Mer stök i Runosbacken och Kråkkärret – men förorterna är inte otrygga påminner Åbopolisen
Antalet våldsbrott har sjunkit i Åbo under de senaste åren, visar polisens statistik. Flest våldsbrott sker i centrum av Åbo.
Om man granskar förorterna och lämnar bort centrumområdet så skedde flest våldsbrott i stadsdelarna Kråkkärret och Runosbacken samt i Harittu, Laustis och Perno.
En orsak till det här är att Kråkkärret och Runosbacken är de invånartätaste förorterna i staden, säger kriminalöverkommissarie Teijo Ristola vid Åbopolisen.
I slutet av 2016 hade Runosbacken närmare 7 000 invånare och Kråkkärret 8 865 invånare, enligt statistik från Åbo stad.
Antalet våldsbrott i Åbo
Överlägset flest våldsbrott sker det i Åbo centrum. Det här beror på att folk från flera orter i Åbotrakten samlas i centrum på veckosluten. Alkohol och kroglivet syns i statistiken, säger Ristola.
- Det är ett område där vi har mest restauranger och folk och det syns i statistiken. De flesta av våra poliser arbetar också i centrum. Det är så i varje större stad i Finland, säger Ristola.
"Statistiken för Runosbacken och Kråkkärret inte så märkvärdig"
Teijo Ristola påminner om att Åbo är en trygg stad - överallt. Enligt honom finns det inget oroväckande i statistiken.
- Statistiken för Kråkkärret och Runosbacken är inte så märkvärdig. Det är våra största förorter. Lite större andel fall har vi kanske i de här stadsdelarna om man jämför invånarantalet med antalet brott. Men vi har inga områden som vi är speciellt fundersamma över.
I Sverige har diskussionen om våldet i en del förorter i exempelvis Stockholm väckt mycket diskussion. Men enligt Teijo Ristola finns inget liknande våld eller otrygghet i förorterna i Åbo.
- Naturligtvis har polisen också jobbat med de här frågorna tillsammans med Åbo stad.
Enligt Teijo Ristola har polisen en grupp poliser som jobbar med de här frågorna i förorterna där det finns mer problem.
Förorterna kan ha ett dåligt rykte – men det ryktet stämmer inte
Förorter såsom Kråkkärret och Runosbacken har kanske ett dåligt rykte, men det ryktet stämmer inte enligt polisen. Det är ofta fråga om känslor – vad om känns tryggt, säger Ristola.
- Ryktet är sämre än vad statistiken visar och vad polisen känner till. Det är tyvärr så att då det händer lite mera, så kommer det fram både i medierna och också i sociala medier. Det är tryggt att bo överallt i Åbo, säger Ristola.
Enligt Ristola kan man öka på trygghetskänslan på många olika sätt. Exempelvis så att polisen syns i gatubilden.
- Det är inte bara polisen som bygger upp känslan av trygghet. Staden ska delta tillsammans med skolorna, social- och hälsovården och barnskyddet. Och även medierna, alltså hurudan bild medierna ger av olika områden och händelser, konstaterar Ristola.
Enligt kriminalöverkommissarie Teijo Ristola är det upp till var och en att bidra till att Åbo är en trygg stad.
- Det är mycket fråga om hela vårt samhälle. Om att ungdomarna får en studie- och arbetsplats och att alla deltar i samhället och känner sig viktiga. Naturligtvis har också polisen en viktig roll, invånarna ska känna att polisen sköter sina uppgifter. Men det är en stor samhällelig fråga.
Teijo Ristola påminner om att Åbo och Finland är trygga, jämfört med många andra länder.
- Vi har ett tryggt samhälle och en trygg stad. Jag vill hälsa alla Åbobor att vi alla har ett visst ansvar att bygga upp den tryggheten.
Så här kom den här artikeln till
Idén till granskningen kom då redaktionen läste en artikel från tidningen Ilta-Sanomat, som hade listat statistiken för våldsbrott i hela landet. Redaktionen ansåg att det här är ett intressant ämne att följa upp i en stad som Åbo, som är en av landets största städer. Vi ville veta hur trygg Åbo stad är för sina invånare.
Vi ringde till polisen i Åbo för att få statistik för antalet våldsbrott i de olika stadsdelarna i Åbo. Det är viktigt att redaktionen ber om statistiken av källan och kollar att uppgifterna stämmer. Utgående från statistiken kunde vi se att det sker överlägset flest våldsbrott i centrumområdet. Eftersom det är naturligt att antalet våldsbrott är högt i Åbo centrum på grund av det livliga kroglivet och alla människor som samlas i centrum under helgerna, så var vi främst intresserade av mängden brott i de andra stadsdelarna i Åbo.
Efter att vi fått statistiken för åren 2015 till 2017 bokade vi en intervju med polisens representant, som kommenterade statistiken och gav polisens syn på varför statistiken ser ut så som den ser ut.
Därefter ringde vi runt till forskare vid Åbo universitet och till Åbo stad för att höra dels vad Åbo stad gör för att staden ska kännas trygg för alla invånare, och dels för att höra hur städer och stadsdelar ska planeras så, att stökigheten minskar.
Denna redogörelse är ett led i kampanjen kring Ansvarsfull journalistik.