Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkesutbildarna klagar till justitieombudsmannen: Svenskan kommer hela tiden i andra hand

Från 2018
Uppdaterad 27.03.2018 10:06.
Campus Kungsgården i Vasa.
Bildtext Yrkesakademin i Österbotten.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Landets svenskspråkiga yrkesutbildare klagar till justitieombudsmannen. De anser att det svenska språket förbises i reformen av andra stadiets yrkesutbildning.

Andra stadiets yrkesutbildning genomgår en stor reform som har inneburit ny lagstiftning och att alla examen och examensgrunder kommer att förnyas.

Yrkesutbildarna i Svenskfinland anser att det svenska språket hela tiden kommit i andra hand under reformen.

- Lagstiftning och dokument har producerats först på finska med mycket snäv tidtabell. Den svenska översättningen har kommit alltför sent eller uteblivit, skriver man i ett gemensamt pressmeddelande.

Svenska versionen ett par timmar före deadline

Som exempel lyfter man upp att man erhöll den svenska versionen av ansökan om anordnartillstånd två timmar före ansökan skulle lämnas in.

Nya examensgrunder tas i bruk den 1 augusti i år och ännu har inte svenskspråkiga versioner av dessa kommit.

Det här innebär enligt yrkesutbildarna att införandet av nya examensgrunder inte kommer att ske på lika villkor för de båda nationalspråken.

- I dagsläget ges tyvärr inte samma service på svenska i Finland, vilket innebär att vi känner oss förbisedda och upplever att förståelsen från ansvariga myndigheter inte alltid finns, skriver man vidare.

Yrkesutbildarna önskar att riksdagens justitieombudsman tar deras klagan till behandling och att det resulterar i att myndigheterna framöver publicerar material samtidigt på båda nationalspråken.

De som undertecknat klagan är Axxell, Folkhälsan, Inveon, Prakticum, Optima och Yrkesakademin i Österbotten.

Diskussion om artikeln