Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Europarådet: Finland borde ta itu med korruption inom rättsväsendet – "polisen litar för mycket på sig själv"

Från 2018
Jari Aarnio Helsingin hovioikeudessa 14.3.2016
Bildtext En multinationell antikorruptionsorganisation under Europarådet är oroliga för Finlands korruptionssituation, speciellt efter skandalen kring Jari Aarnio.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Antikorruptionsorganet GRECO, en dotterorganisation till Europarådet, säger att även om Finland oftast är bäst i klassen vad gäller avsaknaden av korruption finns det arbete att göra.

GRECO medger att Finland är en av de bästa på att bekämpa korruption, men är oroliga för att de som ska övervaka korruptionen, det vill säga myndigheterna, är dåliga på självrannsakan.

Helt enkelt är organisationen rädd för att polisen, gränsbevakningen och andra lagens väktare litar för mycket på varandra.

- De skandaler som den senaste tiden kommit fram, inklusive en betydande korruptionshärva inom Helsingforspolisen, ifrågasätter ifall det som tidigare ansetts vara Finlands bästa vapen mot korruption, tilliten, på egen hand är ett tillräckligt antikorruptionsverktyg, skriver GRECO i sitt uttalande.

Helsingforspolisens narkotikarotels tidigare chef Jari Aarnio dömdes i december 2016 till 10 års fängelse, efter att han visat sig dubbelspela som ledare för en drogsmugglingsring. Flera åtalspunkter behandlas fortfarande i rätten.

Också Tullen har råkat ut för en skandal som kan räknas som korruption, efter att generaldirektören Antti Hartikainen inte hade jävat sig eller avlägsnat sig under ett möte där hans frus anställningsförhållande diskuterades.

Antti Hartikainen, Tullens generaldirektör
Bildtext Antti Hartikainen.
Bild: Yle

GRECO ber nu rättsväsendet att skärpa sin självövervakning så att korruptionen inte blir ett problem.

- Vi uppmanar polisen att stärka sina interna kontrollprocesser för att hålla korruptionsrisken i schack.

- Också gränsbevakningen kunde ta tillfället i akt och engagera sig i en intern dialog med arbetstagare på alla nivåer, och fundera på sin integritetspolicy och hur man vill gå framåt.

Visselblåsare måste skyddas

En annan punkt som GRECO önskar att Finland skulle bli bättre på är rättskyddet för visselblåsare.

- Finland har fortfarande inte utvecklat ett heltäckande skydd för visselblåsare, ett ärende som är avgörande för rättsväsendet, skriver organisationen.

Också ministrars och högre uppsatta tjänstemäns beteende menar GRECO att skulle må bra av tydliga spelregler. Organisationen menar att regeringen borde vara proaktiv med att informera sina medlemmar om integritetsutmaningar och hur man bäst behandlar intressekonflikter.

Dessutom borde det bli lättare att hålla ministrar ansvariga för lagöverträdelser, säger GRECO.

GRECO är en organisation som opererar självständigt under Europarådets paraply, inte att förväxla med EU-toppmötet som också kallas Europeiska rådet. Europarådets ordförande är den norska arbetarpolitikern Thorbjørn Jagland.

GRECO har 49 medlemmar; 48 europeiska länder och USA. Europarådet har 47 medlemmar.

Finland var i den senaste mätningen tredje på listan över de länder som bekämpar korruption bäst, samma position som för ett år sedan. Bäst är Nya Zeeland, för andra året i rad. Danmark är tvåa.

Korruption och portfölj.

Finland halkar neråt i korruptionsjämförelse

Den blev bronspallen för Finland. Nya Zeeland gick om.

Diskussion om artikeln