Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Läsarens berättelse: Han bor kvar, betalar inte hyran men ägaren ringer mig och vill ha betalt

Från 2018
Uppdaterad 27.03.2018 17:12.
Ann-Catrin Granroth och en telefon.
Bildtext "Anna" måste flytta då ex-pojkvännen försökte strypa henne. Han blev kvar och betalade inte hyran. Hyresvärden krävde då Anna på pengar, trots att hon sagt upp sin del av hyreskontraktet.
Bild: YLE / Petter Sandelin

Vi rapporterade i morse om hur personer som misshandlats av sin partner tvingas flytta medan förövaren bor kvar i det gemensamma hemmet. Under dagen har läsare skrivit in och önskat dela med sig av sin historia om liknande öden. Det här är "Annas" historia.

År 2007 hände samma sak åt mig som det Eva berättar om.

Mitt ex försökte strypa mig, och jag ringde polisen när jag kom undan.

De kom, såg min röda hals, såg hur lägenheten såg ut. De frågade mig om de ville att han skulle föras bort eller om jag ville åka till en vän.

Jag var vid det laget hysterisk och ville bara bort. Jag packade en väska medan poliserna höll ett öga på ex-pojkvännen.

Sedan körde de mig till hälsovårdscentralen. En kvinnlig läkare undersökte mig och sa redan då till mig ungefär vad hon skulle skriva i sitt utlåtande.

Men under rättegången lästes ett läkarintyg upp som var undertecknat av en äldre man, en överläkare. Hans utlåtande var något helt annat, och han ifrågasatte min berättelse.

Brist på information

Då den värsta chocken lagt sig ville jag hämta saker från lägenheten. Mitt ex vägrade lämna lägenheten.

Därför tog jag med min kompis och hennes man för skydd.

Jag pratade med en kvinnlig polis någon dag senare, och frågade hur det funkade med besöksförbud.

Jag fick ingen annan information än att jag skulle vända mig till tingsrätten.

Där fick jag heller ingen information som jag kunde förstå, endast att jag skulle skriva ett öppet "brev" och ansöka om besöksförbud.

Jag fattade inte: Till vem? Vad skulle det stå där?

Det fanns inga blanketter, utan jag fick ett rutigt papper.

Kvar med ansvaret

Samma kvinnliga polis berättade att eftersom mitt ex hade sitt namn på hyreskontraktet, så hade han lika stor rätt som jag att finnas i lägenheten.

De kunde inte göra något alls. Endast om han gav sig på mig igen kunde de ingripa.

Så jag flyttade. Hade stora starka karlar med mig när vi skulle hämta flyttlasset, ex-pojkvännen fanns hela tiden i lägenheten.

Jag har flyttat flera gånger och lämnat flyttanmälan till hyresvärden, men hen ringer ändå mig och begär att jag skall betala hyran som min expojkvän inte klarat av att betala.

Läs också Marias historia.