Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ecuador tröttnade på Assange – kapade Wikileaks-grundarens möjligheter till kommunikation med omvärlden

Från 2018
Julian Assange utanför Ecuadors ambassad 2012.
Bildtext Julian Assange utanför Ecuadors ambassad 2012. Nu är han isolerad på ambassaden.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

En av världens mest berömda visselblåsare Julian Assange förlorade sina beskyddares förtroende efter att han ifrågasatte Storbritanniens beskyllningar av Ryssland i nervgiftshärvan. Nu får han inte kommunicera med omvärlden.

Australiensaren Assange flydde till Ecuadors ambassad i London 2012 efter att brittiska myndigheter hotade överlämna honom till Sverige, där han anklagades för våldtäkt.

I förlängningen var Assange antagligen mer rädd för att svenskarna i sin tur gladeligen skulle skeppa honom till USA, där han anklagas för förräderi.

Assange grundade visselblåsarorganisationen Wikileaks 2006, och 2010 dirigerade han betydande dataläckor som avslöjade amerikanska brott i Irak och Afghanistan samt pinsamma diplomatiska meddelanden.

Sedan 2012 har han suttit på Ecuadors ambassad i London, där han fick asyl och så sent som i december ifjol medborgarskap.

Nu tryter dock ecuadorianernas tålamod med Assange, efter en serie odiplomatiska uttalanden som inte bara påverkar Assanges rykte utan även värdarnas.

Resultatet är att Assange nu saknar möjlighet att kommunicera med omvärlden.

"May har inga bevis"

Droppen som tydligen fick sydamerikanernas bägare att rinna över var Assanges uttalanden om diplomatutvisningarna till Ryssland och om reaktionerna på nervgiftsattacken i Salisbury i början av mars.

Storbritannien, uppbackat av tiotals allierade stater, beskyller Ryssland om inte för att ligga bakom attacken, vars offer är en rysk ex-spion och hans dotter, så för att veta vem som gör det.

Assange sade på Twitter på måndagen att han tycker att han dels ser det som osmakligt att bestraffa Ryssland en dag efter en tragisk och förödande varuhusbrand, dels att de massiva utvisningarna från USA stärker Kremls narrativ om det onda väst, och dels att Storbritannien saknar bevis för att Ryssland alls är inblandade.

Ecuador meddelar att orsaken till att kommunikationerna mellan Assange och världen utanför ambassaden kapas är att han inte ska ha möjlighet att blanda sig i andra länders förehavanden.

Assange uttalar sig frekvent om det ena och det andra på Twitter; bara på tisdag twittrade han om katalanske ledaren Puigdemont och kritiserade det europeiska häktningsordersystemet, om före detta franske presidenten Nicolas Sarkozys vittnesmål angående finansiering av Muammar Gaddafi, och om USA:s inställning till panarabiska nyhetsmediet al-Jazeera. Med mera.

Han twittrar också flerspråkigt; den här veckan har han publicerat inlägg på de fyra stora europeiska språken.

Assange kan inte lämna ambassaden, eftersom Storbritannien fortfarande har en häktningsorder för honom för brytande av reglerna kring borgensfrigivning. Storbritannien kan också eventuellt skicka Assange till USA.

Inte bara Ecuadors tålamod tryter, också Storbritannien har måttet rågat. En viceminister på brittiska utrikesministeriet sade på tisdagen att det är högst olyckligt att Assange fortfarande inte är häktad.

- Det är på tiden att den olyckliga lilla masken promenerar ut ur ambassaden och överlämnar sig till brittisk rättvisa, sade Alan Duncan.

Wikileaks grundare Julian Assange håller presskonferens från Ecuadors ambassad

Tidigare internethjälten Julian Assange har tappat största delen av sin trovärdighet

Internethjälten har tappat status, medarbetare och anhängare

Diskussion om artikeln