”Det är ju bara ett spel”– om sexism i spelvärlden och vad man kan göra åt det
Dataspel handlar om känslor. Att spela är en stark upplevelse och att tävla i spel väcker ännu intensivare känslor. Men hur uttrycks de här känslorna och varför finns det så många sexistiska men också rasistiska och homofobiska kommentarer?
Vad betyder hora?
En nioårig flicka spelar tillsammans med andra på nätet (ett spel som har åldersgränsen 7 år). Hon är enda flickan i laget och hennes medspelare "dödar" hela tiden henne, trots att de skall spela tillsammans. Till sist går hon till sin pappa och säger, "det verkar som om de dödar mig bara för att jag är flicka och när jag slår tillbaka säger de 'whore' och jag vet inte vad det betyder."
Inom spelvärlden existerar en viss jargong i hur man pratar till varandra, speciellt i så kallade multiplayer spel, där flera mänskor spelar tillsammans online. Man brukar tala om ett slags trash talk där du pratar skit för att psyka motståndaren.
Många anser att den här jargongen hör till. Att det är en del av kulturen, att det är humor. För man menar ju inget illa, det är bara en del av spelet.
Men får man släppa ur sig sexistiska kommentarer (och det här gäller naturligtvis även rasistiska eller homofobiska kommentarer) och sedan kvittera det med att det bara var på skämt? Att alla i gruppen ”vet och förstår” att man skämtar?
Var går gränsen?
Den som sig i leken ger, den bör leken tåla?
I spelets hetta är det lätt hänt att frustrerade spelare släpper ifrån sig olika kommentarer. Men är det rätt att alltid som flicka eller kvinna blir utpekad och påpassad just för att du är en flicka eller kvinna som spelar? Att få höra svordomar och grova förolämpningar? Att bli trakasserad på nätet?
Och för att ytterligare förtydliga det hela: trakasserier, glåpord och den hårda jargongen drabbar förstås även pojkar och män. Men den här artikeln fokuserar på sexismen som drabbar flickor och kvinnor.
Det finns vissa som tror att det finns en humor att sätta dit tjejer online
Lillie Klefelt
Många flickor och kvinnor börjar vara ganska trötta på att få höra att de inte ska bry sig, att de ska skaffa tjockare hud, att de kan använda mute-knappen, blockera meddelanden och så vidare. Men det är ingen lösning på problemen. Det man vill ha är en attitydförändring. Och det här är en fråga som även diskuteras internationellt som till exempel i den här videon #mygamemyname
Lillie Klefelt har spelat sedan 3-års åldern och är trött på språkbruket och att det hela tiden triggas upp.
Klefelt har tillsammans med Liza Lind grundat Female Legends, en svensk e-sportscommunity för tjejer och icke-binära (en person som inte känner sig som en man eller kvinna). Female Legends är ansluten till både Sverok och Svenska E-sportförbundet och har idag över 1700 medlemmar och fick också nyligen över 5 miljoner kronor för ett 3-årigt projekt med mål att skapa en tryggare spelmiljö.
- Det finns vissa som tror att det finns en humor att sätta dit tjejer online. Och mycket av det bottnar väl i en rädsla säger Lillie Klefelt.
Vi skiter i om vi är tjejer, vi är gamers
Lillie Klefelt
Många unga killar känner att gaming är deras eget ställe där de kan vara sig själva och där dom kan få komma hem efter en jobbig skoldag och bara få stänga in sig på sitt rum och spela sitt spel. Men Klefelt påpekar att det är precis av samma anledning som tjejer spelar.
-Vi har haft en tung dag i skolan och vill bara spela vårt game. Vi skiter i om vi är tjejer, vi är gamers, det är det vi vill göra med vår fritid, det är så vi hanterar vår stress eller när man behöver vara själv en stund.
Men framför allt är det ett strukturellt problem, säger Lillie Klefelt, och påminner att det är något som inte bara finns i spel eller på nätet. Vi ser det överallt i samhället.
Inte bli tagen på allvar
Susanne Lindström, har spelat sedan lågstadiet och även jobbat som spelrecensent för programmet Kontroller på Svenska Yle. Hon skrev redan 2016 en artikel om att sexuella trakasserier i spel borde tas på allvar. Hon är också trött på att en kvinnlig spelare sällan bara är en i gruppen.
Hon är också irriterad över att hon som spelare inte blir tagen på allvar. Som kvinna måste du nästan alltid bevisa att du kan spela. Eller om du är en bra spelare utgår man från att du fått hjälp (av till exempel en pojkvän) för att nå ett bra resultat.
- Det blir som att man måste filma allt för att ha bevis om man vill delta i en diskussion.
Lindström säger att hon inte kan minnas att hon nånsin skulle ha sett en bra spelare som sysslar med att trycka ner andra.
- Klart att alla kan bli frustrerade ibland och säga några hårda ord, men dom som genomgående håller på med det brukar inte vara de bästa.
Spelvärldens code of conduct
Jenny Kåla har spelat aktivt i 15 år och har också fungerat som Yles expertkommentator i olika spelturneringar.
Hon brinner för spel och e-sport och tycker det är en jättefin hobby och bransch. Men även hon är oroad över beteendet i spel. Därför tycker hon att det är bra att spelorganisationer alltmer sätter ner foten och ger böter eller stänger av spelare som inte beter sig korrekt.
Men även på hobbynivå efterlyser hon ett korrekt beteende.
-Nätet är en egen värld men det betyder inte att allting kan kvitteras som skoj och humor, man måste också hålla sig till vissa linjer.
Du har bra självförtroende om du vågar uppföra dig korrekt
Jenny Kåla
Här nämner Jenny Kåla den svenska etikboken ”Svensk e-sports Code of Conduct” som även finns översatt till finska. En handbok om de uppförandekoder och etiska grundregler som finns för spelare och arrangörer.
Det första steget, menar Jenny, är att uppträda korrekt och inte såra någon utomstående. Och hon hoppas också att äldre spelare skulle förstå att visa gott exempel.
- Jag tycker ändå att de flesta ungdomar idag har insett att det faktiskt är coolt att vara snäll, vänlig och uppföra sig bra. Du har bra självförtroende om du vågar uppföra dig korrekt.
E-sporten är så pass ny och förändras hela tiden
Lillie Klefelt
Lillie Klefelt är också övertygad om att de flesta inte vill ha det så här och egentligen mår dåligt av den hårda jargongen. Det handlar om en frustration man har och vill få utlopp för.
- Men eftersom alla gör det är det lättare att bara fortsätta med jargongen.
Men e-sporten är så ny och förändras hela tiden. Det borde inte vara ett problem att börja jobba mot ett bättre synsätt poängterar Klefelt
Den tid vi lever i?
Usva Friman är spelforskare vid Åbo universitet och anser inte att trash talk hör till spelets natur. Det är inte ett normalt sätt att interagera människor emellan. Men om det här normaliseras och ingen ingriper så har vi ett problem, hon.
Friman håller på med en doktorsavhandling om delaktighet i spelkultur. Hon undersöker speciellt hur kvinnor spelar och interagerar, för hon märkte att kön hörde starkt ihop med de maktstrukturer, hierarkier och sociala gränser som finns i spel.
Vem bestämmer vem som ses som en fullvärdig spelare, vem är det som har makt och vem får respekt?
Många uppfattar att det är helt okej att uttala sig rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt
Usva Friman
Hierarkier och maktstrukturer finns förstås överallt i samhället men i spelvärlden blir det väldigt konkret, där det oftast handlar om att besegra och ta sig vidare från en nivå till en annan.
Friman lyfter också fram att hatpropaganda och diskriminerande kommentarer ingalunda är nåt som enbart finns i spelvärlden.
-Så handlar det då om den tid vi lever i just nu? Att många uppfattar att det är helt okej att uttala sig rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt.
Usva Friman nämner också att många vuxna ser spelandet som en hobby för pojkar. När en flicka spelar får hon inte alls samma stöd och uppmuntran och får kanske ofta spela på storebrors gamla spelkonsol.
I Finland spelar vi mycket och Friman nämner att den undersökning som Pelaajabarometri 2015 gjort visar att män och kvinnor i Finland spelar ungefär lika mycket digitala spel. Media hanskassa från 2016 visar också att den största skillnaden i spelandet finns då man tittar på ungdomar i ålder 16-17 år. I den åldern spelar över 50% av pojkarna och endast 12 % av flickorna.
E-sport en kurs i livshantering
På yrkesskolan Prakticum kan man välja e-sport eller elektronisk sport som ett fritt valbart ämne. Av de närmare 50 elever som valt e-sport finns det en kvinnlig studerande. Att studera e-sport handlar inte enbart om att spela utan involverar även fysisk och mental träning.
Pia Öhman är socialhandledare och Karl Ögland lärare på Prakticum och de ser egentligen e-sporten som en kurs i livshantering. De betonar att det handlar om att bekräfta elevernas hobby men också få dem att reflektera över sitt beteende.
De poängterar också att straffen inom e-sport kan vara väldigt hårda, du kan få en tillsägelse, böter eller till och med bli avstängd.
En markering för osakligt beteende hänger kvar
Pia Öhman
Problemet är nu att den mer gäller professionella spelare, men Pia Öhman påpekar att många unga kanske inte tänker på att det du gör som ung amatör kan få följder längre fram om du tänkt dig en professionell karriär som spelare. En markering för osakligt beteende hänger kvar och kan leda till att du senare går miste om ett proffskontrakt.
Den mest jämlika sporten
E-sport är en av de snabbast växande sportgrenarna och kunde vara den mest jämlika sporten i världen. För din könstillhörighet spelar absolut ingen roll när du spelar.
Problemet är ändå att väldigt få flickor och kvinnor deltar i tävlingar och turneringar. En av orsakerna är bland annat dåligt självförtroende och att kvinnor och flickor ofta inte tror på sina talanger. Därför har också Female Legends gått in för att ordna läger och skaffa tränare som strukturerar upp träningen.
Är spelet då förlorat?
Nej, det finns en massa saker som kan göras? Främst handlar det om en attitydförändring. Susanne Lindström uppmanar andra spelare att säga ifrån då de ser eller hör grova övertramp. Och helst inte lämna den som blir utsatt ensam.
Att spelare själva skulle visa mer respekt för dem de spelar med.
Spelorganisationer har också allt tydligare börjat dra upp linjer och gränser för hur man beter sig under turneringar och tävlingar.
Female Legends yttersta mål är att inte behövas
Lillie Klefelt
Spelbolaget Riot har statistik på att trash talk inte lönar sig, den som stör och trycker ner andra spelar sämre, påpekar Lillie Klefelt.
Både Pia Öhman och Karl Ögland önskar att fler vuxna skulle engagera sig i spel och visa sina barn att de är intresserade och vill försöka förstå vad spelen går ut på.
Det enda som spelar en roll är hur duktig du är på spelet
Lillie Klefelt
Lillie Klefelt påpekar också att Female Legends yttersta mål är att inte behövas.
- Vi kämpar för att det inte skall vara nån skillnad mellan män och kvinnor i e-sporten.
Vi har valt att göra en separatistisk satsning för att vi tror att våra medel och vår tid gör mest skillnad på det viset, säger Klefelt. Men ytterst ska det inte behövas, det ska inte spela nån roll om du är tjej eller kille. Det enda som spelar en roll är hur duktig du är på spelet.
