I år ges Via Crucis i Borgå som en virtuell passionsvandring
Påskens stora drama går nu att upptäcka och vandra i egen takt tillsammans med en pekplatta eller smarttelefon.
Kantor Mikael Helenelund zoomar in på bilden på skylten med en tablett. Vi står vid startpunkten uppe på Näsebacken och snart börjar vår virtuella Via Crucis-vandring.
- Vi har till all lycka gott om både både bilder och video från de tidigare vandringarna. Det var en liten glad överraskning, säger Helenelund om det virtuella materialet.
Applikationen nappar på den första bilden och snart rullar en hälsningstext till musik fram på skärmen. Allt som allt finns det tio stationer och bilder att besöka mellan Näsebacken och Kyrkbacken.
- Vi valde i år att ge Via Crucis på det här sättet eftersom påsken är så tidig och det medför problem med kyla och snö.
Tidigare har Stödföreningen för Via Crucis i Borgå arrangerat tre passionsvandringar och några konserter. Nästa år är det tänkt att vandringen ska ske på riktigt i den verkliga världen.
- En fördel med den virtuella versionen är att det går att vandra Via Crucis i sin egen takt. För vissa kan upplevelsen säkert bli starkare nu än då det är tusentals människor i rörelse, säger Helenelund.
För att få det mesta ut av upplevelsen är det bra att använda hörlurar, men ...
- Det gäller att både se upp för bilar och fotgängare samt akta sig för halkan. Därför har vi valt att man vid en del av stationerna måste stå stilla vid skylten för att se och höra.
Vi kommer fram till Gamla Rådhustorget i Gamla stan. Här finns tre av passionsstationerna: förhöret, domen och korset.
- Här händer mycket dramatiska saker. Berättelsen får mig att begrunda min egen andel i hur vi behandlar varandra och hur Jesus blev behandlad, säger Mikael Helenelund.
Den sista stationen finns uppe vid Domkyrkan. Att gå hela vandringen tar omkring en halv timme eller så betydligt längre.
