Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu kan du beställa en öl fram till klockan fyra på flera Åbokrogar - nya öppettider lockar många krögare

Från 2018
Vimmelbild från Svenska Talande Klubben på Glöggrundan i Åbo.
Bildtext Arkivbild. Många krogar i Åbo har ansökt om förlängda öppettider.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Möjligheten till längre öppettider lockar många Åbokrögare. Även de liberalare reglerna till happy hour har tagits i bruk av krögarna.

Åbokrögaren Nikolai Sumelius, som driver Skärgårdsbaren i centrum av Åbo, är en av dem som har ansökt om och fått tillstånd för förlängda öppettider.

- Nu har vi gjort så att vi säljer alkohol fram till klockan fyra, och så stänger vi lite senare, säger Sumelius.

nikolai sumelius i skärgårdsbaren i åbo
Bildtext Nikolai Sumelius.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Från och med den första mars får restaurangerna sälja alkohol till klockan fyra på morgonen. Regionförvaltningsverket har översvämmats av ansökningar om förlängda öppettider.

"Vi har fått många ansökningar"

Enligt alkoholöverinspektör Aino Högnäs vid Regionförvaltningsverket har många krögare tagit kontakt med dem för att få hjälp och råd med de nya reglerna.

- Vi har fått många ansökningar om förlängningar av öppettider. Krögare vill ha öppet efter klockan 1.30 och det har orsakat mycket arbete för oss under mars månad, säger Högnäs.

Kunderna får dricka alkoholen till klockan fem. I princip får restaurangerna ha öppet senare än så, men då får kunderna inte längre dricka alkohol.

Vin betalas med betalkort
Bild: Yle

Även krögaren Mikaela Savolainen berättar att hennes företag infört längre öppettider. Hon driver nattklubbarna Marilyn och Vegas i Åbo centrum.

- Med den första delen av lagen, som trädde i kraft i början av året, kom de nya reglerna för happy hour och det underlättade marknadsföringen. Sedan har det ju kommit nya regler för utskänkning och vilka mängder man får sälja. Det är förstås bra för förnuftiga kunder, men vårt ansvar som krögare försvinner ju inte, påminner Savolainen.

Krögare: Nya regler för happy hour underlättar marknadsföringen

Enligt den nya alkohollagen får krögarna alltså göra reklam för sina happy hour-erbjudanden utanför krogen, exempelvis i tidningar och på gatan. Tidigare var det här inte tillåtet.

Happy hour går alltså ut på att krogen säljer alkoholdrycker till ett billigare pris under en viss tid på dygnet.

- Det som vi genast tog i bruk var att marknadsföra happy hour. Då är det lättare att marknadsföra sina produkter och det är lättare att få folk till sin bar under så kallade döda tider då det är mindre folk i farten, säger krögaren Nikolai Sumelius.

Spritflaskor bakom en bardisk
Bild: Yle/ Carmela Walder

Enligt kriminalöverkommissarie Teijo Ristola har polisen Åbo redan lagt märke till att det är stökigare i Åbo fram till klockan sju på morgonen på grund av de förlängda öppettiderna i barerna.

Krögare Nikolai Sumelius tror ändå inte att stöket har att göra med att barerna får sälja alkohol en halv timme till.

- Det fungerar ju också utomlands, där barerna kan ha öppet till sju på morgonen. Dom som vill så festar även om barerna stänger, säger Sumelius.

Byråkratin kvarstår

Enligt krögaren Mikaela Savolainen har den nya alkohollagen medfört mycket nytt, med nya regler och pappersarbete.

- Det har varit mycket att ordna kring det praktiska, exempelvis med tanke på personalens arbetspass. Det är en stor process, fortsätter Savolainen.

Enligt alkoholöverinspektör Aino Högnäs tar många krögare kontakt för att få råd om hur de ska göra med den nya alkohollagen.

Mies juo olutta
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En vanlig fråga är hur krögarna nu ska gå till väga och om de måste göra något annorlunda nu i och med den nya alkohollagen.

Högnäs ser sig själv som en guide, hon vill hjälpa krögarna så att allt går rätt till. Meningen är inte att alkoholinspektörerna straffar krögarna.

- Nu får vi dagligen många samtal och e-post. Men det är bra att krögare tar kontakt med oss. Då går allt också smidigare, säger Högnäs.

Diskussion om artikeln