Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Det är olämpligt att bo tillsammans om barnet är under 15 år" – kontroversiell broschyr om barnäktenskap upprör i Sverige

Från 2018
Uppdaterad 30.03.2018 09:16.
Socialstyrelsens broschyr om barnäktenskap.
Bild: Yle

En broschyr om barnäktenskap skakade den offentliga debatten i Sverige på torsdagen. Nu dras den tillbaka med omedelbar verkan, men kritiker av kritiken menar att det är en seger för populismen.

Broschyren från Socialstyrelsen och Migrationsverket kritiserades för att mest likna en reklamflyer, som om barnäktenskap var en sak att sträva efter.

Innehållet ansågs av många vara för lättsamt. "Det är olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år”, bland andra, hör till formuleringarna som mött mycket kritik.

”Som en turistbroschyr”, uttryckte Liberalernas partiledare Jan Björklund det i sin kommentar.

Moderaternas gruppordförande i riksdagen Tobias Billström efterlyste ordet "fängelse", som han tyckte borde ingå i en dylik informationsbroschyr.

Kände samhällsdebattören och rektorn Hamid Zafar i Göteborg undrar om nästa broschyr ska handla om könsstympning.

- Att man använder ordet olämpligt i samma mening som sexuella handlingar med ett barn. Det är olämpligt, skriver en förbluffad Zafar.

- Att denna rapport ens getts ut. Och skrivningarna i den så otydliga. Man tror det är ett skämt men det är Sverige 2018, skriver Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Socialstyrelsen backar men förklarar sig

Broschyren dras nu tillbaka, och socialstyrelsen har meddelat att man nu ska "sätta sig ner och fundera" på den respons man fått. Allt material som använts i projektet dras tillbaka och man tar ny fart.

Enligt Socialstyrelsen har man arbtetat på uppdrag av regeringen. Den minister som låg bakom uppdraget, socialdemokraten Åsa Regnér, försvarar uppdraget.

- Hela syftet med uppdraget var att klargöra att barn i Sverige inte ska vara gifta och att deras rättigheter ska säkerställas i hela Sverige. Jag har inte läst någon text eller broschyr och den är myndigheternas ansvar, skriver Regnér till Aftonbladet.

Regnér avgick i början av mars efter att hon flyttade till FN.

Socialstyrelsens enhetschef Petra Rinman säger till Aftonbladet att innehållet ska ses över, men att budskapet nog är i linje med vad det ska vara. Om någon tror att Socialstyrelsen inte ser allvarligt på barnäktenskap har hen fel, säger hon.

Även om det är kort så står det tydligt att i Sverige är det brottsligt att ha sex med någon som är under 15 år.

― Petra Rinman, socialstyrelsen

- Då tror inte jag att man har läst hela informationsmaterialet. Även om det är kort så står det tydligt att i Sverige är det brottsligt att ha sex med någon som är under 15 år.

Kritiken också kritiserad

En del röster har också höjts som kritiserar kritikstormen mot broschyren. De tycker att reaktionen har varit för känslig.

Till exempel Aftonbladets politiska kommentator Martin Aalgård anser att politikernas kritik mest är populism. Han menar att "realisterna", den politiska rörelsen över partigränserna, inte vill se de riktiga problemen.

- Till skillnad från röstfiskande politiker måste Socialstyrelsen tackla verkligheten. Och att skriva en folder som underlättar för socialarbetare att kommunicera med brottslingar är ett sätt att göra det, skriver Aalgård i sin kolumn.

Källa: Helsingin Sanomat, Aftonbladet

Diskussion om artikeln