Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boeings flygplansfabrik drabbades av virus: ”Påverkar inte flygsäkerheten”

Från 2018
Uppdaterad 29.03.2018 10:24.
Ett Boeing 787-flygplan byggs i Boeings fabrik i North Charleston, South Carolina.
Bildtext Ett Boeing 787 Dreamliner flygplan blir till i fabriken i South Carolina.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Panik bröt ut i Boeings flygplansfabrik i South Carolina på onsdagen då det upptäcktes att ett datorvirus hade drabbat företagets datorer. Flygsäkerheten befarades vara i fara, men farhågorna kunde senare tillbakavisas.

”Alle man på däck” (på engelska ”All hands on deck”) var ordern som skickades ut när datorviruset upptäcktes och paniken var som mest påtaglig.

Viruset slog till mot den amerikanska flygplanstillverkaren Boeings fabrik i South Carolina, där bland annat företagets flaggskepp, flygplansmodellen Boeing 787 Dreamliner, monteras ihop.

Ett Boeing 787-9-flygplan.
Bildtext Den här typen av flygplan, en Boeing 787-9, ihopmonteras i den drabbade fabriken.
Bild: TIM STAKE / BOEING HANDOUT

Under en period befarades leveransklara flygplan ha fått datorviruset via ett testsystem vilket skulle ha varit ett allvarligt hot mot flygsäkerheten.

Lyckligtvis kunde paniken lägga sig senare under dagen.

Avsaknaden av Windows var räddningen

Viruset som drabbade Boeing är bekant för många datorintresserade. Det heter WannaCry, ett utpressningsvirus som användes vid en världsomspännande virusattack i maj 2017.

Över 200 000 datorer i 150 länder infekterades och skadorna uppgick till hundratals miljoner dollar.

Viruset kan sprida sig både på egen hand och via phising-e-post.

Sydkoreanska experter som försöker slå fast vem som låg bakom den globala cyberattacken vill inte utpeka Nordkorea i det här skedet
Bildtext Bilden är fotograferad i maj 2017, då eventuella WannaCry-attacker analyserades i Sydkorea.
Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Redan tidigt ansågs Nordkorea eller någon myndighet i landet ligga bakom virusprogrammet.

Efter en omfattande utredning som publicerades i slutet av 2017 pekade alla pilar fortfarande mot Nordkorea, men landet har tillbakavisat beskyllningarna.

WannaCry slår till mot Microsofts operativsystem Windows genom att utnyttja ett säkerhetshål i programmet. Det är just operativsystemet som blev Boeings räddning.

Drabbade endast några få system

När det kommer till de datorsystem som är viktiga för flygsäkerheten använder Boeings flygplan inte Windows. Därmed är systemen inte utsatta för WannaCry.

Under onsdagen skickade Boeing ut ett meddelande på Twitter där företaget kritiserar vissa artiklar om händelsen för att vara både överdrivna och ospecifika.

I samma tweet berättar företaget att viruset har drabbat endast några få system, att problemet åtgärdas och att det inte drabbar produktionen eller leveranserna.

- Så vitt vi vet är krisen avklarad och attacken orsakade inte någon nämnvärd skada, sade Linda Mills, kommunikationschef vid Boeing, under eftermiddagen.

Microsoft har inte kommenterat händelsen.

En av flygbolaget Air Indias flygplan av typen Boeing 787 Dreamliner.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Diskussion om artikeln