Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pogba och Dembélé utsattes för rasistiska påhopp av ryska supportrar, Fifa utreder

Från 2018
Uppdaterad 30.03.2018 19:07.
Paul Pogba, till vänster, och tyskfödde ryske landslagsspelaren Konstantin Rausch, kämpar om bolllen i matchen mellan Frankrike och Ryssland den 27 mars 2018.
Bildtext Paul Pogba, till vänster, och tyskfödde ryske landslagsspelaren Konstantin Rausch, kämpar om bolllen i matchen mellan Frankrike och Ryssland den 27 mars 2018.
Bild: EPA

Frankrike vann träningsmatchen mot sommarens värdnation med 3-1 i S:t Petersburg. Resultatet överskuggas av ryska supportrar som anklagas för rasism. Det är inte första gången ryska fans, och framför allt fans i S:t Petersburg, är rasistiska.

Trots att Ryssland försäkrat att rasism inte blir ett problem under VM-turneringen i sommar, och faktiskt sett ut att göra något åt saken, står ryska supportrar igen i centrum av rasismanklagelser.

En av titelfavoriterna Frankrike besökte S:t Petersburg på tisdagen för att möta Ryssland. Gästerna vann matchen med 3-1, efter två mål av Kylian M'Bappé och ett av Paul Pogba.

Efter matchen rapporterade nyhetsbyrån AFP:s fotografer rasistiska rop från ryska supportrar, som de hört då fransoserna slog hörnor. Också Frankrike antas ha lämnat in klagomål, eftersom internationella förbundet Fifa nu har inlett en utredning.

Åtminstone Manchester United-stjärnan Pogba och Barcelonalöftet Ousmane Dembéle ska ha tvingats höra rasistiska glåpord under matchen.

Frankrikes idrottsminister, före detta fäktaren och landets meste kvinnliga OS-medaljör med fem, Laura Flessel-Colovic, fördömde på onsdagen rasism.

Smertin: ingen orsak att oroa sig

Basen för den ryska antirasisminsatsen inom fotbollen, före detta landslagsmannen och Chelseamittfältaren Alexei Smertin, sade tidigare i månaden att ingen behöver oroa sig för rasism under VM i Ryssland.

- Det kommer definitivt inte att vara stressigt för någon och vi kommer att låta alla vara bekväma och säkra i vårt land, sade Smertin, strax efter att han hade kallat påståenden om rasism i Ryssland för skrämselpropaganda.

Smertin avfärdade också kritik mot Rysslands lag mot gay-propaganda, med att säga att homosexuella "nog får visa tycke och vara nära varandra" under VM.

Rasism också mot egna spelare vanligt

Ryssland har ett rent ut sagt uselt register när det kommer till rasism inom fotboll, sannolikt reflekterat från vardagliga samhället.

Senast i januari dömdes Spartak Moskva för att ha utsatt Liverpoolspelare för rasistiska rop under en match i Uefa Youth League – Champions League för tonåringar – och anklagades dessutom efteråt för rasism då de chockade världen genom att twittra en bild på svarta spelare i det egna laget med texten "chokladen smälter i solen".

Fransk-kongolesiske Christopher Samba straffades av ryska fotbollsmyndigheterna för en "otrevlig gest" mot Torpedofans i september 2014. Samba hade efter att ha stått ut med Torpedofansens rasistiska gliringar i en hel halvlek bett att få bli utbytt.

Anzhis Christopher Samba, till vänster, under en match mot AZ Alkmaar 2012.
Bildtext Anzhis Christopher Samba, till vänster, under en match mot AZ Alkmaar 2012.
Bild: EPA

Samba spelade tre säsonger i Ryssland, mellan 2012 och 2016. Han utsattes också för rasism under sin tid i Anzhi Makachkala. Under ett derby mot Lokomotiv Moskva fick han en banan kastad på sig.

Sist men inte minst har vi supportrarna till Zenit St Petersburg, som 2012 deklarerade att svarta och homosexuella spelare inte är välkomna i klubben. Supporterklubben Landscrona (döpt efter marinbasen nära staden) konstaterade att det upprätthåller den nationella identiteten i klubben att inte ha svarta spelare.

- Vi är inte rasister men avsaknaden av svarta spelare är en viktig tradition. Vi vill bara ha spelare från broderliga slaviska nationer, som Ukraina och Vitryssland, och spelare från Skandinavien och Baltikum, konstaterade supporterklubben då.

Uttalandet kom efter att Zenit betalat sammanlagt mer än 100 miljoner dollar på köpen av brassemagikern Hulk och belgiske Axel Witsel, båda svarta.

Zenit var den sista toppklubben i Ryssland som hade enbart vita spelare.

Diskussion om artikeln