Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nypremiär för rekoringen på Kimitoön

Från 2018
Familj köper matprodukter av en kvinna bakom en paketbil
Bildtext Rekoringen på Kimitoön var välbesökt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Kvällssolen lyser över Kimito centrum den här skärtorsdagen sent i mars, och från olika håll börjar folk sakta dra sig mot Villa Lande. Alla har tygkassar stadigt i handen.

På parkeringsplatsen står några bilar med bakluckorna öppna och strax efter klockan 18 är det ett tiotal personer som går från bil till bil och plockar åt sig sina förhandsbeställda produkter.

Solveig Friberg som tog initiativet till att få igång rekoringen på Kimitoön igen är väldigt glad över uppslutningen. Många personer har skrutit över hennes engagemang och det gör henne väldigt glad.

Kvinna står vid en parkeringsplats med en parkeringsskylt för rekotillställning i handen.
Bildtext Solveig Friberg kunde inte annat än vara nöjd med dagen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

– Men först och främst är det ju tack vare alla beställare och alla producenter som det kunde bli så här lyckat, så tack till alla dem!

När vi talade med syltproducenten Kristina Norrgård innan rekoringen drog igång var hon tveksam till om det skulle lyckas, så hon var glatt överraskad över uppslutningen.

– Vi var lite misstänksamma innan eftersom det förra försöket inte gick så bra. Men det här var väldigt positivt. Och folk är intresserade av att titta på vad man har att erbjuda inför nästa gång.

Något som Norrgård funderar över är hur de som inte är med på facebook också skulle kunna göra beställningar.

– Vi får prata med Solveig Friberg om det skulle gå att lösa. Det får blir en framtida utmaning, säger hon med ett skratt.

Parkeringen blir strax full och folk går omkring med sina beställningslistor. Många av paketen är omsorgsfullt förpackade med äggpynt och vackra lappar med namn och pris.

Brunt paket med snöre runt.
Bildtext Många av paketen var omsorgsfullt paketerade.
Bild: Amanda Vikman/Yle

En av dem som försökte dra igång rekoringen på Kimitoön tidigare var Sari Hyvärinen.

– Det är jättefint att se att det lever igen. Härligt med påsktemat!

Drygt 20 försäljare

Det är ungefär 20 försäljare som har ställt upp med olika sorters produkter. Man kan handla allt från frysta bär, vårrullar, kött, limpor och hemlagad memma till prisbelönta bakelser och fryst hundmat.

Hunden Ville är för första gången på reko men hans matte har handlat på reko förut och den här gången blev det fryst hundmat, limpa, prisbelönt sylt och färsk pasta.

Vit liten hund fast i koppel på parkeringsplats.
Bildtext Hunden Ville, 4 månader, på sin första rekoring med matte.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Lea Räisänen på Kieloniemen luomutila lämnar ut beställningar på ekologiska jordgubbar, saft och potatis. Hon har sålt på rekoring förut, bland annat i Helsingfors.

– Det har gått bra i dag. Man måste vara ganska noggrann som försäljare, för misstag händer lätt när man handskas med många kunder och alla vill ha olika sorter. Men det blir en helt bra inkomst så här.

Förutom att en försäljare hade problem med att få igång bilen och anlände sent till Kimito verkade allt ha gått som väntat under rekoringens nystart på Kimitoön

Diskussion om artikeln