Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Vi är så mycket mer än våra tankar” – Marcus Groth vill sluta tänka och hitta sitt andliga jag

Från 2018
Marcus Groth
Bildtext Skådespelaren Marcus Groth är på jakt efter sitt inre jag
Bild: Valtteri Kantanen

De flesta människor identifierar sig med sina tankar. Vi tror att vi är våra tankar, men Marcus Groth tror att det finns något större bakom dem. Han vet inte vad detta är, men hans mål är att ta reda på det.

Han planerar nu att ta ett sabbatsår och gå i kloster och därmed åka iväg på sitt livs största resa, som han kallar den. Hans mål är att komma underfund med vad som finns bakom alla tankar som vi alla så starkt identifierar oss med.

Marcus Groth planerar en sista stor resa

– När jag en vacker dag står vid gravens rand, kommer jag inte att ångra att jag inte var med i en viss teaterproduktion eller i en viss film. Det jag kommer att ångra är att jag inte åkte iväg på den här sista stora resan, konstaterar han.

Under sitt sabbatsår planerar han att gå i kloster. Vilket kloster han åker till är ännu oklart men syftet är att söka sitt inre jag. Han vill via meditation och andligt sökande få tyst på de inre röster som finns inne i våra huvuden. Den här konstanta dialogen är de flesta människor inte överhuvudtaget medvetna om.

– Vi blir medvetna om rösterna då vi ser en människa sitta och tala högt för sig själv. Då tänker vi att det är frågan om en galning som borde in på mentalsjukhus, men egentligen håller vi alla på och pratar för oss själva. Den ända skillnaden är att det sker tyst inne i huvudet på oss, säger han.

Efter Nio: Efter Nio radio: Marcus Groth mediterar - Spela upp på Arenan

Marcus Groth vill undersöka vad som finns bakom den här kritiska inre rösten och försöka hitta någonting större. Det här kan man kanske kalla för att leta efter ett inre jag, eller ett andligt uppvaknade.

– Det inre jaget kan man benämna på så många olika sätt beroende på vilken tradition man kommer från, säger Marcus Groth. Man kan säga att man "vaknar upp" till sitt sanna jag eller att man blir "upplyst" eller "frälst" men egentligen handlar det om andlighet.

Innerst inne är vi alla goda och altruistiska

I vårt innersta väsen är vi alla människor goda, altruistiska, vänliga och hjälpsamma. Går man in i det här blir man andlig och god, tror Marcus Groth. Problemet är att vårt västerländska samhälle saknar andlighet. Vi styrs av tanken och egot.

– Vi tänker alldeles för mycket och är "lost, very lost". Vi behöver andliga ledare och hjälp för att hitta ut ur det här. Man kan dessutom vara andlig utan att vara religiös tror Marcus Groth. Han är inte själv troende men upplever sig trots det som andlig.

– All andlighet talar om exakt samma sak, medan religionerna talar om olika saker och till och med motsätter sig varandra, konstaterar Marcus Groth.

Vi har genom tiderna haft stora andliga ledare så som Jesus eller Buddha. Krishnamurti var däremot en av de första andliga ledarna som inte kopplade andligheten till någon viss religion eller religiositet.

Marcus Groth har länge intresserat sig för andliga frågor och meditation men har haft paus från det. Hans andliga sökande bottnar i den zenbuddistiska traditionen.

Zenbuddismen är avskalad från den religiösa delen. Man kan syssla med zen utan att tro på buddism eller utan att beteckna sig som buddhist. Man kan syssla med det sekulärt, förklarar Marcus Groth.

Att vara andlig utan att vara religiös

För att bena ut skillnaden på andlighet och religion bjöd Marcus Groth in buddhisten Maira Lindeberg till ett samtal.

Lindeberg är en troende buddhist medan Groth inte är det. Han sysslar dessutom med zenbuddism, medan hon är en tibetansk buddhist.

Den största skillnaden mellan dessa två inriktningar är bönerna och ritualerna. Filosofin är densamma inom all buddhism men om man tar in den religiösa aspekten får man ut mycket mer anser Maira Lindeberg.

– Att utveckla känslor som fromhet och förmåga att ta emot det som kallas välsignelse är en rikedom. För att kunna göra det behövs också den religiösa aspekten, säger hon.

Det har varit intressant för henne att diskutera de här andliga frågorna tillsammans med Groth eftersom han ser buddhismen ur ett icke religiöst perspektiv.

– Det finns en skiljelinje mellan religion och icke religion. Men om man tänker på vad en andlig människa är, så anser jag att en sådan kan vara vem som helst som är vänlig, hjälpsam och flexibel. Då man går in i ett samfund för att hitta likasinnade, blir det mer religiöst och strukturerat, förklarar Maira Lindeberg.

Hon har funderat på om att vi människor eventuellt besitter ett sjätte andligt sinne och att det är olika starkt beroende på vårt inre andliga tillstånd och vår karma från tidigare liv.

– Jag tror inte på reinkarnation, men nog på karma, säger Marcus Groth. Det skulle säkert underlätta om jag kunde finna en tillit i den religiösa sidan, men för mig personligen är det här svårt säger han.

Efter Nio radio, lördagen 31 mars 2018, kl. 9.03 i Yle Vega.

Efter Nio radio: Marcus Groth försöker ta reda på vad andlighet är

31:39