Allt om stickning från Strömsö
Gillar du att sticka? Eller vill du lära dig? Här har jag samlat alla stickbeskrivningar och allt stickrelaterat som vi hittills gjort på Strömsö. Tips både för nybörjare och andra.
Här hittar du mönster till både nytta och nöje. Många olika klädesplagg, inredning och leksaker.
Du hittar även konkreta sticktips, stickskola för nybörjare, stickning med stickring, mönsterbank för mönsterstickning och länkar till flera videon. Bland annat visar jag hur du stickar en lettisk fläta, flerfärgad patentstickning och hur du gör en vanlig enkel flätstickning.
Kanske du är som jag, som vill ha många olika projekt på gång samtidigt? Något superenkelt när hjärnan är trött och något mer utmanande som kräver koncentration ibland. Och så gärna någon ny teknik att prova på och sätta in som en del i en helt egen ny design. Här hittar du tips på både det ena och det andra.
Klicka på de färgade länkarna i texten för att komma till de olika artiklarna och beskrivningarna.
Lees lilla stickskola för nybörjare
Har du aldrig stickat förut? Då kan du börja med att ta en titt på videona i Lees lilla stickskola. Här finns 7 korta videor där du kan lära dig grunderna i stickning.
Är du nybörjare så rekommenderar jag också att du tar en titt på artikeln där jag berättar om garn, stickor, stickfasthet och blötläggning.
Sticktrix
I artikeln sex sticktips får du olika tips på hur du kan sticka randigt och hålla ordning på stickorna och garnet. Använder du redan alla knep?
Lättstickat
Att sticka och tova en grytlapp är ett perfekt första stickprojekt som ger ett snyggt slutresultat.
Ett bra nybörjarprojekt är att sticka små djur av restgarner. Andra bra nybörjartips är att sticka ett pannband med tjockare garn, en poncho eller halsvärmare och handledsvärmare..
Poncho
Sticka en poncho med mosstickning är mönstret för dig som gillar att sticka med grovt garn och få ett snabbt resultat.
Ta en titt på artikeln om hur du kan variera och sticka olika strukturer bara med räta och aviga maskor, så kan du lätt sticka olika mönster på ponchon, benvärmare eller handledsvärmare till exempel.
En enkel sjal med varierande svårighetsgrad
En stickad sjal är ett vilsamt projekt. Stickar du den med ett supertunnt garn som jag gjorde här så kan det vara en utmaning att inte tappa någon maska. Lättare blir det att använda ett tjockare garn och stickor som bara är lite större än de rekommenderade. Då får du fortfarande en fluffig sjal med ett lite annorlunda slutresultat.
Mönstret hittar du i artikeln sticka en enkel och luftig sjal.
Mönsterstickning med flera färger eller hjälpsticka
För dig som vill ha lite mer utmaning utan att det ändå blir väldigt svårt eller tar lång tid följer här en rad mönster, både på flerfärgsstickning och stickning med hjälp av en hjälpsticka.
Mössa
I artikeln sticka mössa med bladmönster hittar du beskrivning på en skön mössa i alpacka.
Vantar
Mönstret till de här vantarna med inspiration av snickarglädjen på verandan finns i artikeln sticka strömsövantar.
Jag stickar ganska löst så om du stickar spänt rekommenderar jag att du använder ett grövre garn och större stickor än de som anges i mönstret för annars blir det kanske ett par barn- eller tonårsvantar. Just därför är det viktigt att kontrollera stickfastheten på varje mönster innan man sätter igång.
Benvärmare
De här benvärmarna är stickade med så tunt garn och så smala stickor att det tog mig ca 2 månader att färdigställa dem. Eftersom det kom så många förfrågningar om mönster till dem skrev jag ner anvisningarna i sticka Lees benvärmare.
Babymössa
Vill du sticka en kaninmössa till babyn så är Victoria Snellmans mönster ett självklart val.
Vill du sticka sockor till de riktigt nyfödda eller till dockor så kan du prova på att sticka små sockor med start från tån.
Sticka tröjor
Sticka en egen Strömsötröja med ett mönster på oket som jag designat med inspiration från verandan. Tröjan finns i storlek XS-XXXL och barntröjornafinns i storlek 1-8 år. Vill du sticka till en 10-åring, sticka enligt XS.
Finland 100 år mönster
Med hjälp av tittarna skapade jag tre olika mönster med hyllning till Finland 100 år, mönster som aldrig går ur tiden, eftersom hav, svanar och skog alltid är rätt.
Sockor
Vill du lära dig sticka sockor steg för steg så hittar du hjälp i videorna jag gjort.
Du kan sticka enkla sockor med förstärkt häl i storlek 36-41 eller sticka ett par sockor med Strömsömönster, som de jag designade till förmån för Näsdagen 2020.
Finland 100 år mönster
Med hjälp av tittarna skapade jag tre olika mönster med hyllning till Finland 100 år, mönster som aldrig går ur tiden, eftersom hav, svanar och skog alltid är rätt.
Gillar du att sticka sockor så kan du prova på att sticka sockor med Finland 100 år mönster.
Vill du hellre sticka en halsvärmare så hittar du mönstret i artikeln sticka halstub och handledsvärmare med samma mönster passar fint till.
Pannband
Sticka pannband med lador tar inte lång tid alls och här kan du också använda dig av samma vackra lettiska fläta.
Sticka olika sorters flätor
Lettisk fläta
Är du nyfiken på den läckra kanten som används i de tre ovan nämnda mönstren så hittar du en video med instruktioner på Arenan.
Vriden fläta
Vill du lära dig sticka flätor så hittar du en video och beskrivning på hur man stickar en vänstervriden enkel fläta i länken.
Stickade flätor kan t ex ge mönster åt ett par handledsvärmare, mössor, sockor, vantar och tröjor. Den hhttps://svenska.yle.fi/profiles/synprofile/themes/custom/ylethemes/yleadmin/icons/yle/headers.pngär typen av flätor är inte alls svåra att göra men mycket dekorativa.
Lär dig sticka tvåfärgad patentstickning
Tvåfärgad patentstickning eller brioche, som det heter på engelska är en rolig stickteknik som ger ett tjockt fluffigt resultat där var sida har olika dominant färg. Via länken kommer du till utförliga instruktionsvideon.
Lär dig sticka vadderade plagg
Vill du sticka riktigt varma plagg så kan du lära dig att sticka med ulltussar eller förgarn i stickningen, allt om det hittar du i artikeln med mönster till ett par vattenbärarvantar.
Stickade stövelskaft
Här kommer ett tips för dig som kanske redan stickat det mesta. Du kan sticka nya skaft till stövlarna när de gått sönder just där vid ankeln. Ett roligt sätt att piffa till ett par gamla stövlar och samtidigt få dem lite varmare.
Egna mönster
Gillar du att göra dina egna stickmönster så kan du ta en titt på alla bidrag vi fick in av tittarna under vårt upprop för att samla in hyllningsmönster till Finlands 100-årsjubileum.
Välj bland tittarnas mönsterbidrag och skapa dina egna alster.
Tanja Majava gjorde just det och komponerade en läcker helhet i sina strumpor med långa skaft. Mönstret finns i artikeln sticka Tanjas Finlandssockor
Stickade inredningsdetaljer
Visst är det läckert med stickade inslag också i inredningen. Enkla kuddar till soffan kan stickas på samma sätt som ponchon. Sy bara ihop till en kudde och fyll.
Kaktusar är populära krukväxter. En stickad kaktus är dessutom barnvänlig och ännu mer lättskött än en riktig.
Stickring
Tycker du att det är svårt att sticka så finns det ett hjälpmedel som kallas "stickring". Att använda den är mer som att virka tycker jag.
Tekniken kallas "påtning". Man lyfter maskorna över varandra och får på det viset en stickad yta, som ser ut precis som om man stickat vanligt.
Det är också en teknik som kan passa den som har förslitningsskador eller minskad rörlighet i handlederna. Jag har gjort en stickad halstub och handledsvärmare med stickring.
Stickringen kan också vara något för dig som vill prova på en annorlunda stickteknik och lära dig något nytt.
Lappa och laga
När det stickade plagget får ett hål är det lätt att reparera. I videon stoppa stickade strumpor visar jag ett lätt sätt att stoppa ett par sockor.
Samma teknik kan även användas på andra stickade plagg, som på tröjans armbågar eller de stickade byxornas knän.
För visst vill vi förlänga livet på hantverken som vi satt så mycket tid och kärlek på?