Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen: Längre öppettider på Åbokrogar orsakar stök fram till morgontimmarna

Från 2018
Ölstop på krog
Bild: Janne Lindroos / Yle

Statistiken visar att det sker flest våldsbrott i centrum av Åbo. En stor orsak till det är det livliga kroglivet och att många rör sig i centrum under helgerna.

Enligt kriminalöverkommissarie Teijo Ristola är siffrorna för antalet våldsbrott i sig inte oroande. Enligt polisens statistik har våldsbrotten minskat en del under ett par år.

Kriminalöverkommissarie Teijo Ristola
Bildtext Teijo Ristola.
Bild: Yle/Nina Bergman

Det som oroar polisen är ett nytt fenomen i och med den nya alkohollagen - det tar långt in på morgontimmarna innan staden lugnar ner sig, säger kriminalöverkommissarie Teijo Ristola. Den nya alkohollagen märktes genast under de första helgerna i mars, säger Ristola.

- Det senaste veckoslutet hade vi arbete fram till 6-7-tiden på morgonen. När det vanligtvis har lugnat ner sig sent på natten så märkte vi nu att det inte ville lugna ner sig alls, säger Ristola.

Svårt att dra slutsatser i det här skedet

Den nya alkohollagen trädde i sin fulla kraft den första mars.

Från och med det datumet har krogarna fått servera alkohol till klockan 4, om en anmälan gjorts i förväg. Kunderna får fortsätta dricka alkoholdryckerna till klockan 5 på morgonen.

Dessutom får restaurangerna sälja ut alkohol till sina kunder, enligt samma regler som mataffärerna.

- Men det är fråga om de första veckosluten med de nya reglerna. Det är onödigt att fundera på hur det här inverkar och om vi ska tänka på vårt arbete på nya sätt. Ska vi ha mera folk som kommer på jobb på natten och så vidare, säger Ristola.

Enligt Teijo Ristola kan man dra större slutsatser efter en tid, såsom i slutet av sommaren. Då vet man vilken effekt den nya alkohollagen har på polisens arbete.

- Nu syns det genast i vår statistik. Men vi har väldigt lite data om det där ännu, så man måste vara försiktig då man kommenterar den här frågan.