Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Dokumentärer, populärvetenskap och musik - här är plock ur Vegas programutbud under påsken

Från 2018
Uppdaterad 29.03.2018 14:17.
Mikrofon i närbild
Bildtext Mikrofon
Bild: Mikael Crawford/Yle

Vi har valt att sända flera guldkorn i repris under påskhelgen, bland annat dokumentärer och musikprogram. Yle Vega bjuder på gott sällskap och de senaste nyheterna hela påsken. Glad påsk!

Här är ett plock ur programutbudet:

Långfredag 30.3

Kl. 8.03 BUU-radio med sagor och musik.
Hör berättelserna Pelle Svanslös åker till Blåkulla och Nalle Puh träffar några bin. Det blir också en hel del påskmusik. Du kan önska din favoritsång via webben på buu.yle.fi .Redaktör: Mårten Holm. Programmet finns också på Arenan.

Kl. 14.03 sänds dokumentären Vilse i landet lagom. Redaktörerna och författarna Göran Everdahl och Mark Levengood talar om det lilla ordet lagom som är större än sitt rykte. Läs mera om lagom:
Läs mera
Lyssna på Arenan

Eftersnack sänds i vanlig ordning kl. 15.03 med med Magnus Londen, Jeanette Björkqvist och sidekick.

Ingen fredagkväll utan Tongåvan, programmet sänds kl. 19.22-22.00. Du kan skicka hälsningar och ge musik som gåva, och samtidigt stöda vår välgörenhetsinsamling.
Ring 0600-11 12 13, skicka SMS: toner (mellanslag) hälsningen till 16261, eller skicka e-post till tongavan@yle.fi. Programvärd: Camilla Kivivuori.

Kl. 22.15 Skönhetens apostel - Richard Clayderman. Vi sänder dokumentären om den världsberömda pianisten och underhållaren Richard Clayderman i repris.
Läs mera

Lördag 31.3

De senaste vetenskapsnyheterna och fenomenen hör du i Kvanthopp. Programmet sänds undantagsvis på påskaftons morgon kl. 8.03. Repris från Palmsöndagen. Redaktör Marcus Rosenlund.

Kl. 9.03-13 Vega Lördag med Kike Bertell. Bland annat Efter Nios utmaning och mobbning ur ett könsperspektiv. Hur väl stämmer stereotyperna om myglande och manipulerande flickor samt aggressiva och våldsamma pojkar överens med verkligheten? Journalisten och författaren Sofia Torvalds besöker studion för att diskutera tro och andlighet.

Kl. 13.03 blir det Fokus på Staffan Hellstrand. Han berättar om sina musikaliska ideal och om sina låtar för Kjell Ekholm.

Kl. 18.03 sänds dokumentären om Yrjö von Grönhagen. Mannen som träffade naziledaren Heinrich Himmler i Berlin och får av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen.
Läs mera
Lyssna på Arenan

Påskdagen, söndag 1.4

Kl. 8.05 sänds programmet om Peter Hägerstrand, en pop-rockikon med rötter på Åland, med filmmusik som egenart. Redaktör Benny Törnroos.
Lyssna på Arenan

I Vega Söndag med start kl. 9 sänds bland annat Johanna Grönqvists dokumentär om sexism i spelvärlden.

Populärvetenskapsprogrammet Kvanthopp, kl. 15.03, berättar om en av de värsta ekokatastroferna och massutdöendena i jordens historia 2,5 miljarder år sedan. Analyser av unikt havssalt från den här tiden har gett forskarna nya bevis för hur det gick till.
Lyssna på Arenan

Kl. 18.03 hör vi del tre i musikserien In the Mood. Biografer, dans och film som fick människor att glömma den ekonomiska depressionen. Under 1930-talet var Greta Garbo den stora filmstjärnan, bigbanden fick människor att dansa och radion förmedlade countrymusiken hem till folk.

Påskdagen avslutas med den klassiska kvällen kl. 22.15. Redaktör Bertil Blom och kördirigenten Kari Turunen diskuterar skillnader och likheter i de båda passionsberättelserna. Vi lyssnar på hur Johann Sebastian Bach musiksätter texten och hur talsymboliken syns och hörs.
Lyssna på Arenan

Annandag påsk, måndag 2.4

Kl. 8.05 sänds dokumentären På scenen känner jag att jag lever - ett program om vad konsten kan betyda när man försöker hitta sig själv.
Läs mera
Lyssna på Arenan

Kl. 12.03 möts De äldres råd för att minnas det mytomspunna året 1968 - Studentrevoltens, den fria kärlekens och invasionen av Tjeckoslovakiens år. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius.

Kl. 17.03 sänds dokumentären Hell seger! om den nordiska motståndsrörelsens kamp för ett nazistiskt Norden.
Läs mera
Lyssna på Arenan

Kl. 21.03 träffar Benny Törnroos sångaren och sångpedagogen Jennie Storbacka.

Här hittar du Vegas radiotablå med alla program.