Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Cheferna faller som furor och det tyder på problem i det finländska ledarskapet säger expert: "Våra ledare behöver lära sig handskas med känslor"

Från 2018
Uppdaterad 01.04.2018 10:01.
Ledarskapscoach Andreas Forsberg
Bild: Eva Frantz

Många i ledande ställning har den senaste tiden fått sparken eller hamnat i blåsväder, bland annat i anknytning till metoo-kampanjen mot trakasserier. Nu allra senast kan man nämna nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve, filmregissören Aku Louhimies och arkitekturmuséets chef Juulia Kauste. Kan det bero på ledarskapet? Har vi problem i det finländska ledarskapet?

- Ja, nog har vi ett problem med ledarskapet. Annars skulle vi nog inte sitta här och diskutera det, säger ledarskapskonsulten Andreas Forsberg uppriktigt.

Enligt Forsberg beror vårt problem främst på två saker: bästa broder-kultur och en oförmåga att behandla våra känslor.

Ja-sägare är kanske inte traditionellt kända för att ta itu med eventuella övertramp och då blir det ju lite svårt

- Bästa broder-kulturen leder till att kanske inte alltid den lämpligaste kandidaten väljs till ledarpositionen. Det här i sin tur leder till en tacksamhetsskuld och en mängd ja-sägare omkring oss. Ja-sägare är kanske inte traditionellt kända för att ta itu med eventuella övertramp och då blir det ju lite svårt.

Enligt Forsberg gör också Bästa broder-kulturen att vi har ganska begränsad insyn i vad som försiggår i kulisserna.

Nationaloperans föreställning av Utopia
Bildtext Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve får gå.
Bild: Photo © Sakari Viika

- Den andra saken jag tror ligger bakom det här, är att vi i Finland har en ledarskapskultur eller kultur överlag som inte är så van eller bra på att handskas med känslor. Därigenom saknar vi rollmodeller för hur man ska handskas med hur det känns.

Enligt Forsberg får känslan alltid ett utlopp.

- Så lär vi oss inte att handskas med den så blir det lätt fel, i synnerhet ju längre en negativ känsla hålls instängd.

Varför vill en ledare leda?

Men Forsberg är snabb med att tillägga att det också förekommer bra ledarskap här i Finland.

- En av dom är en av mina kunder, en vd. Över lunch pratade han om makt, och han sade att makt är egentligen någonting du har till låns och du får ha den till låns så länge du är värd den. Är du inte ödmjuk inför ansvaret som du får som ledare, så blir det lätt fel. Och då måste vi också diskutera varför någon vill bli ledare.

Forsberg varnar för den klassiska företeelsen att makten förblindar ledaren, och betonar hur viktigt det är att fråga sig varför en ledare vill leda.

Många ledare i dag leder inte något annat än sin egen karriär och då blir det ju lätt fel.

- I dag finns en egen studieinriktning för ledarskap. Det har nästan blivit ett yrke i sig, ledare. Och då uppstår en viktig fråga, vad är det du riktigt leder?. Tittar man på det här beteendet, så märker man att många ledare i dag inte leder något annat än sin egen karriär och då blir det ju lätt fel.

Därför är det enligt Forsberg viktigt att fråga sig som ledare, skulle någon överhuvudtaget vilja följa dig om man skulle ta bort alla strukturer och hierarkier omkring oss?

Fungerar management by perkele?

Det att makten är till låns låter ganska demokratiskt. Ska ledarskap vara en demokrati?

finlands arkitekturmuseum
Bildtext Arbetsklimatet på Arkitekturmuseet har varit dåligt och museichefen Juulia Kauste fick gå.
Bild: Yle/Hanna Rundell

- Nej, och speciellt inte i företagsvärlden. Men du kan inkludera människor och låta folk komma till tals. Paradoxen i ledarskapet är att du ska vara varm, empatisk, närvarande men samtidigt också på ett sätt hård, kraftfull, beslutsam.

- Det finländska management by perkele är igen för odemokratiskt. Man ger order och skickar iväg alla, men sällan har budskapet gått fram. Man skapar en illusion av effektivitet. När man sedan måste ta steg tillbaka i processen så kan det bli frustrerat och känslosamt, och risken för att man börjar skrika åt varandra växer om man inte kan handskas med sina känslor.

Metoo-rörelsen har visat ett allt större mod att ifrågasätta ledarskapet, vad tror du det här kan bära med sig?

- Jag tror att ju mer öppna vi är, desto bättre förutsättningar skapar vi för att det ska komma något gott ur det här.

- Och det här är ett ledarskap i sig. De här modiga individerna som står upp och säger att de inte tar den här skiten längre. Och tänker vi på just ledarskap så är det intressant, för det är det här som krävs. Ledarskap handlar här inte om en position, utan om att våga ta ställning till någonting som du tror på. Det här skapar en rollmodell för andra, så de märker att de också vågar om jag kunde.

Diskussion om artikeln