Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vem är rädd för vargen? Se debatten och delta i diskussionen

Från 2018
Uppdaterad 29.03.2018 17:13.
Vargar i flock i snön.
Bild: Mostphotos

Vargskräcken florerar i runt om i Svenskfinland. Barn i Snappertuna i Västnyland kan få skolskjuts på grund av varg. Vissa anser att vargskräcken är överdriven medan andra ser en genuin fara.

Debatt: Vem är rädd för vargen? - Spela upp på Arenan

Vargrapporterna duggar tätt just nu.

På tisdagsmorgonen attackerades en pälsfarm i Kimo i Oravais, Österbotten. En räv fick sätta livet till och en annan skadades.

Från Kimitoön har det rapporterats om en löpande vargtik och det är sannolikt att det blir valpar. Mikael Sundberg på Egentliga Finlands viltcentrals följer rapporteringarna om vargobservationer noggrant.

– Just nu kommer det in en hel del vargobservationer eftersom ungdjuren har börjat lämna sina gamla flockar och söker sig till nya marker för att grunda egna revir, konstaterade Sundberg för ett par veckor sen.

Jägarna anser att läget håller på att bli kritiskt.
- Utvecklingen är snabb just nu när det gäller antalet vargar.

― Stefan Pellas, Finlands Viltcentral Kustösterbotten

Jägarna anser att läget håller på att bli kritiskt. Enskilda vargar har hittat par och de har fått kullar i Västra Finland.

- Utvecklingen är snabb just nu när det gäller antalet vargar, säger jaktchef Stefan Pellas på Finlands Viltcentral Kustösterbotten till Svenska Yle.

I Västnyland finns en etablerad vargflock i norra Tenala och Pojo, på ett område mot Kisko och Koskis. Vargar har också dykt upp i Snappertuna. Vargarna i Snappertuna har lett till att skolbarnen i området får skolskjuts.

Vargen innebär en reell del av naturen, vare sig man tycker om det eller inte.

― Gustav Munsterhjelm, Raseborgs Natur och miljö

Miljövårdsorganisationerna tycker att det är synd att vargdiskussionen är delad i två läger där parterna inte tycks kunna tala med varandra.

- Vargen innebär en reell del av naturen, vare sig man tycker om det eller inte. Vi har en lagstiftning som sätter gränser men vi borde skapa en saklig diskussion mellan jägare och naturvårdare, om en modell som vi kan enas om och hur viltcentralens kriterier ska tolkas, säger Gustav Munsterhjelm på Raseborgs Natur och miljö. Munsterhjelm understryker att det också handlar om att lära sig hur vargen fungerar.

Hur stort är problemet på riktigt? diskuteras i dagens debatt.

Hur stort är problemet på riktigt? diskuteras i dagens debatt. Diskussionsdeltagare är bland andra jägaren och Snappertunabon Hanna Tallberg, vargexperten Ulrica Cronström och journalisten Patrik Rosström från Yle Västnyland som har följt med vargdiskussionen. Programledare är Markus Ekholm.

Diskussion om artikeln