Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Raanta glödhet i glödhett Arizona – Haula nätade för 29:e gången

Från 2018
Antti Raanta gör succé i Phoenix.
Bildtext Antti Raanta gör succé i Phoenix.
Bild: icon Sportswire / All Over Press

Det är oklart om det är 30-graders värmen i Phoenix, eller något annat, som för tillfället gör att Arizona Coyotes seglat upp som ett av NHL:s hetaste lag. Klart är åtminstone att målvakten Antti Raanta har en starkt bidragande roll i framgången.

Arizona Coyotes senaste match spelades i Las Vegas – där kvicksilvret likväl klättrar kring 30-strecket (och då talar vi alltså Celsius, inte Fahrenheit) – och gästerna från Phoenix var ofina så till den grad att man åkte iväg med segern. 3–2 vann Arizona över Vegas Golden Knights. Se matchens höjdpunkter via denna länk!

Segern var Arizonas nionde under mars månad, förlusterna är sex till antalet. Inte dåligt av ett lag som i praktiken hört till de sämsta under hela säsongen.

Strålande Raanta

Antti Raanta är klar förstamålvakt i Arizona och finländarens statistik är så talande att hans post som målvaktsetta är mer eller mindre ohotad. Raanta har på det här årets sida radat upp 14 vinster och fem förluster. Darcy Kuemper som köptes från Los Angeles Kings har under 2018 spelat åtta matcher av vilka två slutat i seger. Scott Wedgewood och Adin Hill har fått dela på de övriga smulorna.

Bland målvakterna som spelat minst 15 matcher på det här årets sida är Raanta etta i NHL både vad räddningsprocenten och insläppta mål-snittet beträffar: 93,8 % och 1,94 på 24 matcher.

– Stabilitet i spelet är det viktigaste av allt. Man kan alltid spela bra här eller där, men har man 3–4 matcher i veckan och vill spela bra hela tiden, så måste man vara förberedd. Allt börjar från tränandet och alla små saker, säger Raanta.

– När man jobbar hårt på träningarna får man självförtroende och behöver inte fundera på det. Man gör bara samma saker som på träningarna.

Vinst mot Vegas

I 3–2 segermatchen mot Vegas var Raanta igen en av de främsta segerarkitekterna, tillsammans med målskyttarna Kevin Connauton (två mål) och Richard Panik.

Raanta räddade 27 av 29 skott och fick en räddningsprocent på 93,1. För hela säsongens del – 44 matcher – visar räddningsprocenten på 92,7 – en siffra som ger honom en femte plats på NHL:s officiella lista på målvakter som spelat minst 25 matcher. Pekka Rinne är bästa finländare på tredje plats med 92,9 % på 56 matcher.

– Hans tävlingsinstinkt och hans passion för grenen blir bara högre och högre. Han har varit en stor del av vår framgång på sistone, säger lagkamraten Derek Stepan.

De enda som lyckades näta på Raanta var Erik Haula och Alex Tuch. För Haula var fullträffen redan hans 29:e för säsongen. Haula fick drygt 20 minuter speltid vilket var tredje mest av Vegas anfallare.

Programmet är inte längre tillgängligt

Videomaterial: Viasat.

Av finländarna är det bara Patrik Laine med 43 mål som överträffar Haula vars facit för hela säsongen visar på 29+25=54 på 72 matcher. Haula är Vegas näst bästa målskytt efter William Karlsson med 40 mål.

NHL, 28.3.2018:

Toronto–Florida 4–3
Kasperi Kapanen, TOR: 0+0, 0, speltid 9.18
Aleksander Barkov, FLA: 0+0, 0, speltid 24.40

Washington–NY Rangers 3–2 efter förlängning

Colorado–Philadelphia 1–2
Mikko Rantanen, COL: 0+0, -1, speltid 21.41
Jori Lehterä, PHI: 0+0, 0, speltid 13.00

Vegas–Arizona 2–3
Erik Haula, VGK: 1+0, -2, speltid 20.06
Antti Raanta, ARI: 27/29 räddningar, speltid 60.00

Diskussion om artikeln