Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Drömmen om egna tv-program - från ideell lokal-tv till vloggar

Från 2018
Håkan Jäntti står i Malax TV:s studio.
Bildtext Håkan Jäntti i Malax har i 35 års tid jobbat på ideell basis för Malax TV.
Bild: Ditte Uljas

Tänk att ha en egen kanal och få göra program som man själv tycker är intressant! På 80-talet förverkligades denna dröm runt om i Svenskfinland genom lokal-tv som bevaka och dokumentera livet i hemtrakten. I dag är tekniken en helt annan och alla kan skapa sin egen kanal.

I dagens värld kan vem som helst filma vad som helst med sin telefon och sätta ut det på internet, man behöver inte längre köpa dyr utrustning och bygga en mast för att sända program.

Trenden på mediefältet är att de traditionella tv kanalerna blir färre medan internetvideornas antal ökar.

I dokumentären En egen kanal får vi följa både lokal-tv entusiaster och de som skapat sina egna vloggar.

Stylist Sandra Holmäng har skapat en Youtube kanal där hon ger stylingknep och skönhetstips. Hennes tittarsiffror stiger stadigt och hon lägger ut en video i veckan för att hålla följarna krokade.

Sandras generation tittar inte längre på TV program från tv-apparat utan följer vloggar och nätserier från paddan eller telefonen.

Sandra Holmäng filmar sig själv för sin modevlogg.
Bildtext Stylist Sandra Holmäng ger skönhetstips via Youtube.
Bild: Ditte Uljas

Mediearbetaren Stefan Svanfeldt har också börjat göra vloggar för att upprätthålla sitt professionella video know-how. Hans vloggar innehåller teknik, skateboarding och gemensamma stunder med familjen.

Denhär speciella hobbyn tar mellan sex till tio timmar i veckan för honom, men det är den värd.

Stefan håller i filmutrustning och ler mot sin dotter Freja.
Bildtext Stefan Svanfeldt tillsammans med sin dotter Freja.
Bild: Ditte Uljas

Pensionär Håkan Jäntti i Malax har i 35 års tid jobbat på ideell basis för Malax Lokal-TV. Håkan planerar, filmar och klipper program själv. Han sitter flera kvällar i månaden hemma på sitt vindsrum och jobbar med innehållet till sändningarna.

Det som driver honom är glädjen att få dokumentera händelserna i Malax. Och visst är det roligt om nån tittare nån gång nämner att de sett och uppskattar hans videon.

På söndag kväll sänds programmen från en gammal ambulans som står parkerad i ett gammalt köttrökeri i byn. Stämningen i tv-studion är varm och avspänd. Om det sker tekniska tabbar under direktsändningen spelar ingen roll, för det är en del av lokal-tv charmen.

Hallåa på Malax tv är Lisbeth Bäck. Hon har varit med i gänget sedan 80-talet och är stolt att komma från en by med egen kanal.

Orginaltitel: En egen kanal
Sänds i Yle Fem måndag 2.4.2018 kl. 20.30. Publiceras på Yle Arenan utan tidsbegränsning 31.3.2018 kl. 00.01.

Manus & regi: Katja Turpeinen
Produktion: Långfilm Productions

------

På tal om lokal-tv. Kommer ni ihåg Sjukt Lokal Lokal-TV som på Youtube gjorde satir på diverse klipp från bland annat Malax TV. Det gav kanalen en del uppmärsamhet vilket i sin tur gjorde att Lasse Grönroos från FST-programmet Tredje statsmakten gjorde ett besök 2010. Kolla in klippet!

Vi tar ett titt på Malax lokal-tv - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln