Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skridskobanan blev en grusplan

Från 2018
Uppdaterad 28.03.2018 12:10.
 André Nordmyr, Wincent Herler och Pinja Herler på skridskobanan i Smedsby.
Bildtext André Nordmyr, Wincent Herler och Pinja Herler på skridskobanan i Smedsby.
Bild: YLE/Magnus Hansén

När André Nordmyr, Wincent Herler och Pinja Herler skulle skrinna på skridskobanan i Smedsby i Korsholm möttes de av en grushög istället för blank is. Orsaken är att det blivit osäkert att skrinna på banan och att kommunen vill få igång grusplanen inför fotbollssäsongen.

Den kalla våren glädjer många vinteridrottare och under påsklovet är det många som sett fram emot att skrinna. Men när pappa Wille Herler på tisdagen skulle skrinna med sina barn på skridskobanan i Smedsby blev de besvikna eftersom kommunen hade hällt ut ett gruslass över banan.

Orsaken är att banan ska användas för fotboll. Herler förstår att de vill få igång fotbollssäsongen, men tycker de kunde ha sett på väderleken istället för kalendern.

- Det är fint påskväder och barnen skulle ut för att skrinna, och så tänkte de på fotbollssäsongen när det är 15 grader kallt på morgonen. Tajma tiden bättre nästa gång. I övrigt sköter kommunen banan bra, tycker Herler.

Vårsolen gjorde banan osäker

Alf Rosendahl, grönområdesansvarig på Korsholms kommun, säger att det hade blivit osäkert att skrinna på banan och att de därför tog beslutet att sanda för att fortare få igång grusplanen.

- Vårsolen är stark fast det är kalla nätter så det smälter och vatten rinner under isen. Banan kan se bra ut på ytan, men det blir en porös is som blir farlig att skrinna på.

Eftersom det är den enda skridskobanan i Korsholm som även används som grusplan är det också den enda banan som sandats. Enligt Rosendahl går det ännu att skrinna över påsken på de platser där isarna är i skick.

- Vi lägger upp skyltar att banan är stängd då vi tycker att de inte är i skick. Det kan vara lömskt, vårsolen är stark.

Diskussion om artikeln