Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Öar kring Pargas centrum intressanta för friluftsturister - roddbåtsuthyrning i Sundet skulle lösa transportproblem

Från 2018
Ekor uppdragna på land vid strand, vitsippor och björkar.

Helena Särkijärvi vandrade och rodde otaliga kilometer under hösten för att kartlägga Pargas stigar och rekreationsområden. Målet med leader-projektet var att göra det lättare för både invånare och turister att hitta möjligheterna till vandring och friluftsliv i Pargas kommunområde.

Särkijärvi har lyft fram ett antal naturstigar, paddlingsrutter och friluftsområden på och omkring Ålön, Stortervolandet, Lillmälö och Lemlaxön. Tanken är att de olika besöksmålen skulle rustas upp, förses med skyltar, kartor och stigmarkeringar, eventuellt grillplatser, och sedan marknadsföras för friluftssugna. Projektet har fått ett gott mottagande.

- Jag träffade många lokala turismföretagare, också invånarföreningar och kommuninvånare var aktiva och tog kontakt.

- Folk har varit väldigt positiva, det känns som om det här är något man väntat på länge. Och det känns som om vi tillsammans kom på fler goda idéer än vad någon kunnat vänta sig, säger Särkijärvi.

Kaffepanna på lägereld.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Idéerna är alltså många. Särkijärvi föreslår att man i första hand skulle ta sig an stadens friluftsöar nära Malmen. Tjuven och Långholmen ligger söder om Malmen, och Norrbyholmen i norr.

- Det skulle vara enormt fint om vi kunde börja med att ta itu med friluftsöarna.

- Och Munkvikens naturstig skulle enkelt kunna rustas upp med mindre ingrepp, helt enkelt för att förbättra lokala invånares möjligheter till vardagsmotion.

Helena Särkijärvi.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Av öarna är det endast Tjuven som utrustats med något alls. Där finns en grillplats. Det är Pargas Ports Rotaryklubb som har byggt den och tar hand om den.

- Långholmen och Norrbyholmen utnyttjas nästan inte alls som rekreationsområden.

Staden kunde hyra ekor

För att turister och invånare ska kunna ta sig till öarna föreslår Särkijärvi att Pargas tar i bruk skärgårdsversionen av stadscyklar, nämligen låneroddbåtar.

- Jag tycker det skulle vara ganska kul eftersom vi är Finlands härligaste skärgårdsstad. Att vi skulle ha ett system med stadsekor.

Roddbåtarna kunde till exempel hyras ut i samband med äventyrsgolfen invid Sundet, föreslår Särkijärvi.

Solliden camping vid Norrbystranden vintertid.
Bildtext Här står ekorna på rad vid Solliden i väntan på sommaren.
Bild: Yle/Lotta Sundström

En roddtur kan vara ett exotiskt äventyr

Susanne Sundholm driver Solliden camping i Norrby, nära Norrbyholmen. Vid campingplatsen har man redan nu roddbåtar som kan hyras, och Susanne har också tipsat naturintresserade turister om just Norrbyholmen som ligger cirka en kilometer från campingen.

Turisterna är nyfikna på att uppleva naturen.

- Förra sommaren var det otroligt många som frågade om vandringsleder och cykelturer, och vi kunde också tipsa om att ta roddbåten till närliggande Norrbyholmen. Så det är nog väldigt populärt och trendigt, säger Sundholm.

Susanne Sundholm.
Bildtext Susanne Sundholm.
Bild: Yle/Lotta Sundström

En enkel roddtur kan vara en exotisk upplevelse för utländska gäster.

- Det är många som inte har suttit i en roddbåt förut och inte vet hur man ska hålla i årorna, så det blir ett litet äventyr för dem. Bara att ta sig ut en liten stund och ro här utanför är en upplevelse för dem.

Sundholm tror att det är en bra idé att satsa på friluftsöarna som utflyktsmål. Hon hoppas också på att naturstigarna kunde lyftas fram i rampljuset så att turisterna lätt ska kunna hitta information om dem.

Roddtur i Åbolands skärgård.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Tillsvidare har inga konkreta beslut fattats utgående från rapporten. Särkijärvi hoppas nu på respons på rapporten som kan läsas på Pargas webbplats (tillsvidare endast på finska).

- Nog tror jag att det ska leda till någonting i alla fall, snart hoppas jag.

- Jag kan inte lova något, men hoppas på att man kunde ha något nytt att erbjuda Pargasborna redan i sommar.

Diskussion om artikeln