Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens fotbollsligaranking: SJK och KuPS är främsta utmanare till HJK – VPS får det jobbigt

Från 2018
HJK vann fotbollsligan 2017 med 20 poängs marginal.
Bildtext HJK vann fotbollsligan 2017 med 20 poängs marginal.
Bild: All Over Press

Yle Sporten rankar lagen inför avspark i fotbollsligan där HJK är överlägsen mästarkandidat. Analysen är helt förståelig, säger Sebastian Strandvall från VPS som rankas lågt.

Yle Sportens fotbollsligaranking

1. HJK

Den absolut största och egentligen enda mästarkandidaten är ute efter sin sjunde ligatitel på 2010-talet. Tränaren Mika Lehkosuo förfogar över ligans överlägset bästa spelarmaterial.

Filip Valencic har övertygat i HJK efter flytten från PS Kemi.
Bildtext Filip Valencic har övertygat i HJK efter flytten från PS Kemi.
Bild: All Over Press

Numera värvar HJK allt oftare inhemska spelare istället för utländska snuttjobbare, vilket torde bidra till ökad sammanhållning inom truppen. Den största spelarförlusten är Atomu Tanaka som har flyttat tillbaka till Japan, men HJK har en god ersättare i Filip Valencic som kom från PS Kemi under sommaren 2017.

Bland nyförvärven finns bland annat den unge landslagsbacken Daniel O’Shaughnessy, Nikolai Alho som återvänder från Halmstad i Allsvenskan, och den Åbobördige Riku Riski med 25 landskamper på meritlistan.

Inledningsvis har den nye anfallaren från Brasilien, João Klauss de Mello, visat upp mycket löftesrika takter. HJK värvade även Egyptens landslagsanfallare Amr Gamal precis inför säsongen.

Yle Sportens prognos: HJK blir mästare.

Kommentar av backen Hannu Patronen: Vi måste ha rätt attityd och göra också det smutsiga jobbet som behöver göras. Då vinner vi. Det är det enda som kan gå åt skogen, men de andra lagen har också blivit bättre.

2. SJK

Organisationen som ofta benämnts som en av de proffsigaste i ligan blottade en ny sida av sig själv under den turbulenta säsongen 2017. Efter mycket möda och besvär samt två tränarbyten slutade SJK på sjätte plats – en stor besvikelse för klubbledningen som vill se SJK i Europa.

SJK, säsongen 2017.
Bildtext SJK hade sällan anledning att jubla under säsongen 2017.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Till den här säsongen värvade man den tidigare U21-landslagstränaren Tommi Kautonen från Bollförbundet. Kautonen har inte tränat i ligan sedan han fick sparken från FC Lahti år 2013.

Spelartruppen är stark och står sig i jämförelse med alla konkurrenter förutom HJK. Många av de otaliga utländska spelarna har lämnat SJK vars trupp är mer kompakt än i fjol.

Emile Paul Tendeng och Reuben Ayarna har anlänt till Seinäjoki från Ilves och det omtalade storlöftet Maximo Tolonen från FC Honka. Andra nyförvärv är Anders Bååth, Jordan Mustoe, Jesse Öst och Teppo Marttinen.

Yle Sportens prognos: SJK rycker upp sig och slutar tvåa.

Kommentar av sportchefen Christoffer Kloo: Vi bestämde tidigt att vi ska bygga ihop laget mycket snabbare än i fjol, att laget i princip ska vara klart i december. Det blev för mycket spelartrafik förra säsongen.

Jag känner Tommi Kautonen sedan vi spelade tillsammans och vet hur oerhört seriös han är som tränare. På träningarna har han varit väldigt seriös och klar med hur vi ska ha det.

Vårt mål är att vara med och slåss om mästerskapet.

3. KuPS

Den tidigare HIFK-tränaren Jani Honkavaara hade en lyckad debutsäsong i Kuopio. KuPS förlorade med 20 poäng mot mästaren HJK men var bäst av de övriga lagen i serien.

HIFK mot KuPS i fotbollsligan
Bildtext KuPS var bra redan i fjol.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Just nu spelar till och med fem U21-landslagsspelare i KuPS: Urho Nissilä, Saku Savolainen, Rasmus Karjalainen, Ilmari Niskanen och Jiri Nissinen. Den lovande kvintetten har knappast gått bakåt i sin utveckling under vintern.

De unga förmågorna behöver inte bära laget ensam då KuPS utländska förstärkningar i snitt håller hög liganivå. De nya colombianerna Luis Carlos Murillo och Stiwar Garcia, Tabi Manga från Kamerun och Daivydas Matulevicius gör Ruben Gabriel, Hamed Coulibaly och Ats Purje sällskap på den fronten.

Yle Sportens prognos: KuPS slutar trea, knappt bakom SJK.

Kommentar av tränaren Jani Honkavaara: Försäsongen har varit bra då vi har förlorat endast en match. I fjol var vi inte lika väl beredda för säsongen som nu.

Vi har ett ungt lag jämfört med till exempel HJK och SJK – därför var våra insatser kanske inte så jämna förra säsongen. För att vi ska kunna utmana HJK måste vårt försvarsspel fungera bättre än tidigare. Att producera mål har inte varit ett problem för oss.

4. Ilves

Tränaren Jarkko Wiss har gjort ett gott jobb i Tammerforsklubben med relativt små resurser. I fjol kom Ilves in bland de tre bästa i fotbollsligan för första gången sedan 1980-talet. Ett år tidigare, under Wiss första säsong, hade Ilves kommit snubblande nära medalj och slutat femma.

Tränaren Jarkko Wiss i Ilves 2017.
Bildtext Ilves har blivit ett lag att räkna med under ledning av tränaren Jarkko Wiss.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Klubben har fostrat flera lovande spelare som spelar eller har spelat i Finlands juniorlandslag. Av Ilves nuvarande spelare håller Lauri Ala-Myllymäki och Iiro Järvinen till i U21-landslaget.

På pappret ser Ilves trupp aningen tunnare ut efter att bland annat Emile Paul Tendeng och Tuco lämnat klubben, men Wiss har visat även tidigare att han får ett ungt och orutinerat lag att prestera på högre nivå än väntat.

De nya spelarna Tuomas Rannankari, Matias Ojala, Ilari Mettälä och anfallaren Marius Noubissi från Kamerun går inte av för hackor.

Yle Sportens prognos: Ilves klarar sig bäst av lagen i mellanskiktet och slutar fyra.

Kommentar av mittfältaren Lauri Ala-Myllymäki: Vi vill komma in bland de tre-fyra bästa, även om det är krävande för vårt unga lag. Vi har färre erfarna spelare än under de senaste åren men många av våra unga spelare har spelat i ligan redan i några år. Alla är ivriga över att utvecklas och gå framåt i sina karriärer.

5. IFK Mariehamn

Av de tongivande spelarna som vann ligaguldet år 2016 återstår endast Kristian Kojola, Philip Mantilla, Gabriel Petrovic och Aleksei Kangaskolkka i IFK Mariehamn.

Jani Lyyski och Kristian Kojola försöker stoppa bollen
Bildtext Kapten Jani Lyyski har satt punkt för sin aktiva karriär.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Efter förra säsongens femte plats tackade Jani Lyyski, Tommy Wirtanen och Bobbie Friberg da Cruz för sig medan Albin Granlund och Robbin Sellin valde att fortsätta sina karriärer i Sverige.

Succétränaren Peter Lundberg har trots spelarförlusterna ett potentiellt slagkraftigt material till sitt förfogande. Nu gäller det att svetsa ihop truppen med tio nya ansikten till ett fungerande lag.

Bland annat Ivan Tatomirovic, Julio Cesas Fernandes, Anton Lepola, Pontus Åbrink, Nicklas Maripuu och återvändande Thomas Mäkinen är nya spelare för den här säsongen.

Yle Sportens prognos: IFK Mariehamn upprepar femte platsen från i fjol.

Kommentar av vd:n Peter Mattsson: Vår målsättning är att vara med och slåss om Europa League-platser om vi gör en riktigt bra säsong.

Tidigare hat vi haft en bra kontinuitet i laget, men vi var tvungna att göra en generationsväxling. Risken finns att det tar tid att få ihop spelet. Vi har tagit in många svenska spelare för det är lite lättare att få in dem i samhället och i laget. På pappret har vi säkert ett lika bra lag som i fjol.

6. FC Inter

De två senaste säsongerna har Inter flirtat med nedflyttning till division 1. I fjol fick tränaren Shefki Kuqi lämna klubben i augusti och ersättaren Fabrizio Piccareta inleder nu sin första hela säsong i Åboklubben.

Benjamin Källman firar.
Bildtext Benjamin Källman slog igenom i fjol med nio ligamål för FC Inter.
Bild: Jaakko Stenroos / AOP

Inters spelarmaterial är definitivt inte dåligt och truppen är bredare än i fjol. De namnstarkaste nyförvärven är Teemu Penninkangas från Ilves och Mikko Kuningas från FC Lahti.

Klubbikonerna Timo Furuholm, Mika Ojala och Ari Nyman står för rutinen, de lovande juniorlandslagsspelarna Benjamin Källman, Elias Mastokangas och Albion Ademi för fräschören.

Yle Sportens prognos: FC Inter förbättrar rejält och kommer på sjätte plats.

Kommentar av anfallaren Benjamin Källman: Jag vill att vi är med och kämpar om en plats i Europa.

Hela laget är mer sammansvetsat än förra året. Vi spelar mer som ett lag och vi har fått vår nya 352-taktik att stämma. Ytterbackarna stiger ganska mycket och personligen tycker jag själv också om att spela med två anfallare.

7. FC Lahti

FC Lahti har etablerat sig som ett mittenlag i ligan men i fjol lyckades laget sluta fyra långt tack vare försvarsspelet som var näst bäst i serien efter HJK.

FC Lahti.
Bildtext FC Lahti knep en plats i Europa League-kvalet efter den lyckade säsongen 2017.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

I år får FC Lahti delta i Europa League-kvalet tillsammans med KuPS och Ilves. Det är inte vardagsmat för någon av klubbarna.

Av ligalagen har FC Lahtis spelartrupp förändrats minst under vintern, vilket gläder tränaren Toni Korkeakunnas. Mikko Kuningas har flyttat från Lahtis till Inter. Xhevdet Gela har kommit från HIFK och den unga ryssen Artem Vjatkin från Zenit St. Peterburgs reservlag.

Yle Sportens progrnos: FC Lahti tappar några placeringar och slutar sjua.

Kommentar av tränaren Toni Korkeakunnas: Vår målsättning och dröm är att ta oss till Europa igen. Situationen ser riktigt bra ut då vi fick behålla de spelare vi ville ha kvar.

Våra spelare har gjort framsteg, och bland annat Kalle Taimi och Santeri Hostikka har fått visa upp sig i landslaget. Ekonomiskt sett är vi en liten klubb och våra värvningar måste vara klockrena.

8. FC Honka

Efter tre års frånvaro är FC Honka med sina nya bakgrundskrafter tillbaka i fotbollsligan. Efter två säsonger i division 2 tog Honka steget upp direkt efter en säsong i ettan. Under ledning av Vesa Vasara slog Esbolaget ut HIFK i ligakvalet.

Honka firar ligaplatsen.
Bildtext FC Honka är tillbaka i fotbollsligan.
Bild: All Over Press

Honka har sedan tidigare gott som spelare med ligaerfarenhet, bland annat Joel Perovuo, Duarte Tammilehto, Konsta Rasimus, Lucas Kauffman och Joni Korhonen. Dessutom har man under de senaste åren lyft upp duktiga juniorer som står inför sin ligadebut.

Bland nyförvärven finns spelare som Jonas Levänen från VPS och Youness Rahimi från Ilves samt en hel del utländska förstärkningar som verkar hålla god nivå. Honka tappade däremot de unga löftena Maximo Tolonen och Rony Huhtala till SJK respektive HJK.

Under vintern har Honka imponerat i cupen. Laget vann sina samtliga gruppspelsmatcher, även matchen mot HJK.

Yle Sportens prognos: FC Honka undviker nedflyttningsstriden och slutar på åttonde plats.

Kommentar av tränaren Vesa Vasara: Förutsatt att vi lyckas är vår målsättning att komma in bland de sex bästa helt realistisk. Truppen är bredare och förhoppningsvis också bättre än i fjol. Vi behöver ännu slipa på samspelet då vi fått in så många nya spelare.

9. RoPS

Efter fyra relativt framgångsrika år med Juha Malinen tar RoPS nya tag med unga Toni Koskela som chefstränare. Koskela prövar sina vingar i Rovaniemi efter att ha fungerat i fem år som assisterande tränare i HJK.

Timo Stavitski tog steget via RoPS till Caen i den franska ligan.
Bildtext Timo Stavitski tog steget via RoPS till Caen i den franska ligan.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Under Malinens tid blev RoPS allt mer känt för att utveckla och ge ansvar till unga och lovande spelare. Det senaste exemplet är Timo Stavitski som har fått bra med ansvar i det franska ligalaget Caen efter sin flytt från Rovaniemi i januari.

RoPS fortsätter på samma linje under Koskela. Många duktiga ungdomar finns kvar i laget och under vintern har Lucas Lingman anlänt från HJK.

RoPS har dessutom fått lite klirr i kassan i och med försäljningen av Stavitski. Laget har lite mer bredd och fler utlänningar än i fjol då man skaffat Taye Taiwo, Agnaldo, Jems Geffard och Fugo Segawa.

Yle Sportens prognos: Den obeprövade tränaren Koskela lotsar RoPS till en nionde plats.

Kommentar av sportchefen Jari Ilola: Under de senaste åren har vi siktat på att komma in bland de sex bästa, även i år. Också i år har vi haft utmaningar med att få ihop truppen och många spelare har kommit väldigt sent.

Truppen är ung och spelaromsättningen har varit stor. Pusselbitarna behöver falla på plats snabbt. Tränaren Koskela har varit länge med i HJK och hämtat med sig nya vindar till vår verksamhet.

10. VPS

Frågan är om Vepsus spelarmaterial är tillräckligt bra för att nå resultat med sin ambitiösa spelstil. Tränaren Petri Vuorinen verkar inte vara villig att tumma på lagets regler att spela kortpassningsspel i alla lägen och förbjuda avslut från ogynnsamma positioner.

Sebastian Strandvall, VPS, hösten 2016.
Bildtext VPS och Sebastian Strandvall hade en tung andra hälft av säsongen 2017.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

I fjol gav VPS spelstil rätt så goda resultat under den första hälften av säsongen. Bland annat klarade man av att slå HJK. Under den andra hälften vann VPS endast en match.

Truppen har förändrats kraftigt och har en starkare utländsk prägel än i fjol. Spelare som Berkant Güner, Hindrek Ojamaa, David Aubrey och Douglas Cae har kommit in istället för ett halvt dussin finländare som lämnat klubben.

Yle Sportens prognos: VPS går en kämpig säsong till mötes med en tionde plats som resultat.

Kommentar av mittfältaren Sebastian Strandvall: Analysen är helt förståelig. Vi har tappat många spelare och mycket rutin samtidigt som vi har värvat mest ungt. Försäsongen har inte varit riktigt övertygande resultatmässigt.

Inom VPS tror vi ändå att vi är bättre än vad den logiska analysen säger. Vi siktar definitivt på övre halvan.

11. TPS

De senaste säsongerna har varit riktigt tröga för Åbofotbollen. TPS har harvat på i division 1 efter sina ekonomiska problem samtidigt som ärkerivalen Inter har haft det tungt i ligan.

Mika Ääritalo firar mål
Bildtext TPS vann division 1 i fjol.
Bild: Jaakko Stenroos/AOP

TPS återvänder till finrummet efter att ha vunnit division 1 i sitt tredje försök i serien. Framför allt försvarsspelet imponerade i fjol då laget släppte in endast 14 mål på 27 matcher.

Den här säsongen testas försvaret på liganivå. Den rigorösa mittbacken Rasmus Holma lär bli en bekant figur för publiken och motståndarnas anfallare.

I anfallsväg har TPS förstärkt sina led med Aleksi Ristola från HIFK, Elias Ahde som lånats från SJK och Drago Milovic från ryska FK Amkar Perm. De nya mittfältspjäserna är Tomas Hradecky som spelat senast i SJK och kanadensaren Ben McKendry som värvades i mars från MLS-klubben Vancouver Whitecaps.

Yle Sportens prognos: Ett nedflyttningskval väntar TPS som slutar på elfte plats.

Kommentar av tränaren Mika Laurikainen: Vi kommer att sluta bättre än elfte. Vi vill besegra alla ligalag minst en gång under säsongen.

Vi har inte skaffat spelare för dyra pengar men vi är stabila och vårt spel är sådant att det lönar sig att komma och se på oss även om man inte är hemma från Åbo.

Under min sejour i TPS har vår trupp aldrig varit så bra och bred som nu. För första gången på fyra år kan man bli utanför truppen i en match även om man skulle ha kapacitet för öppningselvan.

12. PS Kemi

Den ständiga underdogen inleder sin tredje raka säsong i fotbollsligan med Jari Åhman som tränare. PS Kemi underskattas från år till år i förhandsspekulationerna – möjligtvis också i år eftersom spelarmaterialet är till stora delar obeprövat på liganivå.

Tränaren Jari Åhmans PS Kemi har trotsat expertisen under de senaste åren.
Bildtext Tränaren Jari Åhmans PS Kemi har trotsat expertisen under de senaste åren.
Bild: All Over Press

I fjol glänste Filip Valencic till den grad att HJK slog till och värvade spelaren från Kemi mitt under säsongen. Ifall någon av klubbens många utländska värvningar lyckas lika mitt i prick den här gången kan PS Kemi mycket väl trotsa expertisen också i år.

Laget imponerade inte under gruppspelet i finska cupen, men på grund av ekonomiska orsaker har en stor del av spelarvärvningarna gjorts i ett sent skede av försäsongen.

Yle Sportens prognos: Den tredje raka ligasäsongen blir PS Kemis sista för den här gången.

Kommentar av mittfältaren Keaton Isaksson: Alla som tycker att vi kommer att sluta sist i serien underskattar oss. Även om resultaten i cupen inte var bra har vi tränat hårt för att visa vad vi går för när säsongen inleds den 7 april i Seinäjoki.

Det har kommit in nya spelare hela tiden. Jag kom hit i januari och vi var fem-sex nya då. Efter det har det kommit en sju-åtta stycken. Vi har ett jätte fysiskt lag.

Logotyp för Svenska Yle Sportens tävling Ligatipset.

Hur går det i Fotbollsligan? Delta i #ligatipset2018!

Sjunde året i rad som Yle Sporten bjuder på tävlingen.

Diskussion om artikeln