Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Din generation - hur har det gått för er som är födda samma år?

Från 2018
Uppdaterad 31.03.2018 11:22.
Illustration av personer från olika generationer.
Bild: Miro Johansson / Yle

Ni som är jämngamla, hur ser livet ut för er idag? Hur många har gift sig, hur många har dött och vad tjänar ni i medeltal? Kolla vad statistiken säger om er som är födda samma år!

Vi har plockat fram uppgifter om bland annat ekonomi, civilstånd och utbildning för människor födda under åren 1940 till 2000. Nu kan du gå in i tjänsten och se vad just din årskull tjänar i medeltal, hur många av er som har gift sig eller vilken er utbildningsnivå är.

När du väljer ett år får du en artikel med statistisk data om de som är födda det året. Artikeln genererar också information om er som är födda under samma årtionde och intervjuer med kända profiler som är födda då.

Mark Levengood berättar till exempel om hur det var att födas som homosexuell på 60-talet och Tarre Ahlfors om hur det var att växa upp med en annan hudfärg på 80-talet. Välj ett år ur ett annat årtionde för att se det innehållet.

Du kan ladda ner grafiken och dela den med vänner och bekanta eller gratulera någon som fyller år.

De som är födda efter 2000 och födda före 1940 finns inte med i årtalsgeneratorn. Personer som inte ännu är myndiga bor i regel hemma hos föräldrarna, saknar inkomst och är inte i arbetslivet. Det innebär att många av de faktorer vi har tagit fasta på i den här jämförelsen är irrelevanta för människor födda efter 2000.

När det gäller personer födda före 1940 saknas data i många av kategorierna, därför har vi inte tagit med dem i årtalsgeneratorn.

Källor: Statistikcentralen, Kelasto (FPA), Skatteförvaltningen och Befolkningsförbundet

Uppdatering klockan 15.20: I texten om hur stor del av en viss årskull som har dött var procenttalet fel. Det här är nu korrigerat.

Diskussion om artikeln