätthålla en dialog.

Erdogan: Kritken är obefogad

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan menade att Turkiet fortsättningsvis vill bli närma sig EU men tillade att han inte gillar det han kallar för orättvis kritik.

Som en demokratisk stat förväntar vi oss ett starkt stöd från Europa.

Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president

- Vi vill inte möta ogrundad kritik i känsliga frågor som till exempel i fråga om kampen mot terrorism, utan som en demokratisk stat, förväntar vi oss ett starkt stöd från Europa.

Erdogan menade också att han hoppas att parterna kan lägga de anstränga relationerna bakom sig.

Men faktum är att EU:s relation till Turkiet bara försämrats efter kuppförsöket sommaren 2016.

Också den turkiska militära operationen mot kurder i norra Syrien har väckt skarp kritik inom EU och så sent som förra veckan fördömde EU-ledarna det turkiska agerandet mot Grekland och Cypern i det Egeiska havet och på Medelhavet.

EU behöver Turkiet i migrationsfrågan

Samtidigt vill EU se att Turkiet bistår Europa i flyktingfrågan.

För två år sen kom parterna överens om ett kontroversiellt avtal som går ut på att Turkiet stoppar flyktingar och migranter från ta sig till Grekland.

I gengäld lovade EU snabba på visaliberaliseringen för Turkiet och dessutom ge tre miljarder euro för att förbättra förhållandena på de turkiska flyktinglägren. Hittills har knappt halva summan utbetalats.

Erdogan betonade på presskonferens att det snart finns nästan fyra miljoner flyktingar i Turkiet och vill därför se en ny utbetalning och även framsteg i samtalen om visumfrihet för turkar.

Diskussion om artikeln