Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nervgiftattacken mot Skripal och diplomatkriget som följde - detta har hänt

Från 2018
Brittiska militärtekniker lödsgör parkbänken där Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bildtext Brittiska militärtekniker lösgör parkbänken i Salisbury där ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bild: EPA-EFE

På en parkbänk i sydengelska Salisbury inleddes händelseförloppet som lett till ett diplomatiskt ordkrig mellan Ryssland och Storbritannien. Ryssland nekar till att de skulle vara inblandade i nervgiftattacken mot den tidigare spionen Sergej Skripal och hans dotter. Finland och de övriga EU-länderna har visat sitt stöd för Storbritannien.

4 mars

Den bänk i Salisbury där Sergej Skripal och hans dotter Julia kollapsade efter att ha blivit förgiftade med nervgas.
Bildtext 4 mars Den ryska tidigare dubbelagenten Sergej Skripal äter lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin dotter Julia. Därefter besöker de en pub. Några timmar senare hittas de båda på en parkbänk i ett allvarligt förgiftningstillstånd och förs till sjukhus.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

5 mars

Sergej Skripal inför en militärdomstol i Moskva år 2006.
Bildtext Brittiska medier avslöjar att det är Sergej Skripal som vårdas på sjukhus efter att ha blivit utsatt för nervgift. Skripal tjänstgjorde i den ryska militärunderrättelsen GRU fram till år 1999. Efter att han lämnade militären arbetade han på landets utrikesministerium fram till 2003. I december 2004 greps Skripal för att ha spionerat för Storbritanniens räkning. Skripal anklagades för att ha avslöjat ryska dubbelagenter i Europa. I augusti 2006 dömdes Skripal till fängelse i 13 år. Efter avtjänat straff flyttade han till Storbritannien där han bosatte sig i Salisbury.
Bild: AFP / Lehtikuva

7 mars

Brittisk militär klädde på sig skyddsdräkter på söndagen då de förberedde sig för att flytta bort bilar från en parkering i Salisbury.
Bildtext Polisen bekräftar att ett nervgift använts i en attack på Skripal och hans dotter Julia. Fler än 500 poliser deltar i undersökningen kring nervgiftattacken. Dessutom får polisen stöd av militären.
Bild: EPA-EFE/NEIL HALL

12 mars

12 mars: Theresa May uttalar sig om attacken på Sergei och Julia Skripal.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Theresa May anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken och lägger ett ultimatum på Ryssland. Ryssarna måste redogöra för sitt arbete med nervgiftet novitjok inför Organisationen för förbudet av kemiska vapen OPCW innan tidsfristen löper ut.
Bild: AFP / Lehtikuva

14 mars

Theresa May.
Bildtext Ryssland svarar inte på britternas krav i utsatt tid och Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater och avbryter all diplomatisk kontakt på högsta nivå. Det utgör mer än en tredjedel av den ryska diplomatkåren i Storbritannien. Premiärminister Theresa May meddelar också att ingen från den brittiska kungafamiljen kommer att besöka fotbolls-VM i Ryssland som går av stapeln i sommar.
Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER

17 mars

Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden
Bildtext Ryssland svarar med att utvisa 23 brittiska diplomater. De får en vecka på sig att lämna landet. Ryssland kommer inte att ge Storbritannien tillstånd att grunda ett konsulat i S:t Petersburg. Det brittiska kultur- och utbildningscentret British Council måste upphöra med sin verksamhet i Ryssland.
Bild: Yle

26 mars

Rysslands ambassad i USA.
Bildtext USA utvisar 60 ryska diplomater och stänger det ryska konsulatet i Seattle. Flera EU-länder utvisar ryska diplomater, däribland Finland som utvisar en diplomat. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov menar att Europa inte agerar självständigt, utan att utvisningarna sker under hot från USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

27 mars

Generalsekreteraren för militäralliansen Nato, norrmannen Jens Stoltenberg.
Bildtext Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar att militäralliansen drar tillbaka sju ackrediteringar från ryska Nato-diplomater. Dessutom blir antalet ryska diplomater i Nato-högkvarteret begränsat till 20 stycken i stället för tidigare 30.
Bild: EPA-EFE

Hela listan över utvisade ryska diplomater:

Finland 1
Frankrike 4
Tyskland 4
Polen 4
Litauen 3
Tjeckien 3
Danmark 2
Nederländerna 2
Italien 2
Spanien 2
Sverige 1
Belgien 1
Ungern 1
Kroatien 1
Rumänien 1
Estland 1
Lettland 1
Irland 1

Dessutom har länder utanför EU utvisat ryska diplomater:

USA 60
Ukraina 13
Kanada 4
Moldavien 3
Albanien 2
Australien 2
Makedonien 1
Norge 1

Island har meddelat att de isländska diplomaterna bojkottar fotbolls-VM som går av stapeln i Ryssland i sommar.

Ryssland har utvisat 23 brittiska diplomater.

Diskussion om artikeln