Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oivo: Imponerande Kamara och Yaghoubi orsakar positiva problem för chefstränaren Kanerva

Från 2018
Uppdaterad 27.03.2018 11:01.
Glen Kamara har gjort framsteg i Dundee FC.
Bildtext Glen Kamara har gjort framsteg i Dundee FC.
Bild: All Over Press

Under den förlustfria sviten sedan september har nya förmågor tagit för sig i fotbollslandslaget. Under hösten glänste Pyry Soiri med sina succéinhopp. Efter det avslutade VM-kvalet har Moshtagh Yaghoubi och framför allt Glen Kamara imponerat till den grad att chefstränaren Kanerva har svårt att hålla dem på avbytarbänken.

Mittfältaren Kamara är inte enbart duktig på att försvara. Dundee FC-spelaren har visat att han är en dynamisk spelare som har kontroll över hela spelet på mittfältet – åtminstone mot enklare motstånd.

Kamara landslagsdebuterade i höstens 3–0-seger över Estland och visade senast i matchen mot Malta vad han går för. 22-åringen gjorde rätt saker med bollen och var ständigt spelbar tack vare sin rörelse utan boll.

Kamara nöjde sig inte med att ge enbart enkla passningar utan skapade också farligheter med sina avvägda bollar ut mot vänsterkanten där Moshtagh Yaghoubi och framför allt ytterbackarna Jere Uronen och inbytte Juha Pirinen gjorde sina löpningar.

Yaghoubi trivs även på kanten

HJK-mittfältaren Yaghoubi imponerade i Finlands båda träningsmatcher i Turkiet, mot Makedonien på fredag och Malta på måndag.

Moshtagh Yaghoubi mot Österrike i mars 2017.
Bildtext Moshtagh Yaghoubi mot Österrike i mars 2017
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Kanerva överraskade med att låta Yaghoubi spela på vänsterkanten, vilket fungerade rätt så bra. Yaghoubi stod ofta för det oväntade, trixade med bollen och körde in mot mitten. Samtidigt skapade han ytor för Finlands ytterback att göra löpningar längs vänsterkanten.

Markku Kanerva börjar ha gott om alternativ till de olika mittfältspositionerna, även om Perparim Hetemaj har tackat för sig i landslaget.

Robin Lod har varit en av Finlands bästa spelare i de senaste landskamperna och är en av de få självskrivna spelarna på mittfältet – kanske rentav den enda.

Glen Kamaras, Moshtagh Yaghoubis och Pyry Soiris aktier står högt i kurs. Tim Sparv och Alexander Ring är svårpetade i Kanervas papper, men nu står han inför en situation där han verkligen får fundera över de bästa alternativen.

Finland spelar två träningslandskamper innan Nations League kör i gång på hösten. Vitryssland kommer på besök till Tammerfors den 9 juni och dessutom ska ytterligare en landskamp prickas in som ska fungera som generalrepetition inför Finland-Ungern i Nations League den 8 september.

Diskussion om artikeln