Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Besvärlig tjällossning på många håll i Östnyland – viktbegränsning på vägar i Lappträsk

Från 2018
dålig väg
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Det är skäl att vara uppmärksam på att en del vägar i Östnyland kan ha svåra tjälskott. Den här våren finns det också två vägar i regionen där man infört viktbegränsning på grund av tjällossningen.

I vår kan tjällossningen på grusvägar orsaka större problem för trafikanterna än normalt i så gott som hela landet.

Trafikverket förutspår att tjällossningen blir svårast vid sydkusten.

En liten ljusglimt finns trots allt. Hur svår tjällossningen blir, beror nämligen i hög grad på vädret.

Ett torrt och soligt väder med kalla nätter gör att vägarna torkar upp i takt med smältningen, vilket håller tjällossningen i schack.

Regn undanbedes

Det värsta nu skulle vara regn, eftersom regnen skulle resultera i att tjälen skulle smälta snabbare. Det i sin tur skulle förorsaka mjuka vägytor.

Vädret just nu är alltså det bästa tänkbara med tanke på en hyfsad tjällossning.

Ändå kommer nog en del vägar att behöva repareras på olika håll i Östnyland, tror Henri Aaltonen, regionansvarig vid Närings,- trafik- och miljöcentralen (NTM).

- Vi har idag (28.03) börjat placera ut varningsskyltar på olika håll i Östnyland. Närmast handlar det i det här skedet om grusvägar, säger Aaltonen.

Regnen ställde till det

Aaltonen säger att grusvägarna de senaste dagarna har börjat mjukna och att det på sina håll förekommer nivåskillnader och att man därför följer med situationen så gott som dagligen.

- Att tjällossningen är speciellt svår i år har att göra med höstens ymniga regn. Vattnet blev kvar i grusvägarnas grundskikt som frös och nu börjar isen smälta, förklarar Aaltonen.

Aaltonen tippar att vägarnas grundskikt kommer att smälta under de följande fyra veckorna. Efter det är det dags att göra en bedömning.

- Vi har beredskap att få grusvägarna i det skick de var innan tjälen slog till, men de måste först smälta. Vi ville i alla fall få ut varningsskyltar inför påsk så att bilister är beredda på att vägarna inte ännu nödvändigtvis är i det skick de borde vara, säger Aaltonen.

Grusdelen av Koskövägen i Korsholm
Bildtext 12 ton är begränsningen på Havergärdsvägen och Koivistovägen i Lappträsk. (Illustrerande arkivbild)
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Viktbegränsningar i Lappträsk

På två vägar i Östnyland har man varit tvungen att införa viktbegränsningar. Begränsningen gäller fordon på över 12 ton.

Båda vägarna finns i Lappträsk. Det gäller Havergärdsvägen (väg 11959) mellan Lindkoski och Hindersby samt Koivistovägen (väg 11939) från Pockar och en bit förbi Koivisto till gränsen mellan Nyland och Kymmenedalen.

Vägavsnitten med viktbegränsning är fem respektive sex kilometer långa.

- På vägar med viktbegränsning är det skäl att försöka ordna med till exempel transporter under tidiga morgontimmar då vägens yta ännu är frusen och bärkraften därmed störst, förklarar Otto Kärki, sakkunnig inom vägunderhåll på Trafikverket.

Vägskada
Bild: Yle/Carmela Walder

Hål och sprickor i asfalterade vägar

Det har också uppkommit en del tjälskador på asfalterade vägar i regionen Östnyland.

Orsakerna till de asfalterade vägarnas skador är i stort sett de samma som grusvägarnas, det vill säga de ymniga regnen och det faktum att det för årstiden relativt varma vädret fortsatte en bit in i januari.

Resultatet är bland annat håligheter och sprickor i asfalten.

På sådana vägar kan det i vissa fall vara möjligt att sommarhastigheterna inte kan tas i bruk innan skadorna har reparerats.

Diskussion om artikeln