Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlandssvenskar i märklig fotbollshärva: Daniel, 16, portas av Fifa – men kompisen frias

Från 2018
Åtvidabergs FF-spelare.
Bildtext I Åtvidaberg beskrivs härvan som en kamp mellan David och Goliat.
Bild: Gunnar Ask/IBL

Det är ju helt sjukt, det är diskriminering, säger Christer Enqvist om sonen Daniels behandling av Fifa. Han får inte spela i Åtvidaberg på grund av Fifas regelverke. Väldigt olyckligt, menar svenska förbundet.

Det är en upprörd Christer Enqvist som lägger fram texten för Yle Sporten. Hans son Daniel är mitt inne i en härva som stoppar honom från att spela fotboll.

– Det finns bara förlorare i det här fallet och den största är Daniel. Det här bara måste lösas. Jag är fruktansvärt besviken och förstår inte hur man kan köra över en totalt oskyldig kille så här, säger pappa Christer.

Vi tar det från början och spolar tillbaka bandet ett par år.

Man kan ju inte behandla en 16-åring på det här sättet

Daniel Enqvist från Ingå och Jonatan Guseff från Kimito vill över till Sverige för att utvecklas som fotbollsspelare. De besöker tre provspelstillfällen hos elitföreningen Åtvidabergs FF.

Över 100 pojkar runtomkring Sverige söker, 32 väljs – bland dem de två finländarna, som samtidigt kommer in på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg.

Följande steg är att flytta över spelarlicensen från Finland till Sverige. En ansökan som för minderåriga spelare i svenska serier skickas in via Sveriges Fotbollförbund (SvFF) och godkänns av det internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Det är här problemen börjar.

Identiska ansökningar – olika utfall

Varken ÅFF eller SvFF såg några bekymmer i proceduren, ett rutinärende. Men det visade sig bli betydligt jobbigare än alla parter hade väntat sig.

Fifa låter nämligen inte under 18-åriga spelare flytta hur som helst. Det finns strikta restriktioner som främst är riktade mot europeiska storklubbars rovdrift på afrikanska ungdomar.

För att Fifa ska godkänna byte av nationsförbund för en utländsk juniorspelare måste minst ett av tre kriterier uppfyllas (Fifas paragraf 19):

  1. En flytt av "icke-fotbollsmässiga orsaker". Till exempel att spelarens föräldrar flyttar på grund av jobb.
  2. Spelaren bor högst 50 km från landsgränsen och vill spela i en klubb högst 50 km på andra sidan gränsen. Konkret exempel: Haparanda/Torneå.
  3. 16–18-åriga spelare inom EU flyttar till en förening där han eller hon erbjuds fotbollsutbildning på högsta nationella nivå.

Det var kriterium 3 som uppfylldes i fallet Enqvist och Guseff. Trodde de – inte minst då Guseffs ansökan fick grönt ljus av Fifa.

Juniorfotbollsspelare.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Guseff fyller 16 år före sin kompis, vars papper skickas iväg några dagar senare. Identiskt fall, men tvärt motsatt resultat. Fifa förkastar Daniel Enqvists flytt till Åtvidaberg och det svenska seriesystemet.

– Det var första chocken, att vad är nu det här, hur är det möjligt? Man kan ju inte behandla en 16-åring på det här sättet, beskriver pappa Christer reaktionen.

Pappan: Diskriminering mot min son

Ingen förklaring följer med beslutet. Enqvist ber om en motivering och fyra veckor senare skickas en utförlig rapport från Zürich.

Orsaken till det negativa beslutet är att Åtvidabergs FF inte längre, efter degraderingen från Allsvenskan efter säsongen 2015, klassas som ”högsta nationella nivå”, som det står i Fifas krav. Endast klubbar med representationslag i Allsvenskan duger.

ÅFF-tränare har signalerat att juniorlandslagsmeriterade Enqvist relativt snabbt kunde vänta sig en flytt från U17- till U19-laget, som håller till på högsta serienivån i åldersklassen. Dessutom har han en elitplats i det NIU-certifierade gymnasiet – högre finns inte.

– Jag blev helt bestört, det här ju vansinne. Hur kan Fifa påstå att det här skulle vara dåligt för hans utveckling, undrar Christer Enqvist.

Nä, gå till rätten bara herr Enqvist, säger de och lägger på

Enqvist skickar in en ny ansökan med vidare utredningar om bland annat Åtvidabergs situation och NIU-statusen. Det brukar fungera, lyder budskapet från SvFF.

Ansökan kommer tillbaka som en bumerang. Nya ansökningar tas inte emot i ärendet, meddelar Fifa. Det ursprungliga beslutet borde ha överklagats, vilket nu är för sent.

– Senast då insåg jag att det här blir en mycket svår process. Fifa väljer att hålla fast vid sina paragrafer utan att alls använda sunt bondförnuft.

En nu sex månader lång och tärande kamp tar vid.

– Det märkligaste är att det fanns två identiska ansökningar, där ena godkändes och andra inte. Det är ju helt sjukt, det är diskriminering mot min son! Fifa bryr sig inte.

– De säger att jag ska ta det till rätten om jag är missnöjd, men det vill jag inte. Det är en process på flera år som ingen vinner på, även om beslutet skulle gå vår väg. Vi måste lösa det här nu så Daniel får börja spela.

– ”Nä, gå till rätten bara herr Enqvist” säger de och lägger på. Varje gång.

Leker med tonåringens psyke

Det hjälper inte ens att Daniel Enqvist tar dubbelt medborgarskap. Pappa Christer är född i Sverige och sonen blir smidigt svensk medborgare, men det spelade ingen roll.

– Så här sitter vi nu, läget är helt låst. Jag accepterar och respekterar att det finns såna här paragrafer som ska stoppa smugglingen av afrikanska minderåriga till Europa, det är fint – men i det här fallet slår det så totalt fel. Då borde Fifa kunna tänka om.

– De vill inte lyssna, de vill inte hitta någon lösning. Jag har hela tiden sagt att försök nu tänka på den här killen som gjort allt rätt och är helt oskyldig. Det är hans mentala hälsa man leker med, man kör ju ner killen totalt.

Åtvidabergs FF-spelare.
Bild: Gunnar Ask/IBL

Christer Enqvist säger att sonen Daniel har ett starkt psyke och inte låtit sig deppas under det senaste halvåret, men inte heller han förstår varför han inte tillåts spela fotboll.

– Han frågar mig varje vecka att ”när får jag spela, varför har det gått så här?”. Det tar i hjärtat som pappa varje gång. Det här är bara så vansinnigt.

Enqvist har varit i kontakt med bollförbunden i såväl Finland som Sverige, men hittills har ingenting hjälpt.

– Alla vet och håller med om att det här är fel. Alla säger att det är synd om Daniel – men ingen gör nånting. Det är hemskt.

SvFF: Väldigt olyckligt

På Sveriges Fotbollförbund förklarar tävlingschef Lars Helmersson att situationen är beklaglig och att Fifas logik kring två i praktiken likadana fall med olika utgång haltar.

– Det är svårt att förstå. Syftet med regelverket är givetvis gott, men ur vår svenska synvinkel är de här konsekvenserna ett problem. Vi tycker inte det blir rättvist, säger Helmersson till Yle Sporten.

För fyra år sedan gick SvFF medvetet emot Fifa och gav norska utbytesstudenter lov att registrera sig i Sverige. Repliken var omedelbar och tydlig.

– Vi fick skarpa reprimander. Fifa tog direkt till disciplinära åtgärder och det finns ingen tvekan om att de ser allvarligt på det här.

Hur ser du att fallet går vidare, vad finns det att göra?

– Budskapet vi fått från Fifa är att beslutet är slutgiltigt. Vi har ändå både formellt och mer inofficiellt uttryckt vårt missnöje och besvikelse. Vi har betonat att det här är väldigt olyckligt ur ett likabehandlingsperspektiv.

Helmersson säger att det i framtiden kunde bli aktuellt för SvFF:s styrelse – möjligen i samarbete med sina nordiska kolleger – att föra fram ärendet om dispens i dylika fall.

Det hjälper dock inte Daniel Enqvist i detta nu.

ÅFF: David mot Goliat

Anders Ale, som ansvarar för fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg, konstaterar i Corren att Fifas beslut strider mot FN:s barnkonvention. Han betonar att ÅFF inte värvat spelarna, utan de har åkt över till Sverige för att studera.

– Det är David mot Goliat. Lilla ÅFF mot stora Fifa. Just känns det som att det inte spelar någon roll hur ofta man rusar in i den där tegelväggen. Den rasar inte ändå, säger Ale.

Här förstör man en kille helt och hållet

En extra knorr i röran är att det nekande beslutet i fallet Daniel Enqvist i själva verket strikt taget var korrekt – och omvänt Jonatan Guseffs positiva felaktigt. En nederländsk domare behandlade Guseffs ansökan och stämplade grönt, medan en sydafrikansk domare gav Enqvist tummen ner.

– Det tar lite emot att säga det, men juridiskt sett har väl Daniels domare tolkat paragraferna rätt. Men de borde ju hålla samma linje, nu blir det diskriminering.

Christer Enqvist vill inte att Guseffs spellov annulleras, utan efterlyser en mänsklig lösning. I praktiken ett undantagslov som ger sonen tillstånd att representera ÅFF. Han hoppas att fallet genom publicitet når högre upp inom SvFF och till slut Fifa.

– Hittills har jag trott att Fifa finns där för spelarna, deras utveckling och rättigheter. Man ska ju i första hand ta hand om unga killar och tjejer, tänka på deras bästa och skydda dem. Här förstör man en kille helt och hållet.