Bättre ekonomi betyder fler drinkar på krogen - finländarna dricker mindre och allt färre köper spriten i Estland
Alkoholförsäljningen på restaurangerna ökade ifjol. Färska siffror från Institutet för hälsa och välfärd (THL) visar att finländarna på krogen drack 1,2 procent mer alkohol jämfört med 2016.
Sammantaget minskade finländarna alkoholkonsumtion ifjol. 2017 drack finländaren i genomsnitt 10,3 liter omvandlat till ren alkohol att jämföra med 10,8 liter som var genomsnittskonsumtionen 2016.
Bättre tider
Att finländarna dricker mer alkohol på restaurang än tidigare är ett tecken på bättre ekonomiska tider. Det kan beskrivas som ett slags trendbrott.
Den slutsatsen drar alkoholforskaren Thomas Karlsson på THL.
– Alkoholkonsumtionen speglar samhället i övrigt. När det går bättre finns det mera pengar över för konsumtion och det syns i restaurangförsäljningen. Konsumenternas tilltro till ekonomin har stärkts, konstaterar Karlsson.
I ekonomiskt kärva tider har finländarna traditionellt druckit mindre. Sedan 2008 har alkoholkonsumtionen stadigt minskat.
När det går bättre finns det mera pengar över för konsumtion och det syns i restaurangförsäljningen
Enligt forskaren Thomas Karlsson påverkas konsumtionen av ekonomiska konjunkturer i kombination med skärpt alkolholskatt.
Finländarna dricker nu mera vin och så kallad Long Drink, men mindre av alla andra alkoholhaltiga drycker.
Spritrallyt avtar
Den privata spritimporten minskade drastiskt ifjol. Ifjol köpte finländarna med sig 18,8 procent mindre sprit från utlandet är året innan.
Orsaken är den skärpta alkoholskatten i Estland. Landet har stegvis höjt spritpriserna. Senast i somras höjdes ölskatten med hela 70 procent.
I en nordisk jämförelse dricker finländarna tillsammans med danskarna fortfarande mest. Finländarna från 15 år och uppåt dricker två liter mera alkohol än svenskarna.
Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerar den slutliga alkoholstatistiken för 2017 i april.