Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jenny har testat olika dieter: Jag lyfter på hatten för dem som äter så här hela tiden

Från 2018
Uppdaterad 02.04.2018 10:29.
Jenny Sandberg sitter i soffan i en hotellvestibyl. Ler mot kameran.
Bildtext Jenny Sandberg har ännu kvar den sockerfria månaden.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Pojobon Jenny Sandberg har klarat av tre av fyra månader med olika specialdieter. Så här långt har hon fått en hel del insikt och flera tankeställare tack vare sin nyårsutmaning.

- Det har varit spännande och det har varit jättejobbigt och utmanande. Men jag är glad att jag har gjort det här, beskriver hon utmaningen så här långt.

Det hela handlar om ett nyårslöfte för att tänka över de levnadsvanor hon har. I januari levde Jenny Sandberg som vegetarian, i februari som vegan och i mars var det glutenfri diet som gällde.

Inget socker i april

I april är det dags för den stora utmaningen; då ska Jenny Sandberg nämligen avstå från socker. Och socker är något som hon brukar äta dagligen bland annat för att pigga upp sig.

Nu ska hon till och med låta bli att äta frukt eftersom det innehåller så mycket fruktsocker. Det låter strikt, men det är meningen, säger hon.

- Min idé är inte att det ska vara sunt. Min idé är att det ska vara extremt. Det här är att på riktigt rena kroppen från allt socker, förklarar hon.

Snedsteg straffade sig

Hittills har de olika dieterna lyckats bra. De två första månaderna gjorde Jenny Sandberg inte ett enda snedsteg. I februari åt hon ingenting som härstammar från djur.

Bulgur.
Bildtext Bulgur innehåller gluten.
Bild: Mostphotos

Däremot missade hon en gång under den glutenfria månaden. Det dröjde inte länge innan kroppen sade ifrån.

- Jag lagade sallad med bulgur och tänkte mig inte alls för. Efter en halv timme kände jag att något var fel och min mage började knipa massor. Jag blev lite chockad över att reaktionen kunde vara så stark.

Samtidigt insåg hon hur viktigt det är att verkligen följa en viss diet till punkt och pricka om man har en allergi.

Uppfattas som oförskämd

Hittills har det varit svårast att följa vegandieten. Det var bland annat en överraskning hur noga man måste kolla innehållsförteckningarna och hur ofta livsmedel innehåller till exempel mjölkprodukter.

Bullar bakade vid centralköket i Houtskär
Bildtext Det kan vara svårt att tacka nej till sötsaker på kaffebordet utan att verka oförskämd.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Jenny Sandberg har också blivit utsatt för en del obekväma situationer på grund av dieterna. Speciellt som vegan är det svårt att ta för sig av det som bjuds vid ett kaffebord.

- Man får lätt en oförskämd-stämpel i pannan. Men ingen är ju vegan för att vara oförskämd eller för att verka bättre än andra. Det var en stor tankeställare.

Diet eller livsstil?

En del har också tagit illa vid sig för att Jenny Sandberg talar om till exempel en vegandiet. För många är veganismen en livsstil.

Det finns också de som tycker det är förolämpande att tala om att veganism är begränsande.

- Men för mig är det just så. Jag upplever att jag skulle gå miste om mycket som vegan. Jag upplever att det inte är värt att avstå från saker som jag njuter så mycket av.

Däremot ska man vara försiktig med att uttrycka åsikter om vad som begränsar andras liv. Det här är också en tankeställare Jenny Sandberg har fått under årets första månader.

Större förståelse och mindre utgifter

Hon har överlag fått större förståelse för dem som lever med olika slags dieter.

- Jag lyfter på hatten för dem. Det är grymt fint. Man plockar inte det första bästa från butiken, utan man måste sätta in sig i recepten och spendera mera tid på att tillreda maten.

Dessutom har försöket med olika dieter sparat en hel del pengar, säger Jenny Sandberg.

- Det har ändrat mitt sätt att gå i butiken. Nu går jag bara förbi köttdisken. Som köttälskare åt jag tidigare malet kött varje dag. Nu har jag inte ätit det på två och en halv månad.

Råa köttbullar i en stekpanna.
Bildtext Det är lätt att slentrianmässigt köpa malet kött.
Bild: Mostphotos

Jenny Sandberg studerar till hälsovårdare och hon tror att de senaste månadernas upplevelser kan hjälpa henne i det framtida yrkeslivet.

Bland annat har hon fått en mer nyanserad bild av hur det är att leva med olika slags dieter.

- Jag har en mer positiv och uppmuntrande syn på det nu, konstaterar hon.

Artikeln baserar sig på en intervju gjord av Tiina Grönroos.

Diskussion om artikeln