Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandalrubriker efter Sveriges förlust: Knallskott, eländig plan och tvivelaktig domare

Från 2018
Dragos Grigore och John Guidetti, Rumänien-Sverige.
Bildtext John Guidetti (t.h.) var irriterad efter förlusten mot Dragos Grigores Rumänien.
Bild: EPA / Robert Ghement

En rumänsk fjärdedomare fick det att brista för Sveriges förbundskapten Janne Andersson, medan anfallaren John Guidetti risar den undermåliga planen: ”Du ser ut som en jävla idiot”.

Sveriges fotbollsherrar förlorade mot Rumänien i Craiova i tisdagskvällens träningsmatch med 0–1. Dorin Rotariu skruvade in matchens enda mål med en knapp timme på klockan.

VM-laddande Sveriges förbundskapten Janne Andersson luftade bänken efter hemmaförlusten mot Chile för några dagar sedan och mindre prövade namn fick chansen i en chansfattig drabbning.

Den bleka svenska spelmässiga insatsen hamnade ändå i skymundan för andra detaljer runtomkring kampen.

Smällare inkastad mot målvakten

Det hettade till såväl före, under som efter matchen. Inför avspark fanns oro om kravaller mellan huliganer från två av Craiovas lokala fotbollsklubbar.

Efter 40 minuters spel var domarna tvungna att avbryta matchen i några minuter på grund av bråk på läktaren. Knallskott kastades in mot Rumäniens målvakt Ciprian Tatarusanu.

– Alltid tråkigt när det blir smällare och det kan skada en människa. Det är inte bara i vårt land som det händer. Det är en del av verkligheten, säger landslagschefen Lasse Richt till Expressen.

Jag trodde inte att man kunde ha en rumänsk fjärdedomare i Rumänien som efteråt kramar deras ledare

Janne Andersson

Under matchen orsakade framför allt gräsmattan gråa hår. Stadions underlag höll inte måttet och till exempel John Guidetti, som fick en sällsynt chans att visa upp sig, var frustrerad efteråt.

– På den högsta nivån vill du skapa dig en yta. Sen när bollen kommer vill du titta runt omkring dig för att veta vad som händer så att man kan ta ett beslut. Men när du gör det studsar bollen upp en halvmeter och träffar dig på knäskålen så att du ser ut som en jävla idiot.

– Det är tråkigt när man har chans att visa upp sig för Janne, alla grabbarna var taggade, och så blir det en sån här match, säger Guidetti till Sportbladet.

Janne Andersson.
Bildtext Janne Andersson bytte ut hela svenska startelvan från förlustmatchen mot Chile på lördagen.
Bild: EPA / Robert Ghement

I slutet av matchen ilsknade förbundskaptenen Andersson till rejält på domarteamet. Han konfronterade dem i spelargången efteråt.

– Vi hör en fjärdedomare som är rumän som står och skriker "foul" mot oss i 90 minuter i princip, till slut så brast det när alla såg att det var vårt inkast, då reagerade hela bänken, berättar Andersson till SVT Sport.

– Jag trodde inte att man kunde ha en rumänsk fjärdedomare i Rumänien som efteråt kramar deras ledare. Det var lite väl mycket för mig.

Brasilien fick revansch för VM-missen

Den antagligen mest imponerande prestationen i tisdagens träningsmatcher stod Spanien för. Spanjorerna orsakade Argentina nationens tangerat största förlust genom tiderna i Madrid.

Isco ledde vägen med ett hattrick mot det regerande VM-silverlaget, som föll med hela 1–6 utan sin fixstjärna Lionel Messi.

I Berlin bröts Tysklands mäktiga svit. Den regerande världsmästaren hade spelat 22 matcher i rad utan förlust – men nu kom det första nederlaget sedan EM-turneringen 2016.

Brasilien besegrade tyskarna med 1–0 tack vare Gabriel Jesus fullträff i slutet av den första halvleken. Brasilien hade bästa friska manskap på benen, medan Tyskland vilade en del tilltänkta VM-startspelare.

Detta var första matchen lagen emellan sedan Tyskland förnedrade hemmanationen Brasilien med 7–1 i VM-semifinalen för fyra år sedan.

Resultat, träningsmatcher (27.3):

Ryssland - Frankrike 1-3 (0-1)
Rumänien - Sverige 1-0 (0-0)
Polen - Sydkorea 3-2 (2-0)
Tyskland - Brasilien 0-1 (0-1)
England - Italien 1-1 (1-0)
Spanien - Argentina 6-1 (2-1)
Danmark - Chile 0-0
Japan - Ukraina 1-2 (1-1)
Iran - Algeriet 2-1 (2-0)
Schweiz - Panama 6-0 (4-0)
Egypten - Grekland 0-1 (0-1)
Senegal - Bosnien-Hercegovina 0-0
Tunisien - Costa Rica 1-0
Belgien - Saudi-Arabien 4-0 (2-0)
Nigeria - Serbien 0-2 (0-0)
Colombia - Australien 0-0 (0-0)

Diskussion om artikeln