Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yles silvervattenreportage tävlar om grävande journalisters pris

Från 2018
Silvervatten av olika styrka i glas.
Bild: Yle/Dennis Storhannus.

Svenska Yles reportage om så kallat silvervatten har utsetts till en av fem finalister i tävlingen om de grävande journalisternas årliga pris, Lumilapio (snöspade).

Annvi Gardbergs reportage i TV och på webben avslöjade enligt de grävande journalisternas förening problem inom alternativmedicinen. Uppgifterna i Spotlight-reportaget och webbartiklarna ledde till en omfattande samhällelig debatt och till ett ingripande från myndigheternas sida, skriver de grävande journalisternas förening.

Efter programmet beslutade läkemedelsmyndigheten Fimea att klassificera ett finländskt silvervatten som läkemedel för att kunna förbjuda tillverkaren att sälja eller marknadsföra produkten.

Även andra myndigheter reagerade och en kvinna som gav silvervatten till sitt barn blev polisanmäld. Också en annan kvinna som medverkade i Spotlight misstänks av polisen för misshandel.

Paradisdokument och sexuellt utnyttjande

Också Ylejournalisterna Jyri Hänninen och Minna Knus-Galàn är med i finalen med sina reportage om de så kallade Paradisdokumenten.

Bland finalisterna finns också Maria Gestrin-Hagners reportage i Hufvudstadsbladet om en luxuös tjänstebostad för kanslichefen vid Svenska Folkskolans vänner.

Turun Sanomats artikelserie skriven av Annamari Nurminen och Esko Pihkala avslöjade hur en lärare utnyttjade barn sexuellt på skolan Luostarivuoren koulu i Åbo på 1980- och 1990-talet.

Bland finalisterna finns också Helsingin Sanomats kartläggning av hur många kommunfullmäktigeledamöter och deras suppleanter som dömts för brott.

Kartläggningen gjordes av Tuomo Pietiläinen och Niko Vartiainen. Föreningen för grävande journalister berömmer hur det omfattande råmaterialet delades öppet med andra medier, vilket ledde till flera regionala artiklar om skumma förehavanden bland lokala beslutsfattare.

Pristagaren publiceras i Helsingfors den 20 april 2018.