Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vårbergaborna i Borgå ska få mera inflytande över sin stadsdel

Från 2018
Vårberga centrum i Borgå
Bildtext Vid Vårberga centrum finns en livsmedelsbutik, två restauranger, en R-kiosk med postservice och ett apotek.
Bild: Yle/Stefan Härus

Tätare bussturer till centrum, en biograf, en frisbeegolfbana och varför inte en Alkofilial. Se där några förslag hos Vårbergabor om hur Borgåstadsdelen kunde utvecklas.

Vårberga i Borgå har visserligen utvecklats en del den senaste tiden. Det var i höstas som Vårberga bildningscenter, eller Kantelehuset som det heter, slog upp sina dörrar.

I huset finns bland annat Vårberga skola, ungdomslokalen Nuokka, en 900 kvadratmeter stor idrottssal och Vårberga bibliotek.

I Vårberga ska Borgå stad nu köra igång ett projekt med medborgarbudget, vilket betyder att Vårbergaborna får vara med och föreslå och till och med bestämma om hur stadens resurser kunde komma stadsdelen till del.

Nya Vårberga bibliotek
Bildtext Många Vårbergabor tycker att det nya biblioteket är för litet.
Bild: Yle/Stefan Härus

Förbättra och förstora biblioteket

En liten rundfråga vid Vårberga centrum strax före påsk resulterar i en del förbättringsförslag.

- Jag tycker att man kunde bygga ett nytt bibliotek, eller åtminstone förstora det. Alltså seriöst! Ta en titt där och du kommer att märka att det är tomt på folk. Inte ser man någon gå in där, säger Jan Larsen.

Jo, Vårberga bibliotek har väckt diskussion ända sedan biblioteket flyttade från Vårberga centrums större lokaliteter till det nybyggda Kantelehuset.

Larsen förstår naturligtvis att staden inte kommer att göra något åt biblioteket, men han har en del andra förslag som kunde bli verklighet.

- Några små butiker vid Vårberga trean skulle inte vara helt fel. Där finns ingen service och området är ganska tätt bebott, säger Larsen.

Jan Larsen
Bildtext Jan Larsen skulle gärna se att man byggde en frisbeegolfbana i Vårberga.
Bild: Yle/Stefan Härus

Frisbeegolfbana på önskelistan

Jan Larsens fritidsintresse frisbeegolf har tidigare fört honom till förhandlingsbordet med Borgå stad. Larsen hade för ett antal år sedan en vision om att få till stånd en frisbeegolfbana i skogen invid Vårbergavägen.

- En frisbeegolfbana fanns inte just då i stadens plan. Det satsades mera på andra sportgrenar då. Senare blev det på nytt aktuellt, men då beslöt staden att bygga en bana i Virvik istället.

Frisbeegolfbanan i Virvik utesluter inte att man skulle bygga ytterligare en som skulle finnas närmare centrum.

- Jag tycker den skulle sitta fint här. Det finns gott om plats för banor både på åkrar och inne i skogen och frisbeegolf är ju dessutom en sportgren som inte sliter på naturen, så jo, varför inte, säger Larsen.

Kommer du att aktivera dig en gång till nu när Vårbergaborna får chansen att besluta om hur stans ekonomiska resurser kunde fördelas för just stadsdelen Vårberga?

- Nej, jag har försökt en gång och det får räcka, men jag är fortfarande av den åsikten att en frisbeegolfbana skulle passa bra i den här stadsdelen, säger Jensen.

Apotekaren i Vårberga - Rauni Kajaani
Bildtext Apotekare Rauni Kajaani tycker att Vårberga behöver utvecklas inom den kulturella sektorn.
Bild: Yle/Stefan Härus

Vårbergaborna behöver kultur och underhållning

Rauni Kajaani har också en del tankar om hur Vårberga kunde utvecklas. Hon är visserligen inte Vårbergabo, men är apotekare i Vårberga apotek och har genom åren sett vad som är bra och vad som saknas.

- Vi har ju rätt bra med olika former av nödvändig basservice, men det som saknas är kanske sådant som är mera förknippat med det kulturella, säger Kajaani.

Med det avser Rauni Kajaani till exempel en biograf och kanske rentav en liten teatersalong.

- Någonting förknippat med underhållning skulle inte vara illa. Den servicen finns visserligen några kilometer bort, i stadens centrum, men det kräver att man är bilburen eftersom de allmänna förbindelserna är rätt dåliga, säger Kajaani.

Följaktligen efterlyser Kajaani också mera bussturer.

- Mera och tätare bussturer skulle vara välkomna. Jag förstår att också det förstås är en kostnadsfråga, säger Kajaani.

Nya Vårberga bibliotek
Bildtext Ett diskussionsmöte arrangeras i Kantelehusets entréhall den 18 april.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fritt fram för idéer den 18 april

I april har Vårbergaborna en möjlighet att påverka hur utvecklingen och serviceutbudet i deras stadsdel kunde förbättras.

- Vi vill ha invånarna med i beslutsfattandet om ärenden som gäller deras eget område och jag tror att det skulle ge dem tro på deras förmåga att påverka och skapa ett trivsammare Vårberga, säger Merja Sevilä, som leder Vårberga regionala arbetsgrupp.

Ett diskussionsmöte om medborgarbudgeten arrangeras i Kantelehusets entréhall onsdagen den 18 april mellan klockan 17 och 19.

Spela spel och kläcka idéer

I april och maj kommer det också på samma plats att arrangeras invånarkvällar där man kan träffa andra Vårbergabor, spela spel och tillbringa tid tillsammans över en kopp kaffe.

Också under dessa kvällar kan man lufta sina idéer om hur Vårberga kunde utvecklas och vilka tjänster stadsdelen kunde erbjuda i framtiden. Kanske kunde till exempel en Alkofilial då diskuteras.

- Alla Vårbergabor har knappast någon nytta av Alko, men nog finns det säkert de Vårbergabor som också saknar en liten Alkobutik i sin stadsdel, säger apotekaren i Vårberga, Rauni Kajaani.

Parkerade bilar i Vårberga i Borgå
Bildtext Merja Sevilä, som leder Vårberga regionala arbetsgrupp, anser att Vårbergaborna är de bästa experterna på sitt bostadsområde.
Bild: Yle/Stefan Härus